Sprudlende tur til Sør-England

VinmarkVingård


Storbritannias mest solrike region er velsignet med kalkholdig jord som ligner den i Champagne-regionen i Frankrike, så det er ingen overraskelse at Sørøst-England er kjent som Storbritannias vinhovedstad! Regionen har særlig blitt stadig mer anerkjent for sin evne til å produsere musserende vin av høy kvalitet. Regionen har over 140 vingårder, med den høyeste konsentrasjonen i Sussex, Kent og Hampshire. Over 50 engelske musserende vinprodusenter er nå tilgjengelige i Norge, noe som viser økt popularitet og anerkjennelse. Engelsk vinproduksjon, som startet i 1952 og fikk et løft på 1980-tallet med innføringen av tradisjonelle champagne-druer, har fokusert på forbedret kvalitet og utvidet mangfold. Engelsk musserende vin sees på som mer direkte fruktig sammenlignet med champagne. Dette er bare starten på det engelske vineventyret!

Smak deg rundt på reisemålet og oppdag vinprodusenter som lager noen av de beste engelske musserende vinene Storbritannia har å tilby for tiden. Vår base er hyggelige The Spa Hotel nær sentrum av Tunbridge Wells. I løpet av fire dager besøker vi hele seks vingårder, inkludert anerkjente Nyetimber, og får innsikt i vinproduksjonsprosessen fra drue til flaske. I tillegg besøker vi de kritthvite Seven Sisters-klippene og Churchills hus Chartwell. Med på reisen er vår kunnskapsrike og sprudlende vinekspert, Annika Groven. Det blir boblende stemning fra morgen til kveld.
 

Alt dette får du oppleve

  • Vinsmaking på seks vingårder: Nyetimber, Black Chalk, Rathfinny, Simpsons, Domaine Evremond og Chapel Down
  • De ikoniske Seven Sisters-klippene
  • Hyggelige The Spa Hotel
  • Afternoon Tea i Eastbourne
  • Chartwell House, Churchills hjem i 40 år

Dagsprogram

  • Dag 1, torsdag 4. juni: Utreise og Black Chalk

    Du møter Elite Travels reiseleder, Annika Groven, på Oslo lufthavn tidlig om morgenen. Sammen flyr vi direkte til London Gatwick. Fra flyplassen kjører vi én til to timer til Black Chalk Estate, som ligger i fredelige Test Valley i Hampshire og er kjent for sine prisbelønte musserende viner. De startet opp i 2015, med noen druer kjøpt fra lokale Hampshire-vingårder. Målet var å skape musserende kvalitetsviner, som gjenspeiler det beste av Hampshire-frukt - lys renhet, presisjon og friskhet. I 2018 lanserte Black Chalk sine første viner, og i 2020 fant de sitt permanente hjem i Hampshires vakre Test Valley. Black Chalk dyrker nå 34 forskjellige kombinasjoner av Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier, Pinot Précoce og Pinot Gris.

    Med en moderne vingård og smaksrom, er Black Chalks tilnærming til vinproduksjon eksperimentering og presisjon. Alle vinene er laget med minimal og bærekraftig intervensjonspraksis, og de er sertifisert av Sustainable Wines of Great Britain. De lager kun årgangsviner, håndlaget fra druer dyrket på 30 hektar med krittjord, noe som gir vinene sin karakteristiske renhet. Hver flaske lagres på kork i minst seks måneder for optimal utvikling. Vi får en guidet tur gjennom vinmarkene, lærer om vinproduksjonen i vineriet, og får smake på fire forskjellige viner. Vi nyter også en deilig lunsj her bestående av lokale oster, charcuterie og lignende.

    Etter en flott vinopplevelse kjører vi cirka to timer til det hyggelige hotellet vårt, The Spa Hotel. Hotellet ligger på en pittoresk eiendom nær sentrum av Royal Tunbridge Wells i Kent, spa-byen som navnet er hentet fra. Etter at vi har sjekket inn har du noen timer på egen hånd til å slappe av, ta en spasertur i det grønne vår-landskapet eller svømme i hotellets spa-avdeling, før vi møtes igjen for en hyggelig velkomstmiddag i hotellets restaurant, The Orangery.

