Skip to main content

Silkeveiens skatter 2024 med utenriksjournalist Morten Strand

SamarkandSamarkand
Den store uavhengighetsplassenUavhengighetsplassen, Tasjkent
Blågrønn dam i Alisher Navoi National parkAlisher Navoi National park i Tasjkent
Registanplassen i SamarkandRegistanplassen i Samarkand
Registanplassen i SamarkandRegistanplassen i Samarkand
Vakre kupler og fliser i Shah-i-Zinda kompleksetShah-i-Zinda komplekset, Samarkand
Shah-i-Zinda kompleksetShah-i-Zinda komplekset, Samarkand
Shah-i-Zinda Mausoleet i solnedgangShah-i-Zinda Mausoleet, Samarkand
Vakre blå fliser i Gur-e-Amir MausoleetGur-e-Amir Mausoleet, Samarkand
Gur-e-Amir MausoleetGur-e-Amir Mausoleet, Samarkand
St. Daniel mausoleetSt. Daniel mausoleet, Samarkand
Dor-ut Tillavat-komplekset, Shakhrisabz Dor-ut Tillavat-komplekset, Shakhrisabz
Usbekisk teppevever Usbekisk teppevever
Oversiktsbilde over vakre Mir-i-Arab MadrasaMire-e-Arab Madrasah, Bukhara
Oversikt over Bukhara sentrum, med Mir-i Arab Madrasah og Kalon MinaretBukhara
Person utforsker Poi Kalon-kompleksetPoi Kalon-komplekset, Bukhara
Ark-festningen i solnedgangArk-festningen, Bukhara
Poi Kalon-komplekset Poi Kalon-komplekset, Bukhara
Oversikt over gamlebyen i BukharaGamlebyen i Bukhara
Usbekisk brød lepeshkaUsbekisk brød lepeshka
SolovnenSolovnen i Parkent
Sitora-i-Mokhi-Hossa palassetSitora-i-Mokhi-Hossa palasset
Fargerike krydder solgt på Chorsu BazaarKrydder solgt på Chorsu Bazaar
Hazrati Imam-kompleksetHazrati Imam-komplekset, Tasjkent

En rundreise i Usbekistan 

Bli med på en fascinerende reise langs Silkeveien og utforsk Usbekistans rike kulturarv. Opplev den unike blandingen av gammel og moderne arkitektur i Tasjkent, besøk vakre moskeer og madrasaer i Bukhara og oppdag de historiske landemerkene i Samarkand. Du får lære om Usbekistans historie og kultur, nyte god lokal mat og oppleve gjestfriheten til det usbekiske folket. Utenriksjournalist Morten Strand er med som reiseleder og vil holde flere foredrag underveis.

Les Morten Strands interessante betrakninger om Samarkand og Usbekistan her.

Silkeveien var en historisk handelsrute mellom Kina og Europa gjennom Sentral-Asia, og spilte en avgjørende rolle for kulturell og økonomisk utveksling mellom Øst og Vest. Karavanenes strabasiøse reise gjennom ørkener, over stepper og fjellpass varte ofte mer enn et år. Navnet "Silkeveien" kommer fra silkehandelen som var en av de viktigste handelsvarene langs ruten, men det ble også handlet andre varer, som krydder, keramikk og tepper. Silkeveien var også en kilde til kulturell utveksling, da ideer, religioner og kunst ble spredt langs ruten.

Høydepunkter:

 • Besøk flere UNESCO verdensarvsteder langs den gamle Silkeveien
 • Opplev en blanding av gammel og moderne arkitektur i Tasjkent
 • Oppdag vakre Samarkand, en av verdens eldste byer
 • Verdensarvstedet Shakhrisabz, Timur Lenks hjemby
 • Utforsk Bukharas mange monumenter
 • Besøk en lokal familie og lær å lage usbekisk mat
 • Se den fascinerende ‘solovnen’ i Parkent
 • Spaser gjennom fargerike Chorsu Bazaar
 • Utenriksjournalist Morten Strand er reiseleder og foredragsholder
Fritekstsøk

Dagsprogram

 • Dag 1: Oslo – Istanbul

  Du møter Elite Travels reiseleder på Oslo Lufthavn om ettermiddagen. Sammen flyr vi med Turkish Airlines via Istanbul til Tasjkent. Ankomst tidlig neste morgen.

