Skip to main content

Sykkelcruise på Rhinen

Domkirken i Mainz
Mainz
Sykkelvei gjennom vinmarkene ved Rüdesheim
Rüdesheim
Drosselgasse i Rüdesheim
Burg Pfalzgrafenstein i Øvre mellomrhindalen
Loreleiklippen
Sankt Goarshausen
Deutches Eck i Koblenz
Ehrenbreitstein-festningen i Koblenz
Koblenz
Den gamle bymuren i Andernach
Bonn


Sykkelcruiset på Rhinen går fra Gutenbergs by, Mainz, til Köln, kjent for sin mektige katedral. Vi sykler på gode sykkelveier gjennom den UNESCO-vernede Øvre mellomrhindalen, forbi bratte vinmarker, små pittoreske landsbyer og borger fra middelalderen. På sykkelturene trår du i ditt eget tempo, mens skipet følger etter og venter på oss i neste havn. Mange av byene og områdene vi passerer er kjent for sine gode viner, og en pause på en lokal weinbstube er en del av opplevelsen. Et sykkelcruise på Rhinen er en utmerket kombinasjon av aktivitet og avslapping.
 

Høydepunkter

 • Vinbyen Rüdesheim
 • Den UNESCO-vernede Øvre mellomrhindalen
 • Koblenz – der Mosel og Rhinen møtes
 • Bonn – Vest-Tysklands tidligere hovedstad
 • Köln med Kölnerdomen
 • Enkle sykkeletapper gjennom et vakkert landskap
Fritekstsøk

Dagsprogram

 • Dag 1, lørdag: Oslo – Mainz

  Du møter Elite Travels reiseleder på Oslo Lufthavn. Sammen flyr vi til Frankfurt, og derfra kjører vi til Mainz, hvor MS Olympia venter. Bussturen tar en drøy halvtime. Vi sjekker inn og finner oss til rette i lugaren og om bord. Skipet ligger ved kai i Mainz over natten.

  Kirschgarten i Mainz
 • Dag 2, søndag: Mainz – Rüdesheim

  Mainz er hovedstaden i delstaten Rheinland-Pfalz og ligger på vestbredden av Rhinen ved samløpet med Main – derav byens navn. Den gamle bydelen er velholdt med bindingsverkshus og historiske kirkebygg, blant annet St. Martin-katedralen bygget i romansk stil, og den gotiske St. Stephan-kirken med glassmalerier av Marc Chagall. Johann Gutenberg, boktrykkerkunstens far, ble født i Mainz på 1400-tallet, og på museet som bærer hans navn kan man se et eksemplar av den berømte 42-linjers bibelen, regnet som en av de aller første trykte bøkene i Europa. Før vi legger ut på turens første sykkeletappe, tar vi en rusletur med reiselederen gjennom gamlebyen i Mainz.
  Sykkelveien langs Rhinen er en del av EuroVelo – det europeiske sykkelrutenettverket. Vi skal sykle på EuroVelo 15, også kalt Rheinradweg, som følger Rhinen over tusen kilometer hele veien fra Sveits og til Nederland. Dagens etappe går fra Mainz til Rüdesheim, gjennom et område med mange vinmarker. Underveis passerer vi den lille landsbyen Eltville am Rhein og flere kjente vinprodusenter, blant annet Kloster Erbacher og Schloss Johannisberg. Vi får med matpakke fra skipet, som vi spiser til lunsj. Mens vi nyter utsikten fra sykkelsetet, seiler MS Olympia til Rüdesheim, hvor vi møter det igjen om ettermiddagen.

  Rüdesheim er en sjarmerende liten vinby og et populært stopp for alle cruiseskipene på Rhinen. Ta en spasertur i sentrum på egen hånd eller sammen med reiselederen før eller etter middag. Langs den smale gågaten Drosselgasse, ligger små kneiper og tavernaer som perler på en snor. Her kan du ta en pause for å smake på den lokale vinen eller byens spesialitet – Rüdesheimer kaffee, som lages med druebrennevinet Asbach. Skipet ligger ved kai i Rüdesheim til neste dag.

