Skip to main content

Syv land og fem hovedsteder

Et kongeansikt hugget inn i sten ved jernporten på Donau.Kong Decebalus-statuen nær Jernporten
Bucuresti, Romania


Seil på Donau, dronningen blant Europas elver, gjennom syv land; Østerrike, Slovakia, Ungarn, Kroatia, Serbia, Bulgaria og Romania. I tillegg besøker vi fem hovedsteder; Wien, Bratislava, Budapest, Beograd og Bucuresti. På vår ferd fra vest til øst, får vi et innblikk i de ulike landenes kultur og historie, og får oppleve historiske byer og vakre landskap.

Høydepunkter

 • Keiserbyen Wien
 • Gamlebyen i Bratislava
 • Budapest med sine flotte bygninger langs elven
 • Kalemegdan-festningen i Beograd
 • Cruise gjennom den naturskjønne Jernporten
 • Romanias hovedstad, Bucuresti


Avgangen 2. juni 2025 er for abonnenter av Stavanger Aftenblad

Fritekstsøk

Dagsprogram

 • Dag 1: Fly til Wien

  Du møter Elite Travels reiseleder på flyplassen og sammen flyr vi til Wien. Fra flyplassen er det busstransport til skipet, som ligger ved kai i Nussdorf, en forstad til Wien. Vi sjekker inn og finner oss til rette i lugaren. Før middag inviteres vi på en velkomstdrink i salongen med presentasjon av kapteinen og hans besetning. Skipet ligger ved kai i Wien over natten.

  Wien
 • Dag 2: Wien, Østerrike

  Wien er en av de vakreste byene i Europa, kjent for sine storslåtte bygninger, museer, palasser og parker. Her er det lett å fornemme historiens sus fra den gangen Wien var hovedstad i Det habsburgske riket.

  Etter frokost er det byrundtur*, som starter med at vi kjører med buss langs Wiener Ringstrasse, ringgaten som omgir den historiske bykjernen. Her ser vi flere av byens arkitektoniske severdigheter, deriblant Statsoperaen, Parlamentet, Rådhuset, Burghteater og universitetet. Deretter fortsetter vi til fots gjennom sentrum og passerer Hofburgpalasset og Stefansdomen. Det blir tid til å rusle litt rundt på egen hånd, før bussen kjører oss tilbake til skipet tidsnok for lunsj.

  Om ettermiddagen kan du utforske Wien i ditt eget tempo. Ta en rusletur langs gågatene i sentrum og besøk et av byens elegante konditorier for å smake på lokale spesialiteter som Sachertorte eller apfelstrudel. Alternativt kan du besøke Schönbrunn-slottet, den tidligere sommerresidensen til den østerrikske keiserfamilien.

  Nær midnatt kaster skipet loss og cruiset på Donau begynner.

  Stefansdomen, Wien
 • Dag 3: Bratislava, Slovakia

  Tidlig om morgenen kommer vi til Bratislava, hovedstaden i Slovakia. Bratislava er en av Europas yngste hovedsteder, men likevel en by rik på historie som kan dateres tilbake til keltisk og romersk bosetting.

  Etter frokost er det byvandring* gjennom den sjarmerende gamlebyen som består av brosteinstorg og gågater, men også flotte fontener og mange statuer. Underveis ser vi flere av byens severdigheter, deriblant Michaelporten – den gamle byporten fra middelalderen, rådhuset og St. Martins-katedralen som i tidsrommet 1563–1830 var kroningskirke for de ungarske kongene.

  Om ettermiddagen kan du oppleve Bratislava på egen hånd. På en høyde ovenfor gamlebyen troner middelalderslottet Bratislavsky Hrad. En spasertur opp til slottet belønnes med flott utsikt over Donau.

  Cruiset fortsetter om kvelden.

