Skip to main content

Syv land og fem hovedsteder

Et kongeansikt hugget inn i sten ved jernporten på Donau.Kong Decebalus-statuen nær Jernporten
Statsoperaen i Wien sett utenfra. Statsoperaen i Wien
Et stort slott med en stor park i front. Skimter sentrum av Wien i bakgrunnen.Schönbrunn-slottet i Wien
En bro over Donau på vei inn til sentrum av Bratislava. Et hvitt slott ligger på en ås.Bratislava, Slovakia
En fontene på en åpen plass i gamlebyen i Bratislava. En kirke i bakgrunnen.Gamlebyen i Bratislava, Slovakia
En bro over Donau fra Buda til Pest. Bygninger på hver side av elven og fjell i bakgrunnen. Budapest, Ungarn
Monument på helteplassen i Budapest. Helteplassen i Budapest
En bro over Donau til Novi Sad. Sentrum kan ses i bakgrunnen.Novi Sad, Serbia
Mennesker på stor plass med utsikt over elvene Donau og Sava. Utsikt over Donau og Sava fra Kalemegdan-festningen i Beograd, Serbia
En stor festning i sentrum av Beograd. En stor statue skimtes i bakgrunnen. Kalemegdan-festningen i Beograd
En stor og høy festning med to tårn i Vidin. Trær i fronten.Baba Vida-festningen i Vidin, Bulgaria
En promenade gate i Bucuresti med ærverdige bygninger. Bucuresti, Romania


Bli med på et cruise på Donau, dronningen blant Europas elver, gjennom syv land – Østerrike, Slovakia, Ungarn, Kroatia, Serbia, Bulgaria og Romania, og til fem hovedsteder – Wien, Bratislava, Budapest, Beograd og Bucuresti. På vår ferd fra vest til øst, besøker vi interessante steder og får vi et innblikk i de ulike landenes kultur og historie. Mens skipet seiler fra by til by, beundrer vi utsikten fra vårt førsteklasses skip og nyter det gode livet om bord.


Høydepunkter

 • Keiserbyen Wien
 • Gamlebyen i Bratislava
 • Budapest med sine flotte bygninger langs elven
 • Kalemegdan-festningen i Beograd
 • Parlamentspalasset i Bucuresti
 • Det dramatiske landskapet ved Jernporten
Fritekstsøk

Dagsprogram

 • Dag 1: Fly til Wien

  Du møter Elite Travels reiseleder på flyplassen og sammen flyr vi til Østerrikes hovedstad Wien. Fra flyplassen er det busstransport til skipet, som ligger ved kai like utenfor sentrum av byen. Vi sjekker inn og finner oss til rette i lugaren. Før middag inviteres vi på en velkomstdrink i salongen med presentasjon av kapteinen og hans besetning. Skipet ligger ved kai i Wien over natten.

  Wien
 • Dag 2: Wien, Østerrike

  Wien er en av de vakreste byene i Europa. Her er det lett å fornemme historiens sus fra den gangen Wien var hovedstad i Det habsburgske riket. Wien er full av storslåtte monumenter, museer, palasser og vakre parker. Byrundturen* etter frokost går med buss, som er det beste måten å få en oversikt over de viktigste attraksjonene i byen. Vi kjører først langs Wiener Ringstrasse, ringgaten som omgir den historiske bykjernen. Her ser vi flere av byens arkitektoniske severdigheter, deriblant Statsoperaen, Parlamentet, Rådhuset, Burghteater og universitetet. Deretter fortsetter vi til fots gjennom sentrum og passerer Den spanske rideskolen, Hofburgpalasset og Stefansdomen. Det blir tid til å rusle litt rundt på egen hånd før bussen kjører oss tilbake til skipet for lunsj.

  Ettermiddagen er til fri disposisjon. Ta gjerne en tur inn til sentrum og besøk et av Wiens elegante konditorier. Den gamle keiserbyen har en lang tradisjon for gode kaker, og et besøk i Wien vil ikke være komplett uten at du har smakt på lokale spesialiteter som Sachertorte eller apfelstrudel (eplekake). Alternativt kan du bli med på en valgfri utflukt til Schönbrunn-slottet, den tidligere sommerresidensen til den østerrikske keiserfamilien.