 • Dag 2: Ankomst Tasjkent

  Vi lander i Usbekistans hovedstad, Tasjkent, ved syv-tiden om morgenen. Etter pass- og tollkontrollen blir vi møtt av vår engelsktalende lokalguide, som tar oss med til hotellet hvor vi sjekker inn og får tid til å spise frokost og hvile litt. Vi møtes igjen på formiddagen for lunsj på en lokal restaurant og en byrundtur.

  Tasjkent er den største byen i Usbekistan, med en befolkning på rundt 2.5 millioner. Byen har en rik og lang historie. Over tid ble byen erobret av forskjellige imperier og kongedømmer, inkludert mongolene, timuridene og usbekerne. Tasjkent er i dag kjent for sin fascinerende blanding av moderne og tradisjonell arkitektur. Besøkende kan utforske gamlebyen med sine smale gater og vakre moskeer, eller ta en spasertur langs de brede bulevardene og se den sovjetiske arkitekturen fra 1900-tallet.

  På vår byrundtur besøker vi først den store offentlige Uavhengighetsplassen. Her ble landets uavhengighetserklæring lest opp i 1991, og markerte slutten på landets tilhørighet til Sovjetunionen. Videre får vi se Amir Temur-statuen, som symboliserer landets historie og nasjonale identitet, Alisher Navoi Theatre Square, og Tasjkent Metro. Undergrunnsbanen var det første i Sentral-Asia, og kan måle seg med den i Moskva. Stasjonene har vakre utskårne marmorsøyler, lysekroner og mosaikker.

  Om kvelden samles vi til en hyggelig velkomstmiddag på en lokal restaurant.

  Inkluderte måltider: Frokost, lunsj, middag.

  TasjkentUtsikt over storbyen Tasjkent
 • Dag 3: Tog til Samarkand

  Etter en tidlig frokost på hotellet kjører vi til jernbanestasjonen og går om bord toget som skal ta oss omtrent to timer til den vakre byen Samarkand.

  Samarkand har en fascinerende historie, rik kultur og fantastisk arkitektur. Med sin beliggenhet i hjertet av Sentral-Asia, mellom Kina og vesten, har byen vært et viktig stopp på Silkeveien, og knutepunkt for handel og kulturutveksling i over 2 500 år.

  I dag er Samarkand kjent for sine arkitektoniske perler og de vakre blå flisene som finnes på mange av byens bygninger. Samarkands storhetstid startet da Timur Lenk kom til makten på slutten av 1300-tallet. Selv om Timur Lenk var en brutal leder, var han også svak for skjønnhet og finansierte flere svært kostbare bygninger i Samarkand. Mange av disse står fortsatt den dag i dag. Timur Lenk klarte også å tiltrekke seg de beste arkitektene og kunstnerne for å gjøre byen enda vakrere, og dette førte til at byen ble et kulturelt senter for regionen. Ifølge legenden skal Alexander den store ha sagt: "Alt jeg har hørt om Samarkands skjønnhet er sant, bortsett fra at den er enda vakrere enn jeg hadde forestilt meg". I tillegg til arkitektur, er Samarkand også kjent for sin silkeproduksjon og keramikk.

  Vel fremme utforsker vi den største basaren i Samarkand, fargerike East Siab Bazaar, hvor eksotiske krydder, grønnsaker og silkestoffer ligger side om side, før vi fortsetter til Registanplassen, et UNESCO-verdensarvsted. Dette er en av verdens vakreste plasser, og en av de mest imponerende eksemplene av islamsk arkitektur i verden. Den store åpne plassen er omgitt av tre madrasaer (skoler for islamsk studie) fra det 15. og 17. århundre, hver av dem dekorert med intrikate fliser og mosaikker.

  Videre besøker vi Bibi Khanum Moskeen – en gang en av verdens største moskeer, Gur-e-Amir Mausoleet, Timur Lenks siste hvilested fra 1400-tallet, og Shah-i-Zinda komplekset. Denne gamle nekropolen inneholder en rekke mausoleer og hellige strukturer fra 1200- til 1400-tallet, dekorert med noen av de mest fantastiske flisearbeidene i verden.

  Om kvelden spiser vi middag sammen på en lokal restaurant.