  Dagens sykkeletappe: Mainz – Rüdesheim, cirka 32 kilometer

  Vinranker i Rüdesheim like ved Rhinen.Rüdesheim
 • Dag 3, mandag: Rüdesheim – Sankt Goar

  Etter frokost tar vi igjen frem sykkelen, og setter kursen mot Sankt Goar. Vi befinner oss nå i Øvre mellomrhindalen – den mest naturskjønne delen av Rhinen, som gjerne kalles Romantiske Rhinen og står på UNESCOs verdensarvliste.

  Gamle borger, små pittoreske landsbyer og skråninger dekket av vinranker bidrar til at dette er et unikt kulturlandskap det er en fryd å sykle gjennom. Sykkelstien er adskilt fra bilveien og følger elven som bukter seg gjennom dalen. Rundt omtrent hver sving ser vi et slott eller en borgruin på en bakketopp. Det er over førti slott og borger fra middelalderen i Øvre mellomrhindalen.

  Etter avgang passerer vi først Schloss Ehrensfels, Burg Rheinstein og Burg Reichenstein. Ehrensfels ligger blant vinmarkene på vestbredden av Rhinen og ble bygget rundt 1211 etter ordre fra erkebiskopen av Mainz for å beskytte den smale Rhindalen nær Bingen. Videre nedover dalen kommer vi til Burg Pfalzgrafenstein, som ligger på en liten øy midt i Rhinen ved byen Kaub. Borgen ble bygget i 1327 av Ludwig av Bayern og fungerte som tollstasjon inntil 1866. Der elven er på sitt smaleste ligger den bratte Loreleiklippen, som gjennom tidene har inspirert både komponister, forfattere og malere, og skapt grobunn for mange myter. Lorelei var ifølge legenden en vakker jomfru som kastet seg ut fra klippen i fortvilelse over en troløs elsker. Hun ble forvandlet til en sirene som med sin vakre sang lokket sjøfolkene til å forlise på grunnen. Alle turistbåtene på Rhinen spiller den kjente tyske folkesangen «Die Lorelei», når de seiler forbi klippen.

  Om ettermiddagen kommer vi til Sankt Goar, der skipet venter. På en bakketopp bak Sankt Goar ligger Burg Rheinfels, den største borgruinen langs Rhinen. På den andre siden av elven ligger Katz- og Maus-borgene ovenfor Sankt Goarshausen. Skipet ligger ved kai i Sankt Goar (eller Sankt Goarshausen – avhengig av kaiplass) over natten. Det går en ferge tvers over Rhinen mellom de to byene.

  Dagens sykkeletappe: Rüdesheim – Sankt Goar, cirka 32 kilometer

  Slott langs Rhinen Øvre mellomrhindalen
 • Dag 4, tirsdag: St. Goar – Koblenz

  Vi fortsetter på vår ferd gjennom Øvre mellomrhindalen. Etter en drøy times sykling kommer vi til den lille byen Boppard, som ligger ved Rheinschleife (Rhinsløyfen) der elven bukter seg i en stor u-sving. For to tusen år siden var Boppard en viktig romersk bosetning. I våre dager er byen en populær turistdestinasjon, ikke minst på grunn av vindistriktet vi nå befinner oss i.

  Vi sykler videre og fra sykkelstien har vi utsikt mot Marksburg på den andre siden av elven. Marksburg er en av de få borgene langs Rhinen som aldri har blitt ødelagt. Deretter passerer vi Schloss Stolzenfels, som ble lagt i ruiner av franskmennene på 1600-tallet, men gjenoppbygget i nygotisk stil på begynnelsen av 1800-tallet. Stolzenfels regnes for å være et av de mest fremragende eksempler på tysk rhin-romantisk stil.

  Målet for dagens sykkeltur er Koblenz, som ligger der Mosel munner ut i Rhinen. Koblenz er en av de tyske byene som ble hardest rammet av bombetoktene under andre verdenskrig og sentrum består i dag av en blanding av gammelt og nytt. I gangavstand fra skipet ligger odden Deutches Eck (Det tyske hjørnet). Her står en 37 meter høy statue av keiser Wilhelm I og overvåker sammensmeltingen av de to elvene.

  Skipet ligger ved kai i Koblenz over natten.