  Om kvelden tilbys det en valgfri wienerkonsert i et av byens palasser, der du får høre klassisk musikk av Strauss og Mozart i keiserlige omgivelser. Ved 23-tiden kaster skipet loss og cruiset på Donau begynner.

  Stefansdomen, Wien
 • Dag 3: Bratislava, Slovakia

  I løpet av natten har skipet ankommet Bratislava, hovedstaden i Slovakia. Bratislava er en av Europas yngste hovedsteder, men likevel en by rik på historie som kan dateres tilbake til keltisk og romersk bosetting. Etter frokost er det byvandring* gjennom den sjarmerende gamlebyen som består av brosteinstorg og gågater, men også flotte fontener og mange statuer. Underveis ser vi flere av byens severdigheter, deriblant Michaelporten – den gamle byporten fra middelalderen, rådhuset og St. Martins-katedralen som i tidsrommet 1563–1830 var kroningskirke for de ungarske kongene. Om ettermiddagen kan du utforske byen videre i ditt eget tempo. Gamlebyen er bare er noen minutters gange fra kaien, og derfra er det en fin tur opp til middelalderslottet Bratislavsky Hrad, som troner på en høyde over byen. Fra slottet er det en imponerende utsikt over Donau.

  Sent om kvelden fortsetter cruiset

  Gamle og ærverdige bygninger i sentrum av Bratislava. Stor plass med statue og mange mennesker. Gamlebyen i Bratislava
 • Dag 4: Budapest, Ungarn

  Vi nyter en avslappende formiddag om bord mens skipet seiler langs den slovakisk-ungarske grensen. I løpet av formiddagen har vi utsikt til den store basilikaen i Esztergom og senere Visegrad med sine festningsruiner. Etter lunsj legger skipet til kai sentralt i Budapest. Ungarns vakre hovedstad besto opprinnelig av to byer – Buda på den kuperte vestsiden av Donau og Pest på østsiden. De to byene ble offisielt slått sammen i 1873 og knyttes i dag sammen med totalt åtte broer over elven. Om ettermiddagen skal vi på byrundtur* med buss. Vi ser de største attraksjoner, men får også høre litt om Budapests fargerike historie. Etter å ha sett Operaen, St. Stefans-katedralen, Parlamentsbygningen og Helteplassen på Pest-siden, kjører vi over Kjedebroen og opp på Buda-høyden. Her ligger Buda slott og Mattias-kirken der Sisi, keiserinne Elizabeth, og hennes ektefelle, keiser Franz Joseph I, i sin tid ble kronet som ungarske herskere. Fra Fiskerbastionen på toppen av Buda-høyden åpenbarer det seg en fantastisk utsikt over byen og elven.

  Om kvelden blir vi underholdt av en sigøynerduo i salongen, som er en sann fornøyelse. Skipet ligger ved kai over natten, og de som vil oppleve nattelivet i Budapest kan ta en kveldstur i land etter middag.

  En liten tunnel ved en borg med gamle statuer på hver side. Fiskerbastionen, Budapest
 • Dag 5: Budapest, Ungarn

  I dag har vi hele dagen til fri disposisjon. Reiselederen har mange tips om hva du kan gjøre. I gangavstand fra kaien ligger gågaten Vaci Utca, med sine mange butikker. I enden av Vaci Utca, ved Frihetsbroen, finner du byens store, innendørs matmarked. Selve markedshallen, bygget i jugendstil på slutten av 1800-tallet, er en attraksjon i seg selv. Budapest er kjent for sine varme kilder, og en svømmetur i det helsebringende, mineralrike vannet anbefales. De to mest kjente termalbadene er Szechenyibadet – et utendørs badeanlegg i Byparken, og Gellertbadet, en del av gamle, ærverdige Hotel Gellert. Det tilbys en valgfri halvdagsutflukt til Grottehospitalet, et av de mest fascinerende og unike museene i Ungarn. Grottehospitalet var i bruk under andre verdenskrig og den sovjetiske okkupasjonen i 1956, og befinner seg i kjellere og huler under Buda-slottet. Hospitalet ble omgjort til museum i 2008.