  Inkluderte måltider: Frokost, lunsj, middag

  Shah-i-Zinda komplekset
 • Dag 4: Samarkand

  Om morgenen kjører vi ut av byen for å besøke Konigil Tourism Village. Her finner vi flere verksteder som presenterer tradisjonell kunst og håndverk som silkepapirproduksjon, treskjæring, keramikk, metallskjæring, smykkekunst og gullbroderi. Spaser rundt i landsbyen, observer håndverkerne i arbeid og plukk opp noen unike suvenirer å ta med hjem.

  Vi spiser lunsj på et lokalt gjestgiveri, før vi fortsetter til det en gang viktige astronomiske Ulugbek-observatoriet, som ble bygget på 1400-tallet av astronomen og barnebarnet til Timur Lenk. Stedet er ikke bare imponerende på grunn av alderen, men er også et viktig vitnesbyrd om de vitenskapelige fremskrittene som ble gjort i det gamle Usbekistan.

  Videre besøker vi utgravningene og museet til den gamle bosettingen Afrosiab, samt St. Daniel-mausoleet, et høyt verdsatt sted for både muslimer, kristne og jøder. Legenden sier at mausoleet inneholder relikvier av profeten Daniel, som skal ha levd under det babylonske eksilet. Her kan vi beundre den vakre arkitekturen og utforske den omkringliggende grønne hagen.

  Om ettermiddagen drar vi til vinprodusenten Khovrenko. Lær om historien og teknikkene bak vinproduksjon i regionen, og smak på et utvalg av usbekiske viner, samt hjemmelaget likør og Cognac. Resten av kvelden vil være fri til å utforske på egen hånd, kanskje vil du ta en avslappende spasertur gjennom byen eller prøve noe av den lokale maten.

  Inkluderte måltider: Frokost, lunsj

  Ulugbek-observatoriet
 • Dag 5: Samarkand – Shakhrisabz – Bukhara

  Vi forlater Samarkand og kjører i omtrent to timer til verdensarvstedet Shakhrisabz, som direkte oversatt fra persisk betyr «den grønne byen». Shakhrisabz var Timur Lenks hjemby, og han gjorde mye for å utsmykke og forskanse byen. Enorme murer og vollgraver ble oppført, og det ble bygget palasser og hager.

  Ved ankomst blir vi med på en bytur for å oppleve Shakhrisabzs kulturarv. Vi får se ruinene av Ak-Saray-palasset som ble bygget under Timur Lenks regime. Palasset var en av de største og mest overdådige bygningene av sitt slag på sin tid, med vakre utskjæringer og dekorasjoner. Dessverre ble palasset aldri fullført, og i dag er det bare ruiner igjen. Til tross for dette gir fortsatt palassets ruiner et imponerende inntrykk av den praktfulle bygningen som en gang sto på stedet. I tillegg besøker vi Dor-ut Saodat-komplekset og Dor-ut Tillavat-komplekset.

  Vi spiser lunsj og fortsetter deretter reisen til Bukhara. Kjøretiden er rundt fire-fem timer. Vel fremme sjekker vi inn på hotellet vi skal bo på de neste tre nettene og får litt tid til å hvile før vi møtes for en felles middag.

  Inkluderte måltider: Frokost, lunsj, middag

  Ruinene av Ak-Saray-palassetRuinene av Ak-Saray-palasset i Shakhrisabz
 • Dag 6: Bukhara

  Bukhara regnes som en av verdens eldste byer, og ligger som en grønn oase midt i Kyzyl Kum ørkenen. Byen var en av de viktigste stoppene på Silkeveien, og et stort senter for handel, religion og kultur. Innenfor byen finnes det over 350 moskeer og 100 madrasaer, noe som vitner om Bukharas rike fortid. UNESCO har utpekt Bukhara til den mest intakte middelalderbyen i Sentral-Asia og hele det historiske sentrum står på verdensarvlisten. Bukhara-regionen var lenge en del av det persiske riket, noe som fortsatt preger bybildet.

  Vi tilbringer hele dagen i Bukhara og drar på en omfattende bytur for å oppleve Bukharas høydepunkter.
  Overalt ser vi fantastiske moskeer med turkise mosaikker, madrasaer, mausoleer, imponerende plasser, byporter og minareter. Vi besøker blant annet Bolo-Hauz-moskeen, en stor moské med en unik søylefasade bygget på 1700-tallet, og den storslåtte Ark-festningen, en by i en by som var symbolet på emirens storhet. Med sine opp mot 20 meter høye murer var fortet en sikker bastion, og i storhetstiden bodde det rundt 3000 mennesker her.