  Gamle og ærverdige bygninger i sentrum av Bratislava. Stor plass med statue og mange mennesker. Gamlebyen i Bratislava
 • Dag 4: Budapest, Ungarn

  Er du morgenfugl bør du ta en tur opp på soldekket før frokost for å få med deg innseilingen til Budapest og utsikten til de mange elegante bygningene langs elvebredden. Ungarns hovedstad besto opprinnelig av to byer – Buda på den kuperte vestsiden av Donau og Pest på østsiden. De to byene ble offisielt slått sammen i 1873 og knyttes i dag sammen med åtte broer over elven. Byens handlegater, samt kjente severdigheter som St. Stefans-katedralen, Helteplassen og den ikoniske Parlamentsbygningen, finner du på Pest-siden av elven. På Buda-siden ligger Buda-høyden med Buda slott, Fiskerbastionen og Mattias-kirken hvor keiser Franz Joseph I i sin tid ble kronet som Ungarns hersker.

  Etter ankomst er det byrundtur* med buss hvor vi får se mange av Budapests største attraksjoner. Skipet ligger ved kai i Budapest over natten, og de som ønsker kan ta en kveldstur i land etter middag.

  En liten tunnel ved en borg med gamle statuer på hver side. Fiskerbastionen, Budapest
 • Dag 5: Budapest, Ungarn

  I dag har vi hele dagen til fri disposisjon. Reiselederen kan gi deg tips om hva du kan gjøre. Nær elven finner du den lange handlegaten Vaci Utca, og i enden av denne, ved Frihetsbroen, ligger Markedshallen med byens store innendørs matmarked. Markedshallen ble bygget på slutten av 1800-tallet i jugendstil, og er en attraksjon i seg selv. Her kan du kjøpe lokale spesialiteter å ta med hjem, som paprikapulver, Tokaji vin og kolbász pølse. Budapest er kjent for sine varme kilder, og det er mulig å ta en svømmetur i det mineralrike og helsebringende vannet flere steder i byen. De to mest kjente termalbadene er Szechenyibadet, et stort utendørs badeanlegg i byparken, og Gellertbadet, som tilhører det gamle og staselige Hotel Gellert.

  Ved midnatt seiler skipet videre.

  Budapest
 • Dag 6: Mohacs, Ungarn

  Etter en avslappende morgen om bord, kommer vi om formiddagen til Mohacs, helt sør i Ungarn. Mohacs er utgangspunkt for en valgfri utflukt** til den tidligere europeiske kulturhovedstaden Pecs. Utflukten inkluderer et besøk i katedral i Pecs, samt tid til å rusle rundt i den sjarmerende byen på egen hånd. Retur til skipet for middag.

  Sent om kvelden fortsetter cruiset og ikke så lenge etter avgang krysser vi grensen mellom Ungarn og Kroatia.

  Pecs
 • Dag 7: Vukovar, Kroatia og Novi Sad, Serbia

  I dag våkner vi opp i den lille kroatiske byen Vukovar, som ligger ved Vuka, en av sideelvene til Donau. Vukovar var tidligere en staselig by med flere bygninger fra den gang byen var en del av Habsburgmonarkiet. I løpet av borgerkrigen i Jugoslavia på 1990-tallet fikk Vukovar tilnavnet Heltebyen. Etter å ha vært beleiret og beskutt i 87 dager, ble byen til slutt invadert 18. november 1991. Krigen endte til slutt med uavhengighet for Kroatia.

  Det tilbys en valgfri byvandring** i Vukovar hvor vi får vi høre mer om byens historie og ser med egne øyne sporene etter krigen, som fremdeles er godt synlig.

  Midt på dagen seiler vi videre mot et nytt land og en ny by. Noen timer senere legger vi til kai i Novi Sad, Serbias nest største by. Novi Sad har et relativt lite bysentrum, men med mange gågater, parker og en lang promenade langs elven. Arkitektonisk, og til en viss grad kulturelt, er Novi Sad annerledes enn de fleste andre serbiske byer fordi den ikke har vært under ottomanske innflytelse, men isteden var en del av Det østerriksk-ungarske riket. Bygningene i sentrum ligner derfor mer på de man finner i Wien og Budapest. På en høyde ved elven ligger den store Petrovaradin-festningen, som er den best bevarte artilleribastionen i denne delen av Europa. Festningen dominerer bybildet, i tillegg til at den har mer enn seksten kilometer med tunneler under bakken.