  Dagens sykkeletappe: Sankt Goar – Koblenz, cirka 38 kilometer

  Rheinschleife og Boppard
 • Dag 5, onsdag: Koblenz – Andernach

  De som ønsker kan bruke morgenen til å bli bedre kjent med Koblenz før vi sykler videre. Hva med å besøke det gamle festningsanlegget Ehrenbreitstein, som ligger på en høyde på motsatt side av Rhinen. Det går en gondolbane tvers over elven, og både overfarten og festningen byr på flott utsikt over Koblenz og Rhinen.

  Dagens sykkeletappe går fra Koblenz til Andernach og er turens korteste. Langs denne strekningen er landskapet flatere og byene større. Vel fremme i Andernach har vi ettermiddagen til å rusle en tur på de brosteinsbelagte gågatene i sentrum, forbi godt bevarte middelalderbygninger. Like utenfor byen kan man oppleve Andernachgeysiren, verdens høyeste kaldtvannsgeysir som har jevnlig utbrudd med en opptil seksti meter høy vannsprut. Skipet ligger ved kai i Andernach til neste dag.

  Dagens sykkeletappe: Koblenz – Andernach, cirka 25 kilometer

  Kirke og gamle bygninger på en solskinnsdag i Koblenz.Gamlebyen i Koblenz
 • Dag 6, torsdag: Andernach – Bonn

  Vi fortsetter sykkelturen langs Rhinen. I dag passerer vi to historisk interessante steder. Først kommer vi til Remagen – kjent på grunn av et viktig slag under andre verdenskrig. Her kjempet amerikanske styrker i mars 1945 for å erobre byens delvis ødelagte jernbanebro over Rhinen. Den heroiske kampen er gjenfortalt i filmen «The Bridge at Remagen» fra 1969. Det eneste som er igjen av broen i våre dager er brotårnene på hver sin side av elven. I brotårnet på venstre bredd er det et fredsmuseum, hvor man kan lære mer om slaget.

  Rundt ti kilometer sør for Bonn ligger den lille byen Königswinter, ved foten av det lille fjellet Drachenfels (Dragesteinen). På toppen av Drachenfels skimtes ruinene av en gammel borg. Litt nærmere byen ligger Drachenburg-slottet, bygget i neogotisk stil. Flere legender omgir Drachenfels. Den meste kjente er at navnet har sitt opphav i det tyske eposet Nibelungenlied, hvor helten Siegfried drepte dragen som bodde i en hule i fjellet, og deretter badet i dragens blod for å bli usårlig.

  Bonn var provisorisk hovedstad i Vest-Tyskland i perioden 1949–1990, men er også kjent som Ludwig van Beethoven fødeby. Huset der Beethoven ble født er i dag museum. Andre severdigheter i Bonn er Dobbeltkirken (Doppelkirche) fra 1151, Godesburg-festningen, Poppelsdorf-slottet og den store universitetsbygningen hvor blant annet pave Benedict XVI var professor. I den gamle bydelen er det mange hyggelige kafeer der du kan sette deg og se på folkelivet. Skipet ligger ved kai i Bonn over natten.

  Dagens sykkeletappe: Andernach – Bonn, cirka 45 kilometer

  Resten av den ødelagte broen i Remagen
 • Dag 7, fredag: Bonn – Köln

  Turens siste sykkeletappe går fra Bonn til Köln. Underveis kan vi ta en liten omvei via halvøya Groov, ved Porz-Zündorf, som er et populært rekreasjonsturområde og hyggelig sted å nyte lunsjpakken.
  Om ettermiddagen kommer vi til Köln, som ble grunnlagt av romerne for to tusen år siden. I dag er Köln Tysklands fjerde største by med over én million innbyggere. I Altstadt (gamlebyen) ble nitti prosent av bygningsmassen ødelagt under andre verdenskrig, men byens landemerke, den praktfulle Kölnerdomen, unnslapp store ødeleggelser. Katedralen er en av de største i Europa, og har siden 1996 stått på UNESCOs verdensarvliste.

  En rusletur gjennom byen til Kölnerdomen er en fin avslutning på cruiset. Eller kanskje det frister mer å besøke en av ølstuene i Altstadt for å smake på det lokale ølet, Kölsch?