  Etter middag kaster skipet loss, og vi samles på toppdekket for å få med oss utseilingen fra Budapest. Broer og kjente bygninger langs elvebredden er vakkert opplyst og vi forlater byen til tonene av Johan Strauss’ «An der schönen blauen Donau». I løpet av natten krysser vi grensen mellom Ungarn og Kroatia.

  Budapest
 • Dag 6: Vukovar, Kroatia

  Skipet seiler videre og vi nyter nok en rolig morgen og formiddag om bord. Tidlig ettermiddag kommer til den lille kroatiske byen Vukovar, som ligger ved Vuka, en av sideelvene til Donau. Vukovar var tidligere en staselig by med flere bygninger fra den gang byen var en del av Habsburgmonarkiet. Under borgerkrigen i Jugoslavia på 1990-tallet fikk Vukovar tilnavnet Heltebyen, etter å ha blitt beleiret og beskutt i 87 dager. Da byen til slutt ble invadert 18. november 1991 var store deler av byen totalt rasert. Krigen endte til slutt med uavhengighet for Kroatia. På byvandringen* får vi høre mer om Vukovars historie og ser med egne øyne sporene etter krigen, som fremdeles er godt synlig.

  Om kvelden seiler vi videre mot et nytt land og en ny by.

  En vei gjennom byen Vukovar med stilfulle bygninger på hver side.Vukovar, Kroatia
 • Dag 7: Novi Sad, Serbia

  I løpet av natten krysser vi nok en grense før vi legger til kai i Novi Sad, Serbias nest største by. Novi Sad har et relativt lite bysentrum, men med mange gågater, parker og en lang promenade langs elven. Arkitektonisk, og til en viss grad kulturelt, er Novi Sad annerledes enn de fleste andre serbiske byer, siden den ikke har vært under ottomanske innflytelse, men isteden var en del av Det østerriksk-ungarske riket. Bygningene i sentrum minner om de man finner i Wien og Budapest. På en høyde ved elven ligger Petrovaradin-festningen, som er den best bevarte artilleribastionene i denne delen av Europa. Festningen dominerer bybildet, i tillegg til at den har mer enn seksten kilometer med tunneler under bakken.

  På byrundturen* etter frokost spaserer vi gjennom den historiske bydelen og opp til Petrovaradin-festningen. Retur til skipet for lunsj. Om ettermiddagen kan du utforske Novi Sad videre på egen hånd eller bli med på en valgfri utflukt til Krushedol-klosteret i Fruska Gora-fjellene. Klosteret er kjent for sine vakre fresker fra 1500-tallet. På vei tilbake til Novi Sad blir det et stopp i den lille barokkbyen Sremski Karlovci, som er sentrum for honning- og vinproduksjon i området. Cruiset fortsetter etter midnatt.

  Stor kirke ved en åpen plass i Novi Sad. Trær og benker i ulike farger. Novi Sad, Serbia
 • Dag 8: Beograd, Serbia

  Serbias hovedstad, Beograd, ligger strategisk til der elvene Sava og Donau møtes, midt mellom to tidligere imperier – det habsburgske og det ottomanske. Beograd er en av Europas eldste byer, og flere hundre år med turbulent historie har satt sitt preg på byen. Minner fra tidligere hersker er synlig mange steder – fra den to tusen år gamle Kalemegdan-festningen, til de brede habsburgske bulevardene og bygninger fra kommunisttiden.

  Etter frokost er det byrundtur* med buss og vi ser blant annet den ortodokse St. Sava kirken, prinsesse Ljubicas palass, rådhuset, parlamentet og St. Markus kirken. Fra den store Kalemegdan-parken fortsetter vi til fots inn på festningsområdet. Kalemegdan-festningen ble opprinnelig bygget av kelterne i det tredje århundre f.Kr. Fra festningen åpner det seg en panoramautsikt over hele byen. Rundturen fortsetter til den nyere delen av Beograd, på den andre siden av elven, der vi tar en kort stopp ved tidligere president Titos residens.