  Også i Novi Sad kan du bli med på en valgfri byvandring**. Den går gjennom den historiske bydelen og opp til Petrovaradin-festningen. Retur til skipet for middag.

  Cruiset fortsetter ved midnatt.

  Novi Sad
 • Dag 8: Beograd, Serbia

  Serbias hovedstad, Beograd, ligger strategisk til der elvene Sava og Donau møtes, midt mellom to tidligere imperier – det habsburgske og det ottomanske. Beograd er en av Europas eldste byer, og flere hundre år med turbulent historie har satt sitt preg på byen. Minner fra tidligere herskere er synlig mange steder – fra den to tusen år gamle Kalemegdan-festningen, til de brede habsburgiske bulevardene og bygninger fra kommunist-tiden.

  Etter frokost er det byrundtur* med buss og vi ser blant annet den ortodokse St. Sava kirken, prinsesse Ljubicas palass, rådhuset, parlamentet og St. Markus kirken. Fra den store Kalemegdan-parken fortsetter vi til fots inn på festningsområdet. Kalemegdan-festningen ble opprinnelig bygget av kelterne i det tredje århundre f.Kr. Fra festningen åpner det seg en panoramautsikt over elvene og mot den nye bydelen på den andre siden av Sava.

  Etter lunsj er det tid til å oppleve mer av byen på egen hånd. Om kvelden seiler vi videre med kurs mot Jernporten.

  En gammel kirke i byen Beograd med en stor statue ved siden av. Frodig park.St. Sava-kirken i Beograd
 • Dag 9: Jernporten

  I dag skal vi tilbringe hele dagen om bord mens vi seiler gjennom området som kalles Jernporten – et av de mest dramatiske og karakteristiske landskapene langs Donau. Den 120 kilometer lange strekningen var tidligere fryktet av skipstrafikken på grunn av skarpe klipper og farlige strømmer, men farene ble fjernet i 1972 da det ble åpnet et hydroelektrisk anlegg og avansert system av sluser som regulerer vannmassene. I dette området danner Donau grensen mellom Serbia og Romania. Før vi kommer til det hydroelektriske anlegget passerer vi kolossale steinskulpturen av kong Decebalus, den siste kongen av Dacia.

  Ved 15-tiden kommer vi til den første av de to slusene ved Jernporten. Det er en mektig opplevelse å være om bord når vannet i den store slusen tømmes og skipet sakte senkes nedover. Vi passerer den andre Jernport-slusen noen timer senere.

  Donau renner gjennom den trange dalen som kalles jernporten.Jernporten
 • Dag 10: Vidin, Bulgaria

  I løpet av natten har skipet lagt til kai i Vidin i Bulgaria. Den største severdigheten her er Baba Vida-festningen, som kan dateres tilbake til 1300-tallet. Festningen har blitt bygget, ødelagt og gjenoppbygget mange ganger gjennom historien, og er i dag Bulgarias best bevarte middelalderfestning. Med tykke vegger og mørke tårn gir den et strengt utseende i skarp kontrast til den idylliske beliggenheten midt i en vakker park fylt med blomster.

  Etter frokost kan du bli med på en valgfri byvandring** i Vidin, inkludert besøk i Baba Vida-festningen.

  Om kvelden legger skipet ut på siste etappen av cruiset.

  En stor og gammel festning i Vidin på en solskinnsdag.Baba Vida-festningen i Vidin, Bulgaria
 • Dag 11: Turnu Magurele – Bucuresti – hjemreise

  Vi har kommet til Romania og elvehavnebyen Turnu Magurele. Etter frokost sier vi farvel til skipet og kjører med buss til Bucuresti. Kjøreturen tar cirka 2,5 time. Vel fremme i den den rumenske hovedstaden tar bussen oss med på en byrundtur hvor vi ser kjente bygninger som Athenaeum – der Bucurestis filharmoniske orkester holder til, Nasjonalteateret, Revolusjonsplassen og Parlamentspalasset – tidligere president Ceausescus stolthet og verdens nest største bygning etter Pentagon. Det blir tid til å spise lunsj på egen hånd (ikke inkludert) før vi kjører til flyplassen. Fra Bucuresti flyr vi tilbake til Norge. Mellomlanding og flybytte underveis.