  Deretter utforsker vi Poi Kalon-komplekset i hjertet av Bukhara. Her er mange av byens største severdigheter samlet, blant annet Mire-e-Arab Madrasah, et storslått religiøst bygg hvor fremtidige imamer får sin utdannelse, og byens mest kjente landemerke – Kalon-minareten. Da den ble bygget i 1127, var det sannsynligvis den høyeste bygningen i hele Sentral-Asia, og fungerte som veiviser for handelskaravanene når de reiste gjennom ørkenen. Det sies at da Genghis Khan angrep og ødela resten av byen, lot han minareten stå, antageligvis fordi han ble slått av dens skjønnhet. Etter lunsj på en lokal restaurant besøker vi flere vakre mausoleer og madrasaer, blant annet Lyabi Hauz-komplekset, en fredelig oase midt i byen.

  Etter en innholdsrik bytur har du litt tid på egen hånd til å utforske videre. Vi anbefaler et besøk til Bukhara Dome Bazaars, en samling av fire handelsdomer, hvor det er mulig å gjøre fine kjøp. Besøkende kan utforske basarene og kjøpe alt fra keramikk, tekstiler og håndverk til krydder, tørket frukt og te. Det er også et flott sted å observere lokalbefolkningens daglige handel og aktiviteter.

  Senere på kvelden ser vi et fargerikt folkloreshow i den vakre Nodir Divan Begi Madrasah, før vi koser oss med middag på en lokal restaurant.

  Inkluderte måltider: Frokost, lunsj, middag

  Bukhara
 • Dag 7: Bukhara

  I dag venter en minnerik opplevelse. Vi kjører til en landsby utenfor Bukhara for å besøke en lokal familie hvor vi tilbringer dagen, og hjelper til med daglige gjøremål og lærer om det usbekiske kjøkken.

  Ved ankomst blir vi ønsket velkommen med en kopp te og orientalske søtsaker – en tradisjon kalt dastarkhon. Etterpå lærer kvinnene hvordan man lager brødet lepeshka - dette varme, smakfulle brødet er en fast del av den daglige menyen til usbekere. Samtidig lærer mennene hvordan man lager plov, en tradisjonell risrett med grønnsaker, kjøtt og krydder.

  Vi tar farvel med familien om ettermiddagen og returnerer til Bukhara. Middag i dag er på egen regning og kvelden til fri disposisjon.

  Inkluderte måltider: Frokost, lunsj

  Usbekisk mat
 • Dag 8: Tog til Tasjkent

  Etter frokost drar vi på en utflukt for å utforske områdene utenfor sentrum. Vi besøker Bahauddin Naqshbandi Mausoleum, bygget på 1500-tallet. Mausoleet er dedikert til grunnleggeren av en av de største sufiorienterte muslimske bevegelsene, Naqshbandiyya, som fortsatt har stor innflytelse i den islamske verden i dag. Vi ser også mausoleet Chor-Bakr, dedikert til en muslimsk helgen og etterkommer av profeten Muhammed. Bygget på 900-tallet, er mausoleet kjent for sin vakre arkitektur og dekorasjoner, og som et viktig senter for sufismen i Sentral Asia.

  Deretter besøker vi Sitora-i-Mokhi-Hossa palasset, sommerresidensen til den siste emiren av Bukhara. Palasset er kjent for sin vakre arkitektur, med imponerende dekorasjoner og intrikate mønstre som reflekterer den tradisjonelle usbekiske byggestilen. Besøkende kan vandre rundt i de ulike rommene i palasset og beundre gamle kunstverk, møbler og blant annet kinesisk porselen og broderier som er utstilt.

  Vi spiser lunsj på en lokal restaurant og drar så til jernbanestasjonen for å ta toget videre til Tasjkent, en togtur på fire-fem timer. Vel fremme sjekker vi inn på hotellet og har resten av kvelden på egen hånd.

