Arnhem er hovedstaden i den nederlandske provinsen Gelderland, men er kanskje best kjent som åstedet for slaget om Arnhem, en del av Operation Market Garden i sluttfasen av andre verdenskrig. Den allierte offensiven begynte den 17. september 1944. Målet var å sikre seg kontroll over den viktige broen over Rhinen. Polske og britiske fallskjermsoldater ble sluppet ned bak de fiendtlige linjene, men angrepet ble knust av tyskerne. Slaget om Arnhem blir sett på som en av de siste tyske seierne på Vestfronten, og den dramatiske historien har blitt udødeliggjort i boken «A Bridge Too Far», og filmen med samme navn.
I våre dager er Arnhem en fredelig, mellomstor by, som med flid er bygget opp igjen etter krigens ødeleggelser. Også broen over Rhinen er gjenoppbygd. Den heter i dag John Frost-broen, til minne om den britiske oberstløytnanten som erobret broen i 1944 og hadde kontroll over den i flere dager før han og hans soldater ble tatt til fange av tyskerne. Rett ved broen ligger et lite museum om slaget ved Arnhem. Her fortelles de personlige historiene til den britiske løytnanten John Grayburn, den tyske Hauptsturmführer Viktor Eberhard Gräbner og den nederlandske sjefen Jacob Groenewoud. Dette gir deg en mulighet til å oppleve kampene fra tre ulike perspektiver. «Airborne Museum at the Bridge» er en underavdeling av «Airborne Museum Hartenstein» i Oosterbeek, en kort kjøretur fra Arnhem. Airborne Museum Hartenstein ligger i tidligere Hotel Hartenstein, som fungerte som hovedkvarter for den britiske 1st Airborne Division mot slutten av krigen.
Vi har formiddagen til å bli bedre kjent med Arnhem. Byen har et hyggelig sentrum med mange gågater og butikker. Her ligger Eusebius-kirken, som med sitt 93 meter høye kirketårn har dominert bybildet i mer enn fem hundre år.
Ved 15-tiden kaster skipet loss og cruiset begynner. Første etappe er kort, og bare noen timer senere kommer vi til Wijk bij Duurstede. Her blir skipet liggende i ro til neste dag. Wijk bij Duurstede betyr 'nabolag ved Duurstede', hvor Duurstede er navnet på det nærliggende slottet hvor biskopen av erkebispedømmet i Utrecht i sin tid bodde. Det har vært en bosetning på dette stedet siden vikingtiden.
Før middag inviteres vi på velkomstdrink og kanapeer i salongen, og får en presentasjon av kapteinen og hans besetning. De som ønsker, kan ta en spasertur i land etter middag.