  Etter lunsj er det god tid til å oppleve mer av byen på egen hånd. Om kvelden får vi besøk av en folkloregruppe som skal danse og synge serbiske folkeviser for oss i salongen. Du kan forvente et forrykende flott show. Ved 23-tiden seiler skipet videre med kurs mot Jernporten.

  En gammel kirke i byen Beograd med en stor statue ved siden av. Frodig park.St. Sava-kirken i Beograd
 • Dag 9: Golubac, Donji Milanoval og Jernporten

  Jernporten er et av de mest dramatiske og karakteristiske landskapene langs Donau. Den 120 kilometer lang strekning har høye dalsider, og var tidligere fryktet av skipstrafikken på grunn av skarpe klipper og farlige strømmer. Farene ble fjernet i 1972 da det ble åpnet et hydroelektrisk anlegg og avansert system av sluser som regulerer vannmassene. I dette området danner Donau grensen mellom Serbia og Romania.

  Før vi kommer til slusene, skal vi gjøre to landhogg. Første stopp er Golubac, på den serbiske siden av elven. Her ligger en stor, imponerende festning fra 1300-tallet, som i middelalderen var åsted for en rekke slag, som oftest mellom det osmanske riket og det ungarske kongedømmet. Tyrkere, ungarere, serbere og østerrikere har flere ganger gjennom historien skiftet på å ha herredømme over festningen. Fra skipet er det kun femten minutter å gå til festningen, og vi blir med reiselederen på en spasertur til det historiske monumentet. Cruiset fortsetter og midt på dagen kommer vi til Donji Milanovac, hvor vi også tar en tur i land. I den lille serbiske byen, som bare har drøyt to tusen innbyggere, får vi et inntrykk av dagliglivet i en småby i Øst-Europa – en skarp kontrast til storbyene vi besøkte tidligere på cruiset. Ved 15-tiden seiler vi videre og et par timer senere kommer vi til den første av de to slusene ved Jernporten. Det er en mektig opplevelse å være om bord når skipet passerer gjennom de store slusene.

  I kveld er det kapteinens festmiddag, etterfulgt av dans og musikk i salongen.

  Donau renner gjennom den trange dalen som kalles jernporten.Jernporten ved Donau
 • Dag 10: Vidin, Bulgaria

  I løpet av natten har skipet lagt til kai i Vidin i Bulgaria. På byvandringen* etter frokost spaserer vi langs elvepromenaden til Baba Vida-festningen, Bulgarias best bevarte middelalderfestning. Det imponerende byggverket kan dateres tilbake til 1300-tallet, og har blitt bygget, ødelagt og gjenoppbygget mange ganger gjennom historien. Med tykke vegger og mørke tårn har festningen et strengt utseende, i skarp kontrast til den idylliske beliggenheten midt i en vakker park fylt med roser. Byvandringen avsluttes med en runde i sentrum før vi tar oss tilbake til skipet på egen hånd.
  Ettermiddagen kan du enten tilbringe om bord, eller ta en rusletur i byen på egen hånd. Alternativt tilbys det en valgfri utflukt til fjellområdet Belogradsjik, som ligger cirka en times kjøring fra Vidin. Belogradsjik er kjent for sine vakre og spesielle steinformasjoner og et stort festningskompleks fra middelalderen.

  Mens vi spiser middag, legger skipet ut på siste etappen av cruiset.