  Et enorm palass i Bucuresti med en stor fontene i front. Flere biler på veien rundt fontenen.Parlamentspalasset i Bucuresti
 • Utflukter

  Det er mulig å forhåndsbestille en utfluktspakke som inkluderer de fire utfluktene merket med en stjerne (*) i programmet. De valgfrie utfluktene, merket med to stjerner (**) i programmet, kan kun bestilles og betales om bord.

 • Viktig informasjon

  Elver er naturbaserte, og det kan skje uforutsette endringer i vannstanden. Skulle dette oppstå, forbeholder rederiet seg retten til å forandre seilingsrute, tider og program ved behov. Elvecruise er ikke tilrettelagt for bevegelseshemmede.

  Informasjon om flyselskap og klokkeslett i programmet og bekreftelsen er foreløpige, og endringer kan forekomme. Endelige flytider vil stå i reisedokumentene.

Prisinfo

 

Alt dette er inkludert

 • Fly fra Oslo/Stavangeri til Wien / fra Bucuresti til Oslo/Stavanger
 • Flyskatter
 • Transport flyplass–skip t/r   
 • Ti netters cruise i utvendig lugar
 • Havneavgifter 
 • Helpensjon om bord fra middag første dag til frokost siste dag  
 • Velkomst- og avskjedsdrink
 • Kaffe- og te tilgjengelig fra 07.00 til 23.00
 • Drikkevarer i salongen og restauranten (øl, husets vin, mineralvann, kaffe og te) fra 09.30 til 23.00
 • Musikk i salongen hver kveld
 • Kort byrundtur i Bucuresti
 • Norsk reiseleder fra Elite Travel

 

Prisen inkluderer ikke

 • Utflukter
 • Tips til besetningen og lokalguider på utfluktene
 • Reise- og avbestillingsforsikring

 

Utflukter
De fire utfluktene merket med en stjerne (*) i programmet kan forhåndsbestilles i en utfluktspakke. De valgfrie utfluktene (merket med to stjerner (**) kan kun bestilles og betales om bord. Priser på utfluktspakken er ikke klart fra rederiet ennå.

Tips
Tips er frivillig, men også en viktig del av inntektene til de ansatte. Rederiets anbefaling er 9 euro pr. person pr. dag til besetningen om bord (totalt 90 euro), og cirka én euro hver til lokale guider og sjåfører på utfluktene. 

Lugarer

Avganger & priser

DatoAvreisestedReisemålAntall netterLedige plasserFra-pris

Mai 2025

13.05OsloSyv land og fem hovedsteder - elvecruise på Donau med Fidelio 4*10Mer enn 427 490,-Bestill

Juni 2025

02.06StavangerSyv land og fem hovedsteder - i samarbeid med Stavanger Aftenblad
Reiseledere: Gerd Rossbach
10Mer enn 429 190,-Bestill

September 2025

02.09OsloSyv land og fem hovedsteder - elvecruise på Donau med Fidelio 4*
Reiseledere: Torild Karlsen
10Mer enn 427 490,-Bestill
22.09OsloSyv land og fem hovedsteder - elvecruise på Donau med Fidelio 4*10Mer enn 427 490,-Bestill

Skip

MS Fidelio
Et komfortabelt skip med god standard. Fasilitetene om bord inkluderer restaurant, panoramasalong, bar, resepsjon, velværeavdeling med sauna, jacuzzi og trimrom. På soldekket er det et lite basseng, s...
Hvorfor velge Elite Travel?
✓ Kunnskapsrik turoperatør med solide eiere
✓ Ansatte med lang fartstid fra bransjen
✓ Gruppeturer med sosialt fellesskap
✓ Reiser for engasjerte voksne
✓ Dyktige norske reiseledere
Kontakt oss
Adresse:
Elite Travel AS
Henrik Ibsens Gate 90
0255 Oslo