    Inkluderte måltider: Lunsj og middag

    Vinsmaking på Black ChalkBlack Chalk
  • Dag 2, fredag 5. juni: Nyetimber og Rathfinny

    Etter en god frokost kjører vi halvannen time til anerkjente Nyetimber. Britiske Nyetimber har spilt en ledende rolle i utviklingen av engelsk vin, og er på nivå med Champagne. Vinhuset har klart å utnytte det unike engelske klimaet og jordsmonnet til å dyrke druer av utsøkt kvalitet. De har også et sterkt engasjement for bærekraft og miljøvern, og tar vare på det unike landskapet som gir liv til vinmarkene deres.

    Nyetimber ble startet av det amerikanske paret Stuart og Sandy Moss i 1988. De ville lage engelsk musserende vin i verdensklasse, og ble den første produsenten i Storbritannia som laget musserende vin utelukkende av klassiske champagnedruer. Mange advarte paret da de ville plante chardonnay og pinot noir, fordi de mente at druene ikke ville trives i det kjølige engelske klimaet. På grunn av klimaet er det også stor årgangsvariasjon.

    Alle vinmarkene vender mot sør, for å få mest mulig sol. Jordsmonnet i området ligner på det man finner i Champagne på tvers av den engelske kanal, og består for det meste av kalk eller sand. Nyetimber bruker kun de fineste fruktene som er dyrket på eiendommen for å lage sine viner. Laget ved hjelp av den tradisjonelle metoden for musserende vinproduksjon, kombinerer deres omhyggelig utformede viner vitenskap og kunst. Lang bunnfallslagring og lav dosage, samt ekstremt syrenivå gjør vinene helt unike og lagringsvennlige.

    Siden starten i 1988 har Nyetimber blitt solgt videre, og vinmarkenene er blitt ekspandert fra 14 til flere hundre hektar. Nyetimber-vinene har oppnådd global anerkjennelse, vunnet internasjonale priser og blindsmakingskonkurranser, i tillegg til å bli anerkjent av noen av verdens mest berømte vineksperter. I dag selges flere av deres viner på Vinmonopolet. Vi får smake på fire av Nyetimbers utsøkte viner.

    Deretter kjører vi videre til Brighton, hvor det blir tid til å spise lunsj på egen hånd. Hva med lokal fish & chips langs den berømte strandpromenaden?

    Etter lunsj kjører vi en time sørøst og stopper på Rathfinny Wine Estate, en familieeid vingård på en solvendt skråning i South Downs, grunnlagt i 2010 med første drueplanting i 2012. Med kalkholdig jord, mildt klima og nærhet til havet dyrker de druer av høy kvalitet, hovedsakelig Pinot Noir, Chardonnay og Pinot Meunier, som gir elegante viner laget etter tradisjonell metode. Rathfinny har som mål å bli internasjonalt anerkjent og håper at man i framtiden vil spørre etter “Sussex” i samme åndedrag som Champagne. Under besøket får vi innblikk i vingårdens bærekraftige filosofi og produksjonsprosess, og blir med på en guidet tur gjennom vinmarkene og produksjonsanlegget før vi avrunder med en smakfull opplevelse av Rathfinnys prisbelønte Sussex Sparkling. Vinmonopolet fører flere musserende viner fra Rathfinny Wine Estate i sitt bestillingsutvalg.

    Om ettermiddagen kjører vi tilbake til hotellet. Det er ikke felles middag i kveld, men reiselederen hjelper gjerne til med å finne en passende restaurant. Tunbridge Wells har mange trivelige restauranter og puber å velge mellom.

    Inkluderte måltider: Frokost

    Person høster vindruer på en vingårdVingård
  • Dag 3, lørdag 6. juni: Simpsons, Domaine Evremond og Chapel Down

    I dag skal vi besøke hele tre spennende vinprodusenter. Vi kjører halvannen time til Simpson's Wine Estate, en anerkjent vingård som ligger i den vakre landsbygda i Kent, kjent som "Englands hage". Etablert i 2012 av Charles og Ruth Simpson, som har over 15 års erfaring innen vinproduksjon i Sør-Frankrike, kombinerer denne vingården tradisjonell vinproduksjon med moderne teknologi for å produsere engelske viner av høy kvalitet. Eiendommen omfatter 30 hektar vinmarker som nyter godt av Kents karakteristiske kalksteinsjord og et gunstig mikroklima, noe som bidrar til å produsere druer av høy kvalitet. Simpsons er kjent for sine elegante og komplekse viner, laget av druer som Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Meunier. De har en portefølje som inkluderer prisbelønte varianter som deres Chalklands Classic Cuvée og Roman Road Chardonnay, begge i Vinmonopolet sitt utvalg.