  En stor og gammel festning i Vidin på en solskinnsdag.Baba Vida-festningen i Vidin, Bulgaria
 • Dag 11: Turnu Magurele – Bucuresti – hjemreise

  Vi våkner opp i den rumenske elvehavnebyen Turnu Magurele. Etter frokost tar vi farvel med skipet og kjører med buss 2,5 time til Romanias hovedstad Bucuresti. Vel fremme får vi en byrundtur med bussen og ser attraksjoner som Athenaeum – der Bucurestis filharmoniske orkester holder til, Nasjonalteateret, Revolusjonsplassen og Parlamentspalasset – tidligere president Ceausescu stolthet og verdens nest største bygning etter Pentagon. Avhengig av når flyet hjemover har avgang, kjører bussen oss enten direkte til flyplassen, eller vi får litt tid på egen hånd i sentrum til å spise lunsj (ikke inkludert) før vi kjører til flyplassen. Fra Bucuresti flyr vi tilbake til Norge. Mellomlanding og flybytte underveis.

  Et enorm palass i Bucuresti med en stor fontene i front. Flere biler på veien rundt fontenen.Parlamentspalasset i Bucuresti
 • Viktig informasjon

  Elver er naturbaserte, og det kan skje uforutsette endringer i vannstanden. Rederiet forbeholder seg retten til å forandre seilingsrute, tider og program. Elvecruise er ikke tilrettelagt for bevegelseshemmede. Informasjon om flyselskap og klokkeslett i programmet og bekreftelsen er foreløpige, og endringer kan forekomme. Endelige flytider vil stå i reisedokumentene.

Priser 2022

  11.09–18.09 01.10–11.10
Hoveddekk 19 990 19 990
Midtdekk, fransk balkong 21 790 21 790
Øvre dekk, fransk balkong 22 990 22 990
Suite, øvre dekk 24 390 24 390
Prisene gjelder pr. person i delt dobbeltlugar.  Suiter er på forespørsel
Enkeltlugar*, hoveddekk 25 790 25 790
Enkeltlugar*, midtdekk 28 390 28 390
* Dobbeltlugar brukt som enkeltlugar

Prisene er basert på valutakurs pr. april 2021.

Alt dette er inkludert

 • Fly Oslo–Wien/Bucuresti–Oslo
 • Flyskatter
 • Transport flyplass–skip t/r   
 • Ti netters cruise i utvendig lugar
 • Havneavgifter og passasjerskatter
 • Helpensjon om bord fra middag første dag til frokost siste dag  
 • Velkomst- og avskjedscocktail
 • Kaffe og te tilgjengelig hele døgnet
 • Musikk i salongen hver kveld
 • Kort byrundtur i Bucuresti
 • Tips til besetningen om bord
 • Norsk reiseleder fra Elite Travel

 

Prisen inkluderer ikke

 • Utfluktspakke kr 1800 (syv utflukter) – kan forhåndsbestilles
 • Wienerkonsert dag 2, kr 790 - kan forhåndsbestilles 
 • Valgfrie utflukter (kjøpes om bord)
 • Drikkevarer (drikkepakke kan kjøpes om bord)
 • Lunsj i Bucuresti
 • Reise- og avbestillingsforsikring

 

Utflukter
Utfluktene merket med en stjerne (*) i programmet kan forhåndsbestilles i en utfluktspakke. Utfluktene tilbys enkeltvis om bord, men vil samlet være dyrere enn om du forhåndskjøper pakken.

Utfluktspakken koster kr 1800 pr. person og inkluderer følgende utflukter:

 • Byrundtur med buss og til fots i Wien
 • Byvandring i Bratislava
 • Byrundtur med buss og til fots i Budapest
 • Byvandring i Vukovar
 • Byvandring i Novi Sad
 • Byrundtur med buss og til fots i Beograd
 • Byvandring i Vidin

 

Wienerkonsert på dag 2. Inkluderer transport fra-til skipet: kr 790 pr. person.

Siste frist for å forhåndsbestille utfluktspakke og/eller konsertbillett er en måned før avreise.