  Inkluderte måltider: Frokost, lunsj

  Sitora-i-Mokhi-Hossa palasset
 • Dag 9: Parkent

  I dag kjører vi til Parkent-distriktet utenfor Tasjkent og besøker den unike og fascinerende attraksjonen Solar Furnace, eller ‘solovnen’. Dette solkomplekset var et topphemmelig sovjetisk laboratorium, bygget i 1981, som forble strengt beskyttet frem til 2009. Det finnes kun to av dets slag i verden.

  Solovnen er en stor metallisk parabolsk reflektor som fanger opp solens stråler og konsentrerer dem i et lite punkt. Dette punktet kan oppnå ekstreme temperaturer på over 3000 grader Celsius, en temperatur høy nok til å smelte stål, jern og titan. Prosessen er miljøvennlig og energien som genereres er gratis.

  Vi spiser lunsj før vi returnerer til Tasjkent om ettermiddagen og har litt tid på egen hånd. Senere på kvelden møtes vi til felles middag.

  Inkluderte måltider: Frokost, lunsj, middag

  Solovnen i Parkent
 • Dag 10: Tasjkent

  I dag skal vi på en bytur og utforske den historiske delen av Tasjkent. På rundturen besøker vi blant annet Hazrati Imam-komplekset, en historisk og religiøs struktur som inneholder flere viktige og vakre islamske helligdommer. Blant bygningene er Muyi-Mubarak Madrasah, som huser en av verdens eldste Koran-håndskrifter og angivelig et hårstrå fra profeten Muhammed.

  Ingen besøk til Tasjkent er komplett uten en tur innom det berømte markedet Chorsu, byens største basar. Under den blåfargede kuppelbygningen vil du ha litt tid til å oppleve den livlige markedstemningen og dagliglivet i Usbekistan.

  Om kvelden samles vi til en avskjedsmiddag på en lokal restaurant.

  Inkluderte måltider: Frokost, lunsj, middag

  Chorsu Bazaar
 • Dag 11: Tasjkent – Istanbul – Oslo

  Vi forlater hotellet og kjører til flyplassen tidlig om morgenen. Etter mellomlanding og flybytte i Istanbul, lander vi i Oslo om ettermiddagen samme dag.

  Inkluderte måltider: Frokost

Pris- og praktisk info

Pr. person i delt dobbeltrom kr 29 990
Enkeltrom kr 34 990

Prisene er basert på valutakurser pr. mai 2023.

Alt dette er inkludert:

 • Fly Oslo – Tasjkent – Oslo med Turkish Airlines 
 • Flyskatter 
 • Fire netter på 4* hotell i Tasjkent
 • To netter på 4* hotell i Samarkand
 • Tre netter på 4* hotell i Bukhara
 • Måltider iht. program (10 frokoster, 9 lunsjer og 6 middager)
 • En flaske vann pr. person pr. dag på bussen
 • Transport med komfortabel turistbuss
 • Tog Tasjkent - Samarkand og Bukhara - Tasjkent (økonomiklasse)
 • Alle utflukter iht. program
 • Vinsmaking hos Khovrenko 
 • Tradisjonelt folkloreshow i Bukhara
 • Besøk en lokal familie og lær å lage usbekisk mat
 • Engelsktalende lokalguide
 • Utenriksjournalist Morten Strand er reiseleder og foredragsholder

 

Prisen inkluderer ikke

 • Måltider utover de som er nevnt over
 • Drikkevarer 
 • Tips til lokal guide og sjåfører (anbefalt omkring 100 dollar per person)
 • Tips til hotellbetjening og portierer (anbefalt omkring 10 dollar per person)
 • Reise- og avbestillingsforsikring

 

Pass og visum
Passet må være maskinlesbart og gyldig minimum seks måneder fra hjemreisedato.
Norske statsborgere trenger ikke visum til Usbekistan for opphold inntil 30 dager.

Særskilte depositums- og avbestillingsregler
På grunn av vilkårene vi får fra våre leverandører, er betalingsbetingelser og avbestillingsregler det på denne turen litt strengere enn våre standardbetingelser. Følgende gjelder:

 • Depositum: kr 3500 pr. person
 • Ved avbestilling inntil 120 dager før avreise er gebyret kr 1500 pr. person.

Utover dette følger våre vanlige betingelser.

 

Viktig informasjon
Det er ofte store avstander og lange strekninger å gå både på flyplasser og på utfluktene. Det er derfor viktig at du ikke har gangbesvær. 

