Skip to main content

Opplevelser i Kaukasus - Armenia og Georgia

Khor Virap
Jerevan
Vernissage-markedet i Jerevan
Echmiadzin-katedralen nær Jerevan
Zvartnos-ruinene nær Jerevan
Geghard-klosteret
Garni-tempelet
Sevansjøen
Haghpat
Tbilisi
Frihetsplassen i Tbilisi
Tbilisi

Visste du at Jerevan er en av verdens eldste byer? Eller at Georgias vinproduksjon kan dateres hele åtte tusen år tilbake? Bli med på en innholdsrik tur gjennom Armenia og Georgia! På reisen får vi oppleve spektakulær natur, samt besøke oldtidsbyer, UNESCO-listede monumenter, historiske festninger og Stalins fødeby. Det blir god tid til å bli kjent med Jerevan og Tbilisi, hovedstedene i de to landene. I tilegg får vi en innføring i lokale mattradisjoner og mulighet til både brandy- og vinsmaking.

Høydepunkter i Armenia

 • Utforsk den livlige hovedstaden i Jerevan
 • UNESCOs verdensarvsteder Geghard og Haghpat
 • Nyt den fredelige naturen i den store Sevansjøen
 • Se Garni, det eneste tempelet i gresk stil i det tidligere Sovjetunionen
 • Smak på verdensberømt armensk brandy på en omvisning i et legendarisk destilleri

Høydepunkter i Georgia

 • Opplev Georgias fantastiske fjellandskap
 • Hovedstaden Tblisi, et knutepunkt på den gamle Silkeveien
 •  Jvari klosteret ,  på UNESCOs verdensarvliste
 • Opplev Kakheti – hjertet av Georgias vintradisjon, Vinsmaking
 • Grottebyen Uplistsikhe
Fritekstsøk

Dagsprogram

 • Dag 1, onsdag 28. september: Oslo - Jerevan

  Du møter Elite Travels reiseleder på Oslo lufthavn, og sammen flyr vi med Air Baltic via Riga til Jerevan. Ankomst neste dag.

  Jerevan og Aratfjellet
 • Dag 2, torsdag 29. september: Jerevan og Echmiadzin

  Vi lander i Armenias hovedstad, Jerevan, ved tre-tiden om natten, og fraktes til Hotel DoubleTree by Hilton. Etter noen timers søvn og frokost på hotellet møtes vi igjen klokken 11 for å bli bedre kjent med Jerevan.

  Vi oppdager byen til fots på en guidet byvandring, der vi blant annet får se Victory Park, som byr på storslått utsikt over Jerevan, den berømte kaskaden, Gafeschian Centre of Art, gågaten North Avenue og operahuset. Vi ser også minnesmerket over folkemordet som fant sted i 1915. Deretter er vi skal vi på utflukt til Armenias religiøse sentrum, Echmiadzin, som stod ferdig i år 303 og antas å være verdens eldste katedral. (NB: katedralen for tiden er stengt innvendig grunnet restaurering). På tilbaketuren gjør vi et kort stopp ved Zvartnos-ruinene, en majestetisk katedral fra 600-tallet. Tilbake i Jerevan blir det tid til å rusle innom utendørsmarkedet Vernissage, der man kan kjøpe lokalt håndverk, smykker og suvenirer.
  (F, L, M)

  Kaskaden, Jerevan
 • Dag 3, fredag 30. september: Utflukt til Geghard og Garni

  I dag reiser vi til Kotayk-provinsen for å besøke Geghard-klosteret og Garni Pagan-tempelet. Geghard, som er trygt plassert på UNESCOs verdensarvliste, er et imponerende middelalderkloster delvis hugget ut i fjellet. Utflukten fortsetter til Garni-tempelet, det eneste gjenværende hedenske monumentet i Armenia. Tempelet er dedikert til solguden Mithra, og herfra er det storslagen utsikt over de omkringliggende fjellene og det strategisk plasserte Geghard-klosteret like nedenfor. Til lunsj skal vi lære å bake lavash-brød i landsbyen Garni, før vi setter kursen tilbake mot Jerevan. Her venter brandy-smaking på Jerevan Brandy Factory, der brandy har blitt fremstilt på tradisjonelt vis siden 1800-tallet.
  (F, L, M)

  Geghard-klosteret
 • Dag 4, lørdag 1. oktober: Utflukt til Khor Virap og Noravank

  Vi kjører gjennom den fruktbare og frodige Araratdalen, med det majestetiske Araratfjellet (3611 moh.) som bakteppe. Første stopp i Araratdalen er klosteret Khor Virap, som på norsk betyr dypt fangehull. Klosteret er av stor historisk betydning for armenere. Videre mot øst kommer vi til Noravank, et over 900 år gammelt kloster, og et av Armenias mest enestående middelalderske monumenter. Klosteret ligger særdeles vakkert til i en kløft, omgitt av røde klippeformasjoner.