    Omvisningen starter med en spasertur gjennom vinmarkene, hvor vi lærer hvordan vinrankene plantes, pleies og høstes. Deretter går vi til vineriet og får høre mer om fremstillingen av de prisbelønte vinene. Besøket ender med en vinsmaking i det elegante ‘Glass House Tasting Room’, som har utsikt over vingården.

    Neste destinasjon er Domaine Evremond, et banebrytende prosjekt i hjertet av Kent som er resultatet av et samarbeid mellom Champagne-huset Taittinger og britiske Hatch Mansfield. Etablert i 2015, er dette den første underjordiske vinkjelleren i Storbritannia. Kjelleren er gravd 23 meter inn i kalkåsen, noe som gir en jevn temperatur på rundt 12 °C – perfekt for aldring av musserende vin. Med en tradisjonell, tyngdekraftsbasert produksjonslinje, er både bærekraft og kvalitet prioritert. Besøket introduserer oss for historien om eiendommen, vinproduksjonen og vindyrkingen, samt smaking av ett glass på den stilrene terrassen (væravhengig), med utsikt over de bølgende åsene.

    Siste stopp for dagen er Chapel Down, en av Englands mest kjente og prisbelønte vinprodusenter, som ligger idyllisk til i landskapet utenfor Tenterden i Kent. Vingården har over 950 mål med vinmarker plantet på kalkholdige, sørvendte skråninger som deler samme type jordsmonn som Champagne, noe som gir perfekte forhold for dyrking av druer som Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier og Bacchus. Chapel Down er særlig kjent for sine elegante musserende viner laget på tradisjonell metode, med delikate bobler og smak av sitrus, røde bær og ristet brød, men også for sine friske, aromatiske stille viner – som ofte byr på toner av grønt eple, stikkelsbær og hvite blomster. Under besøket får vi en guidet omvisning i vinmarkene og vineriet, hvor vi lærer om hele prosessen fra drue til ferdig vin. Vi avslutter med en smaking av flere av deres prisbelønte viner, samt en lett lunsj.

    Etterpå kjører vi tilbake til hotellet. Middag og kvelden er på egen hånd.

    Inkluderte måltider: Frokost

    Simpsons, Domaine Evremond og Chapel Down
  • Dag 4, søndag 7. juni: Seven Sisters, Eastbourne og hjemreise

    I kveld går reisen tilbake hjem til Oslo. Men før det har vi en dag full med nye, fine opplevelser.

    Vi starter med å kjøre en time sørover for å utforske de kritthvite Seven Sisters-klippene, som strekker seg majestetisk langs den engelske kystlinjen. Krittformasjonene som stiger opp fra havet danner et fantastisk skue med sine dramatiske klippekanter og gresskledde skråninger. Navnet kommer fra de syv separate åsene som bukter seg langs kysten. Mange har hørt om ‘The White Cliffs of Dover’, men sjansen er stor for at det egentlig er bilder av Seven Sisters, som ligger lenger sørvest, man har sett, ettersom de på film ofte brukes som stand-in for de hvite klippene ved Dover.

    Nyt panoramautsikten over den engelske kanal før vi fortsetter til kystbyen Eastbourne, like øst for Seven Sisters-klippene. Eastbourne er kjent for sin storslåtte kystlinje, lange strandpromenade og den ikoniske Eastbourne Pier. Vi serveres en tradisjonell Afternoon Tea på elegante Hydro hotell. Hotellet ligger ved sjøen, 120 fot over havet, og kan skilte med noen av de fineste havutsiktene i Eastbourne. Opprinnelig åpnet i 1895, har Hydro Hotel tatt hånd om gjester i over 120 år og har bygget opp et langvarig rykte for god mat og eksepsjonell personlig service. Vi får smake på gode sandwicher, scones med krem og syltetøy, og et utvalg av småkaker og bakverk.

    Når vi er gode og mette, starter vi turen nordover i omtrent en time og besøker Chartwell House, hvor Winston Churchill bodde i førti år fra 1922. Churchill er en viktig personlighet når det gjelder Champagne. Han startet sine dager med whisky, men det var champagne som var hans største lidenskap. Han elsket Pol Roger og skal ha drukket rundt 42,000 flasker, tilsvarende to flasker om dagen, i sitt liv! Churchill elsket Chartwell. Her var han politiker og statsmann, men også ektemann, far, forfatter, maler og hageplanlegger. Det forble viktig for ham frem til hans død i 1965. Rommene i huset er fortsatt omtrent som de var da han bodde her, med bilder, bøker og personlige minner. Chartwells hager i åssiden gjenspeiler Churchills kjærlighet til landskap og natur. De inkluderer innsjøene han skapte, kjøkkenhagen og Marycot, et lekehus designet for hans yngste datter Mary.

