I dag skal vi besøke ytterligere to spennende vinprodusenter. Vi kjører i litt over en time til landsbyen Beckley i det sørøstlige hjørnet av East Sussex. Her har Oxney Organic Estate produsert prisvinnende økologiske viner siden 2014. De første vinrankene ble plantet i 2012 av grunnleggerne Kristin Syltevik og Paul Dobson, som driver Oxney som en del av en 850 hektar stor økologisk jordbrukseiendom. Norske Kristin tar seg av vinmarkene og gårdens hytteutleie, mens Paul er ansvarlig for dyrehold og beiter.
Plantet mellom 2012 og 2018, ligger Oxneys 14 hektar med vinranker på et varmt, skjermet sted ni kilometer fra Den engelske kanal og 17 meter over havet. Vinranker plantes i en slak sørvestvendt skråning, som maksimerer soleksponering og hjelper modningen. Ved siden av gir en gammel eikeskog naturlig vindbeskyttelse, og bidrar til å skape gode forhold. Gården ligger i et geografisk område kalt «The Tunbridge Wells Sand Formation» som ble dannet i tidlig krittperiode for mellom 100 og 140 millioner år siden. Jordsmonnet består primært av sand- og siltjord, med innslag av leire og kalkstein. Vingården er plantet med Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier og Seyval Blanc. Bærekraft og ingen bruk av innsekt- og ugressmidler står sentralt i driften av gården og kultiveringen av vinmarkene. Alle druer plukkes for hånd. I dag er Oxney den største enkeltstående produsenten av økologiske engelske viner.
Få en guidet tur gjennom vingården fra en av de kunnskapsrike ansatte, som forteller om utfordringene og belønningene med vindruedyrking i et kjøligere klima, samt de organiske metodene som brukes for å overvinne dem. Avslutt med å smake på fire av de mest populære vinene. Hvis været tillater, er smakingen ute på en tipidekket smaksterrasse, ved siden av en nydelig blomstereng.
Ni kilometer sør for Oxney ligger Rye, som er en pittoresk småby, kjent for sine brosteinsbelagte gater, gamle bindingsverkshus og sjarmerende atmosfære. Mermaid Street, med sine vakre hus fra Tudor-tiden, er en av de mest fotograferte gatene i England. Byen har også en rekke unike butikker, koselige kafeer og tradisjonelle engelske puber. Vi rusler en tur i byen, hvor det også blir tid til å spise lunsj. Deretter kjører vi cirka en time nordøstover til neste vinhus.
Simpson's Wine Estate er en anerkjent vingård som ligger i den vakre landsbygda i Kent, kjent som "Englands hage". Etablert i 2012 av Charles og Ruth Simpson, som har over 15 års erfaring innen vinproduksjon i Sør-Frankrike, kombinerer denne vingården tradisjonell vinproduksjon med moderne teknologi for å produsere engelske viner av høy kvalitet. Eiendommen omfatter 30 hektar vinmarker som nyter godt av Kents karakteristiske kalksteinsjord og et gunstig mikroklima, noe som bidrar til å produsere druer av høy kvalitet. Simpsons er kjent for sine elegante og komplekse viner, laget av druer som Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Meunier. De har en portefølje som inkluderer prisbelønte varianter som deres Chalklands Classic Cuvée og Roman Road Chardonnay, begge i Vinmonopolet sitt utvalg.
Omvisningen starter med en spasertur gjennom vinmarkene, hvor vi lærer hvordan vinrankene plantes, pleies og høstes. Deretter går vi til vineriet og får høre mer om fremstillingen av de prisbelønte vinene. Besøket ender med en vinsmaking i det elegante ‘Glass House Tasting Room’, som har utsikt over vingården.
Vi kjører tilbake til hotellet. Middag og kvelden er på egen hånd.
Inkluderte måltider: Frokost