  Vårt neste stopp er den nylig utgravde kobberalderbosettingen kalt Fuglehulene. Fra 2008–2010 ble det gravd frem flere objekter av stor historisk betydning her, blant annet en over 5500 år gammel (og dermed verdens eldste) sko. Før lunsj får vi lære litt om Armenias over seks tusen år lange tradisjoner innen vinproduksjon. Lunsj kombineres med vinsmaking på en familiedreven vingård, før vi returnerer til Jerevan for middag.
  (F, L, M)

  Noravank
 • Dag 5, søndag 2. oktober: Jerevan – Sevansjøen – Dilijan – Haghpat – Tbilisi

  Vi tar farvel med Jerevan og kjører en naturskjønn rute mot den vakre Sevansjøen, den største høytliggende innsjøen i Kaukasusregionen, og kurbyen Dilijan som kalles Armenias Sveits. Dilijan tiltrekker seg mange turister med sine frodige skoger, irrgrønne enger, den viltre Aghstev-elven og attraktive klima. Vi tar en spasertur gjennom de sjarmerende kvartalene og den pittoreske Sharambeyan-gaten, kjent for sine keramikk- og teppebutikker og lokalt håndverk.

  Neste stopp er klosterkomplekset Haghpat, et UNESCO-vernet mesterverk som var et av Armenias viktigste læringssentre i middelalderen. Etter lunsj krysser vi grensen til Georgia. Her bytter vi buss før fortsetter mot Tbilisi. Innsjekk på lekre The Biltmore Hotel og velkomstmiddag.
  (F, L, M)

  Tbilisi
 • Dag 6, mandag 3. oktober: Byrundtur i Tbilisi

  I dag skal vi gjøre oss bedre kjent med Georgias hovedstad. Tbilisi ble grunnlagt av kong Vakhtang Gorgasali på 400-tallet, og har en lang og fascinerende historie. Byen er en smeltedigel av kulturer, arkitekturer og stilarter og har tidligere vært en av Midtøstens viktigste politiske, økonomiske og kulturelle sentrum. Med sin geografiske beliggenhet på grensen mellom Europa og Asia, var byen et viktig stopp langs den berømte Silkeveien.

  Tbilisis gamleby er viden kjent for sin spennende kulturmiks – moskeen, synagogen, de armenske og romerske katolske kirkene ligger i harmoni med georgiske kirker og arkitektur. Trehusene, med de åpne balkongene med flotte utskjæringer gjør gamlebyen ekstra karakteristisk og vakker. De velgjørende mineralkildene har lokket diktere, forfattere, musikere og kongeligheter til byen i mange århundrer.

  Hele dagen er satt av til opplevelser og attraksjoner i Tbilisi, med besøk i gamlebyen, Metheki-tempelet, Abanotubani (de varme kildene) og Narikala-festningen. Vi spaserer gjennom gamlebyen med smale gater der teppe- og suvenirbutikkene ligger tett, og fortsetter til Sioni-katedralen (bygget på 600-tallet), Fredsbroen og Anchishkati-basilikaen. Etter lunsj på en lokal restaurant, besøker vi Frihetsplassen og rusler langs Rustaveli, byens hovedgate. Taubanen er raskeste vei opp til Narikala-festningen og her beundrer vi panoramautsikten over byen før vi spiser middag på restauranten som ligger her. Transport tilbake til hotellet.
  (F, L, M)

  Gamlebyen i Tbilisi
 • Dag 7, tirsdag 4. oktober: Utflukt til vindistriktet Kakheti

  Kakheti, Georgias berømte vindistrikt, finner vi øst for Tbilisi, og her ligger vingårdene tett. Georgia anses å være en av verdens eldste vindyrkerkulturer, og det er funnet beviser på vinproduksjon åtte tusen år tilbake. Fra år 4000 f.Kr. dyrket man druer og gravde ned leirkrukker (kalt Qvevri) der vinen kunne godgjøre seg og så serveres perfekt temperert. Denne eldgamle måten å produsere vin i leirkrukker på er oppført på UNESCOs kulturarvliste.

  Vi besøker Sighnagi, en vakker fjellandsby med utsikt over Alazanidalen og de østre Kaukasusfjellene. Videre til en vingård der vi får en presentasjon av georgisk matkunst, etterfulgt av vinsmaking og lunsj. Om ettermiddagen besøker vi Tsinandali Estate, som tidligere huset poeten, soldaten og forretningsmannen Alexander Chavchavadze og hans adelsfamilie. Etter en utflukt og en liten omvisning i småbyen Telavi kjører vi tilbake til Tbilisi og ankommer hotellet vårt omkring klokken 19. Middag på egen regning og kvelden til fri disposisjon.
  (F, L, M)

  Signagi i vindistriktet Kakheti
 • Dag 8, onsdag 5. oktober: Tbilisi – Mtskheta – Gori - Uplistsikhe - Gudauri

  Etter en tidlig frokost kjører vi mot Mtskheta, Georgias oldtidshovedstad som ligger cirka 20 kilometer fra Tbilisi. Historikere har datert bosetninger i dette området tilbake til 2000-tallet f.Kr. Mtskheta var hovedstad i det gamle georgiske kongeriket Iberia mellom år 500 f.Kr–500 e.Kr. Her tok georgiere imot kristendommen på begynnelsen av 300-tallet. Byen og dens arkitektoniske monumenter står på UNESCOs verdensarvliste. Vi besøker Jvari-klosteret (år 500) og Svetitskhoveli-katedralen (år 1000).