Vaksinasjon
Det er ingen obligatoriske vaksinasjoner for Usbekistan. Man kommer ikke til områder med malaria. 

Antrekk
Hverken kvinner eller menn bør bruke korte shorts eller skjørt over kneet, eller armløse topper.

Ved besøk i templer og moskéer tar man av seg skoene før man går inn. Klærne bør (og i noen tilfeller, må) dekke både skuldre og knær, slik at man ikke støter lokalbefolkningen. Man skal ikke peke, hverken på gudestatuer eller på mennesker.

Valuta
Valutaen i Usbekistan er Uzbek sum (UZS). Det er minibanker på hoteller og i de store byene hvor man kan ta ut lokal valuta. I mindre byer er det mer begrenset. Kredittkort kan normalt bare benyttes på større hoteller og i større butikker. Visakort er mest akseptert, mens Mastercard og andre kort kan være mer problematisk. Du kan også ta med noen USD eller euro i kontanter til veksling i Usbekistan. Ta vare på kvitteringer for veksling; de skal benyttes ved evt. tilbakeveksling i forbindelse med utreise

Måltider
De inkluderte måltidene på turen blir på lokale restauranter. Måltidene består vanligvis av salat, to retter og dessert.

Sentralasiatisk mat er mangfoldig og smaksrik. Usbekisk mat er inspirert av både Midtøsten og det tyrkiske og russiske kjøkken. Yoghurt, tørket frukt, belgfrukter, frukteddik eller milde krydder som spisskummen gir smak til vanlige retter som lagman (håndlagde nudler), shashlyk (kebab), naan og nasjonalretten plov (risrett). Lam og kylling er de vanligste typene kjøtt. Den mest populære drikken til måltidene er chay (grønn te) og er tilgjengelig ved de fleste måltider.

Tross den muslimske kulturen er det akseptabelt å drikke alkohol i denne tidligere sovjetiske regionen. Det er derimot ikke lov å drikke alkohol på åpen gate. Det selges kun lokale merker av alkohol.

Hvis du har noen matallergier, vennligst gi beskjed til oss på forhånd, og gjør det kjent for guiden din ved starten av turen.

Fotografering
Flere steder må man betale små gebyrer (5-30 kr) for å bruke kamera og videokamera ved severdighetene. Dette går til bevaring av stedene. På reisen i Usbekistan vil man også ofte møte på fotomuligheter hvor det forventes at man gir et mindre beløp, for eksempel et par kroner, per bilde.

Vær oppmerksom på at flyplasser og togstasjoner ikke kan fotograferes uten spesiell tillatelse. Politi og militær bør man heller ikke ta bilde av.

Hoteller

Tasjkent, 4 netter:
The Tower Hotel Tashkent 4*

Nylig åpnede The Tower Hotel tilbyr en kombinasjon av eleganse og moderne design. Hotellet har treningsstudio, et lite svømmebasseng, spa- og velværeavdeling, restaurant og bar.

Samarkand, 2 netter
Wellfort Samarkand 4*

Wellfort er et nytt og fint hotell med en sentral beliggenhet i Samarkand. Hotellet består av kun 26 rom, alle med bad, AC, vannkoker og TV. Hotellet har også svømmebasseng, spatjenester, restaurant og bar, og gratis WiFi.

Bukhara, 3 netter
Wyndham Bukhara 4*
Wyndham Bukhara Hotel ligger sentralt i Bukhara. Hotellet tilbyr utmerket service, og moderne fasiliteter som utendørs svømmebasseng, spa, treningsstudio, to restauranter, barer og 24/7 romservice. På de 212 gjesterommene er det gratis høyhastighets-WiFi, te- og kaffesett, mykt sengetøy, og luksuriøse badeprodukter.

Drømmen om Samarkand

Smak på navnet. Samarkand. Det har i seg eventyr, drøm, det er som en hildring i horisonten, en fantasi.

Nå kan den bli virkelighet.

Samarkand og Bukhara i Usbekistan er de sterkest skinnende perlene på Silkeveien, handels-ruta som bant Kina til Midtøsten og Europa allerede for mange hundre år siden. Minaretene og madrasene (islam-skolene) er blant de mest utsmykkede og vakreste i verden.