Priser 2023

  Avr. 04.04** Avr. 24.04 Avr. 03.06 Avr. 23.09
Hoveddekk 20 740 20 890 20 890 20 890
Midtdekk, fransk balkong 22 440 22 890 22 890 22 890
Øvre dekk, fransk balkong 23 640 24 190 24 190 24 190
Suite, øvre dekk 28 740 28 890 28 890 28 890
Prisene gjelder pr. person i delt dobbeltlugar.  Suiter er på forespørsel  
Enkeltlugar*, hoveddekk 26 740 27 890 27 890 27 890
Enkeltlugar*, midtdekk 29 240 30 790 30 790 30 790
* Dobbeltlugar brukt som enkeltlugar  


** Aftenposten-abonnenter (A-kortet) får kr 750 i rabatt på avreise 4. april

Alt dette er inkludert

 • Fly Norge–Wien/Bucuresti–Norge
 • Flyskatter
 • Transport flyplass–skip t/r   
 • Ti netters cruise i utvendig lugar
 • Havneavgifter og passasjerskatter
 • Helpensjon om bord fra middag første dag til frokost siste dag  
 • Velkomstdrink
 • Kaffe og te tilgjengelig hele døgnet
 • Musikk i salongen hver kveld
 • Norsk reiseleder fra Elite Travel

 

Prisen inkluderer ikke

 • Utfluktspakke (mer info under)
 • Wienerkonsert  
 • Valgfrie utflukter (kjøpes om bord)
 • Drikkevarer (drikkepakke kan kjøpes om bord)
 • Lunsj i Bucuresti
 • Tips til besetningen, samt lokale guider og sjåfører
 • Reise- og avbestillingsforsikring

 

Utflukter
Utfluktene merket med en stjerne (*) i programmet kan forhåndsbestilles i en utfluktspakke. Utfluktene tilbys enkeltvis om bord, men vil samlet være dyrere enn om du forhåndskjøper pakken. 

Utfluktspakken inkluderer følgende utflukter:

 • Byrundtur med buss og til fots i Wien
 • Byvandring i Bratislava
 • Byrundtur med buss og til fots i Budapest
 • Byvandring i Vukovar
 • Byvandring i Novi Sad
 • Byrundtur med buss og til fots i Beograd
 • Byvandring i Vidin

 

Wienerkonsert på dag 2. Inkluderer transport fra-til skipet.

Siste frist for å forhåndsbestille utfluktspakke og/eller konsertbillett er en måned før avreise.

Tips 
Tips er frivillig, men også en viktig del av inntektene til de ansatte. Rederiets anbefaling er syv–åtte euro pr. person pr. dag til besetningen om bord (totalt 70-80 euro), og cirka én euro til lokale guider og sjåfører på utfluktene. 

Avganger & priser

DatoAvreisestedReisemålAntall netterLedige plasserFra-pris

April 2023

24.04OsloSyv land og fem hovedsteder - elvecruise på Donau med River Sapphire 4*+
Reiseledere: Kristin Clemmensen
10Fullt20 890,-Fullt

Juni 2023

03.06HaugesundSyv land og fem hovedsteder - elvecruise på Donau med River Sapphire 4*+
Reiseledere: Torild Karlsen
10Fullt21 990,-Fullt
03.06OsloSyv land og fem hovedsteder - elvecruise på Donau med River Sapphire 4*+
Reiseledere: Torild Karlsen
10Fullt20 890,-Fullt

September 2023

23.09OsloSyv land og fem hovedsteder - elvecruise på Donau med River Sapphire 4*+10Fullt20 890,-Fullt

Skip

MS River Governess
MS River Governess er et elegant, førsteklasses skip med moderne interiør. Fasilitetene om bord inkluderer restaurant, panoramasalong med bar og dansegulv, resepsjon, lite trimrom, heis og soldekk med...
MS River Sapphire
MS River Sapphire er et hyggelig, førsteklasses skip. Fasilitetene om bord inkluderer restaurant, panoramasalong med bar og dansegulv, resepsjonsområde med internett- og bibliotekhjørne, trimrom, lite...
Hvorfor velge Elite Travel?
✓ Kunnskapsrik turoperatør med solide eiere
✓ Ansatte med lang fartstid fra bransjen
✓ Gruppeturer med sosialt fellesskap
✓ Reiser for engasjerte voksne
✓ Dyktige norske reiseledere
Kontakt oss
Adresse:
Elite Travel AS
Henrik Ibsens Gate 90
0255 Oslo