    Etter besøket på ettermiddagen kjører vi den siste korte etappen til London Gatwick flyplass og flyr direkte tilbake til Oslo, hvor vi lander om kvelden.

    Inkludert måltid: Frokost og lunsj

    Klippene ved Seven SistersSeven Sisters
  • Viktig informasjon

    Elite Travel tar forbehold for endringer i programmet. Det kan bli endringer i både rekkefølge og vingårder. Dette er en reise med begrenset antall plasser da mange vingårder ikke tar imot store grupper.

Hotell

The Spa Hotel 4*, Tunbridge Wells

The Spa Hotel ligger på en pittoresk eiendom nærme sentrum av Royal Tunbridge Wells, spa-byen som navnet er hentet fra. Hotellet åpnet dørene for gjester i 1880 og har siden da opparbeidet et rykte for stil, avslapning og god servering. Fra byggeåret 1766 til det ble omgjort til et hotell var det et herskapshus, og har altså en lang historie i byen. Med 70 rom, et innendørs svømmebasseng, badstue, treningsstudio, en prisvinnende restaurant samt en moderne bar, er det mye for gjester å nyte.

  • Lys og fin bar på The Spa HotelThe Spa Hotel - Bar
  • Innendørs svømmebasseng med glasstakThe Spa Hotel - Svømmebasseng
  • HotellromHotellrom
  • HotellromHotellrom
  • Lys restaurantHotellrestaurant
  • Paviljong The Spa Hotel
  • The Spa Hotell ligger i en hyggelig gateThe Spa Hotel

Prisinfo

Pr. person i delt dobbeltrom kr 19 990
Enkeltrom kr 22 390 pr. person

Prisene er basert på valutakurser pr. juli 2025.
 

Alt dette er inkludert:

  • Fly Oslo - London t/r 
  • Flyskatter
  • Ett kolli innsjekket bagasje på flyet, pluss håndbagasje
  • Tre netter på The Spa Hotel 4* med frokost
  • Velkomstmiddag
  • Omvisning og vinsmaking på seks vingårder
  • Lunsj på Black Chalk og Chapel down
  • Afternoon Tea i Eastbourne
  • Omvisning på Chartwell House
  • Busstransport ifølge program
  • Vinekspert Annika Groven er reiseleder på turen

 

Prisen inkluderer ikke

  • Tips til guider og bussjåfører
  • Måltider utover de som er nevnt over
  • Drikkevarer til inkluderte måltider
  • Reise- og avbestillingsforsikring

Reiseleder

Annika er født i vakre Skåne og studerte til lærer ved Lunds Universitet, men nysgjerrigheten gjorde at hun dro til sjøs isteden. Hun arbeidet i mange år på cruiseskip, seilte jorden rundt og fikk også oppleve Antarktis som purser på et ekspedisjonsskip.

Annikas største interesser er reiser, mat og drikke. Hun ble født inn i reiselivsbransjen og vin-interessen ble vekket allerede i tenårene da hun var med sin far på busstur i Mosel og Rheingau i Tyskland og plukket druer for første gang. Siden har hun gått hotellfagskole i Sveits og drevet restaurant sammen med sin mann. De siste 29 årene har hun arbeidet med vinimport, og hun har besøkt de fleste av verdens vinproduserende land. Annika har sin vinutdannelse fra Gastronomisk Institutt og innehar Advanced Certificate fra WSET (The Wine & Spirit Educational Trust). Hun har en spesiell pasjon for champagne og startet i 2005 CCC; Christiania Champagne Club, som er en av Norges største vinklubber. Hun er også medlem av Commanderie de Bordeaux à Oslo. Annika har vært reiseleder på en rekke reiser med mat og vin som tema, og elsker å dele sine kunnskaper med våre gjester.

DatoAvreisestedReisemålAntall netterLedige plasserFra-pris

Juni 2026

04.06OsloSprudlende tur til Sør-England
Reiseledere: Annika Groven
3På forespørsel19 990,-På forespørsel