  Reisen fortsetter til Gori, som i hovedsak er kjent for sin store festning og for å være Josef Stalins fødested. Etter å ha spist lunsj på en lokal restaurant, setter vi av tid til å besøke Stalinmuseet før vi kjører videre til grottebyen Uplistsikhe, et fascinerende arkeologisk funnsted fra jernalderen. Uthugget i gigantiske steinmasser finnes flere rituelle rom og stuer, samt en kirke fra 800-tallet. Ferden videre går først vestover, før vi kjører mot nord og Kaukasusfjellene. Om kvelden ankommer vi skistedet Gudauri (2000 moh.). Her skal vi bo en natt. Felles middag på hotellet.
  (F, L, M)

  Jvari-klosteret
 • Dag 9, torsdag 6. oktober: Gudauri - Stepantsminda (Kazbegi) - Tbilisi

  Vi krysser Jvari-passet (2395 moh.) i de mektige Kaukasus-fjellene kjører ned til Kazbegi (som i dag offisielt heter Stepantsminda). Kazbegi ligger på 1700 høydemeter, med det mektige Kazbekfjellet, som et imponerende bakteppe. Kazbekfjellet er et av seks fjell i Kaukasus som er over 5000 meter høyt. Fra Kazbegi kjører vi med biler med firehjulstrekk opp til Gergeti Saemba-kirken, 2150 meter over havet. Den lille vakre kirken har en spektakulær beliggenhet med panoramautsikt mot de omkringliggende fjelltoppene.

  Retur til Kazbegi, hvor vi det er tid til å spise lunsj for egen regning før vi vender nesen tilbake mot Tbilisi. På veien stopper vi ved Ananuri, et vakkert borgkompleks fra 1500-tallet ved Aragvi-elven. Ankomst hotellet i Tbilisi og avskjedsmiddag i restauranten på hotellet. Vi har hotellrom i Tbilisi frem til vi må reise til flyplassen.
  (F, M)

  Gergeti Saemba-kirken
 • Dag 10, fredag 7. oktober: Tbilisi – Oslo

  Bussen henter oss på hotellet ved midnatt og kjører oss til flyplassen. Fra Tbilisi fly vi med Air Baltic via Riga tilbake til Oslo med ankomst om morgenen lokal tid.

  (F= Frokost, L= Lunsj, M= Middag)

Priser

Pris
Pr. person i delt dobbeltrom kr 19 990
Enkeltrom kr 23 990

Prisene er basert på valutakurser pr. desember 2021.
 

Alt dette er inkludert

 • Fly Oslo–Jerevan/Tbilisi–Oslo med Air Baltic
 • Flyskatter (kr 1 910 pr. des21)
 • Fire netter på DoubleTree by Hilton 4* i Jerevan
 • Fire (tre + en) netter på Biltmore Hotel 5* i Tbilisi
 • En natt på Gudauri Lodge i Gudauri
 • Måltider iht. program
 • To glass vin eller en flaske øl til middagene 28.09, 02., 03. og 06.10 samt til lunsj 04.10.
 • Vinsmaking og brandysmaking som angitt i dagsprogrammet.
 • En flaske vann pr. person pr. dag
 • Transport med komfortabel turistbuss
 • Lokal transport under kjøreturen til Gergetikirken og tilbake til Kazbegi.
 • Engelsktalende lokalguide
 • Inngangsbilletter på museer og severdigheter som er angitt i dagsprogrammet, samt billetter til taubanen til Narikalafestningen og enveisbillett med kabelbanen i Tbilisi.
 • Dyktig norsktalende reiseleder

 

Prisen inkluderer ikke

 • Måltider utover de som er nevnt over
 • Drikkevarer utover det som er nevnt over
 • Tips til hotellbetjening og portierer (Omkring 20 euro per innsjekk og utsjekk per gruppe per hotell)
 • Tips til lokale guider og sjåfører
 • Avbestillings- og reiseforsikring

Reiseleder

Hoteller

28. september–2. oktober (4 netter)
Doubletree by Hilton 4*, Yerevan   >> Les mer om hotellet her

2.–5. oktober & 6.–7. oktober (4 netter)
The Biltmore Hotel 5*, Tbilisi   >> Les mer om hotellet her

05.–06. oktober (1 natt)
Gudauri Lodge 5*, Gudauri    >> Les mer om hotellet her

Hvorfor velge Elite Travel?
✓ Kunnskapsrik turoperatør med solide eiere
✓ Ansatte med lang fartstid fra bransjen
✓ Gruppeturer med sosialt fellesskap
✓ Reiser for engasjerte voksne
✓ Dyktige norske reiseledere
Kontakt oss
Adresse:
Elite Travel AS
Henrik Ibsens Gate 90
0255 Oslo