  Dagens sykkeletappe: Bonn – Köln, cirka 37 kilometer

  Köln
 • Dag 8, lørdag: Köln – Oslo

  Etter frokost tar vi farvel med skipet og kjører til flyplassen. Fly tilbake til Oslo.

  Köln – Oslo
 • Sykkel

  Alle oppgitte sykkeletapper er omtrentlige. De fleste strekningene er på asfaltert vei langs elven, og terrenget er godt egnet for fritidssyklister. Det er ingen guiding på sykkelturene, men Elite Travels reiseleder sykler sammen med de som ønsker å sykle samlet.

 • Viktig informasjon

  Elver er naturbaserte, og det kan skje uforutsette endringer i vannstanden. Skulle dette oppstå, forbeholder rederiet seg retten til å forandre seilingsrute, tider og program.

  Elvecruise er ikke tilrettelagt for bevegelseshemmede.

Lugarer

Lugarer

MS Olympia har totalt 49 lugarer. Alle lugarene er utvendige og har bad med dusj, hårtørrer, TV, safe, lite kjøleskap og aircondition. Lugarene er cirka 11 m² og har to separate senger som gjøres om til sofa på dagtid. På øvre dekk kan vinduet i lugaren åpnes.

Prisinfo

Dekk 07.06-14-06
Hoveddekk 22 990
Øvre dekk 25 290
Pris pr. person i delt dobbeltlugar
Enkeltlugar*, hoveddekk 27 190
* Dobbeltlugar brukt som enkeltlugar  


Prisene er basert på valutakurs pr. juni 2024.

Tillegg for el-sykkel (vanlig sykkel er inkludert i prisen): kr 1500


Alt dette er inkludert

 • Fly Oslo–Frankfurt t/r
 • Flyskatter
 • Transport flyplass–skip t/r   
 • Syv netters cruise i utvendig lugar
 • Havneavgifter  
 • Helpensjon om bord fra middag første dag til frokost siste dag. (Lunsj er nistepakke som man smører selv under frokosten, alternativ enkel lunsj om bord hvis man ikke sykler)
 • Leie av unisex sykkel med 7 gir
 • Norsk reiseleder fra Elite Travel

 

Prisen inkluderer ikke

 • Drikkevarer
 • Ev. fergebilletter
 • Tips til skipets mannskap
 • Reise- og avbestillingsreiseforsikring

 

Tips
Tips er frivillig, men også en viktig del av inntektene til de ansatte. Rederiets anbefaling er syv euro pr. person pr. dag til besetningen om bord.

Praktisk info

Sykkeletapper  
Dag Fra–til Distanse
2 Mainz - Rüdesheim 32 km
3 Rüdesheim - Sankt Goar 32 km
4 Sankt Goar - Koblenz 38 km
5 Koblenz - Andernach 25 km
6 Andernach - Bonn 45 km
7 Bonn - Köln 37 km


Alle oppgitte sykkeletapper er omtrentlige. De fleste strekningene er på asfaltert vei langs elven, og terrenget er godt egnet for fritidssyklister. Det er ingen guiding på sykkelturene, men Elite Travels reiseleder sykler sammen med de som ønsker å sykle samlet.

Alle passasjerer får tilgang til digitale reisedokumenter to–tre uker før avreise, inkludert sykkelruter med GPS-koordinater.

Avganger & priser

DatoAvreisestedReisemålAntall netterLedige plasserFra-pris

Juni 2025

07.06OsloSykkelcruise på Rhinen fra Mainz til Köln med Olympia 3*+7Mer enn 422 990,-Bestill

Skip

MS Olympia
MS Olympia er et komfortabelt mellomklasseskip med hyggelig atmosfære om bord. Fasilitetene om bord inkluderer restaurant, salong med bar, og delvis overbygget soldekk. Alle lugarene er utvendige og h...
Hvorfor velge Elite Travel?
✓ Kunnskapsrik turoperatør med solide eiere
✓ Ansatte med lang fartstid fra bransjen
✓ Gruppeturer med sosialt fellesskap
✓ Reiser for engasjerte voksne
✓ Dyktige norske reiseledere
Kontakt oss
Adresse:
Elite Travel AS
Henrik Ibsens Gate 90
0255 Oslo