Livet her er så absolutt et annet sted. For selv om vi er omgitt av minareter, så er vi ikke i Midtøsten, og vi er langt fra både Europa og Kina. Vi er i Sentral-Asia, den enorme geografien som Storbritannia og Russland kjempet om i det Rudyard Kipling kalte «Det store spillet», stormakts-rivaliseringen om kontrollen over denne enorme geografien. «Spillet» begynte for 200 år siden, og pågår fortsatt, men nå også med Kina intenst til stede. Spillet her handler om mat, infrastruktur, olje og mineraler, men ikke minst om historien og historiene.

Men vær på vakt. For historiene kan være lunefulle ledsagere. Samarkands store sønn var Timur Lenk, som bygde sitt imperium etter at mongolene måtte gi tapt i Sentral-Asia på slutten av 1300-tallet, etter 150 års brutalt styre. Timur Lenk, som kalte seg «Allahs skygge på jorden», var ikke så from som han skulle ha det til. For han var først og fremst en kynisk og brutal maktpolitiker, som bygde et imperium som strakte seg fra deler at India, Persia, store deler at dagens Tyrkia, helt ned til Syria og Mesopotamia. Men da han også ville ta Kina, var det slutt. Han døde av utmattelse i dette felttoget.

Men han gjorde Samarkand til verdens navle.

Og vær på vakt også overfor navnene. For heller ikke de holder alltid hva de lover. Landet vi skal til, Usbekistan, er et av de fattigste landene som sprang ut av det gamle Sovjetunionen. Navnet kommer av det tyrkiske ordet uz («selv»), det persiske ordet bek («herre») og det persiske suffikset -stan, som betyr «land». Usbekistan betyr altså «de fries land».

Og like lite som Timur Lenk var «Allahs skygge på jorden», så er Usbekistan «de fries land». Etter at landet først fikk sin frihet da Sovjetunionens gikk i oppløsning, var Usbekistan preget av det brutale diktaturet til Islom Karimov, som tok skrittet fra å være lokal kommunist-sjef til å bli en nasjonal dynasti-bygger.

Karimov døde i 2016, og Usbekistan er nå inne i en mye mer positiv utvikling, og har åpnet opp for verden utenfor. Landet tar vare på sitt gode rykte som turist-land, og det er et tryggere reisemål enn de fleste andre steder.

Så vi skal ikke jakte på skandaler, men på opplevelser. Og forsøke å komme nærmere historien og livet i denne fascinerende del av verden.

Reiseleder

Morten Strand
Morten har reist verden rundt som utenriksjournalist- og kommentator i snart 40 år, de aller fleste av dem for Dagbladet. Han har jobbet mest med Russland, Ukraina, og Øst-Europa. Men han har også vært EU-korrespondent, og han har lenge vært opptatt av Kaukasus. Morten dekket Russlands krig i Georgia i 2008, en krig som i ettertid framstår som et frampek mot dagens krig i Ukraina. Han «oppdaget» for alvor Kaukasus under USAs første irakiske krig 1991, da han var i en armensk kirke i Jerusalem, og opplevde en guds-tilbedelse og en ur-gammel liturgi som var sterke saker for en ikke-religiøs mann. Det var følelsen av Tiden, mer enn av en Gud, som ga de religiøse fornemmelsene. 

Morten har vært på en rekke reiser i området og hadde en privat stipend-reise i fire uker til Georgia med privatundervisning med tre framtredende georgiske professorer. Han planlegger et bokprosjekt om Armenia og Georgia, og har skrevet bøkene St. Petersburghistorier, og Ukraina, grenselandet mellom øst og vest. Morten deler gjerne historien og historiene fra de stedene han kjenner best med andre reiseglade. Før krigen i Ukraina bodde han deler av året i sin leilighet i St. Petersburg.

Avganger & priser

DatoAvreisestedReisemålAntall netterLedige plasserFra-pris

Oktober 2024

08.10OsloSilkeveiens skatter 2024 med utenriksjournalist Morten Strand
Reiseledere: Morten Strand
10229 990,-Bestill
Hvorfor velge Elite Travel?
✓ Kunnskapsrik turoperatør med solide eiere
✓ Ansatte med lang fartstid fra bransjen
✓ Gruppeturer med sosialt fellesskap
✓ Reiser for engasjerte voksne
✓ Dyktige norske reiseledere
Kontakt oss
Adresse:
Elite Travel AS
Henrik Ibsens Gate 90
0255 Oslo