Skip to main content

Historiske Berlin og Praha

Katedralen i BerlinBerlin
Skumring i BerlinBerlin
Restaurant SchildkröteRestaurant Schildkröte
Brandenburger Tor, BerlinBrandenburger Tor, Berlin
Riksdags-bygningenRiksdags-bygningen, Berlin
Holocaust monumentetHolocaust monumentet
Checkpoint Charlie, BerlinCheckpoint Charlie, Berlin
Checkpoint Charlie, BerlinCheckpoint Charlie, Berlin
Museum i BerlinMuseumaøya, Berlin
Varehuset KaDeWe, BerlinVarehuset KaDeWe, Berlin
East Side Gallery, Berlin East Side Gallery, Berlin
East Side Gallery, Berlin East Side Gallery, Berlin
Sansouci slott, PotsdamSansouci slott, Potsdam
Cecilienhof slott, PotsdamCecilienhof slott, Potsdam
DresdenDresden
Zwinger, DresdenZwinger, Dresden
Semperoper, DresdenSemperoper, Dresden
Broer over elven i PrahaPraha
PrahaPraha
Karlsbroen, PrahaKarlsbroen, Praha
Det gamle bytorget, PrahaDet gamle bytorget, Praha
Det gamle bytorget, PrahaDet gamle bytorget, Praha
Den astronomiske klokkenn Den astronomiske klokken, Praha
Den astronomiske klokkenn Den astronomiske klokken, Praha
Pastellfargede hu på markedsplassenDet gamle bytorget, Praha
Elven VltavaLunsjcruise på elven Vltava
Karlsbroen, PrahaKarlsbroen, Praha
Čertovka kanalČertovka kanal, Praha
Čertovka kanalČertovka kanal, Praha
St. Vitus-katedralenSt. Vitus-katedralen
Karlsbroen, PrahaKarlsbroen, Praha
Hotellet H10 Berlin Ku'damm utenfraHotel H10 Berlin Ku'damm
Terrasse på hotellet Cllement iPrahaHotel Clement, Praha

Bli med vår reiseleder, historiker Ragnhild Sigurdsøn, på en reise til Berlin og Praha. Vi blir godt kjent med de to hovedstedene og får oppleve de største severdighetene i begge byene. I tillegg besøker vi Potsdam, der kong Fredrik den store av Preussen fikk bygget sitt praktfulle lystslott Sanssouci, og Dresden, tidligere regnet som Europas vakreste by. Vår kunnskapsrike og dyktige reiseleder vil holde flere interessante foredrag underveis.


Høydepunkter

 • Byrundtur til fots og med buss i Berlin
 • Middag på Restaurant Schildkröte i Berlin
 • Utflukt til keiserbyen Potsdam
 • Dresden, kjent for sine vakre bygninger
 • Gamlebyen i Praha
 • Førsteklasses, sentralt beliggende hoteller i Berlin og Praha
 • Foredrag med Elite Travels reiseleder
Fritekstsøk

Dagsprogram

 • Dag 1, fredag 25. april: Oslo - Berlin

  Vi møter Elite Travels reiseleder på Oslo lufthavn om formiddagen og sammen flyr vi til Berlin direkte med Norwegian. I bussen fra flyplassen til hotellet vil reiselederen fortelle litt om alt vi skal oppleve de nærmeste dagene. Vi skal bo fire netter på det moderne H10 Berlin Ku’damm Hotel, som ligger sentralt til på Kurfürstendamm. Etter at vi har installert oss på hotellet blir vi med reiselederen på en bli kjent-tur i nærområdet. Kurfürstendamm, eller Ku’Damm som gaten kalles på folkemunne, er en av de flotteste avenyene i Berlin og ligger i et område med mange historiske og interessante steder. Det er i tillegg rikelig med shopping- og kafémuligheter i nærheten.

  Om kvelden skal vi spise velkomstmiddag på den kjente restauranten Schildkröte, som ligger i en sidegate til Kurfurstendam – noen få minutter til fots fra hotellet. Dette er en hyggelig kneipe i gammel førkrigsstil, typisk for Berlin. Her serveres tradisjonell tysk mat og porsjonene er store. Schildkröte var journalist Jahn Otto Johansens favorittkafé da han var NRKs korrespondent i Berlin på slutten av 1990-tallet.

  Inkludert måltid: Middag

  BerlinBerlin
 • Dag 2, lørdag 26. april: Berlin

  Berlin har blitt et meget populært reisemål etter gjenforeningen av Øst- og Vest-Tyskland i 1990. Byen har gjennomgått store forandringer, og man bruker ofte utrykket «byen med de store kontrastene». Her er det både gamle, koselige bydeler, men også topp moderne bygninger der arkitektene har fått fritt spillerom til å vise sitt talent og fantasi.

  Etter frokost skal vi på byvandring og får se mange kjente severdigheter. Vi starter ved den historiske Riksdags-bygningen. Deretter fortsetter vi til Brandenburger Tor, Holocaust monumentet, Potsdamer Platz og Mall of Berlin. Sistnevnte er et stort shoppingkompleks med over tre hundre butikker. Her tar vi en pause, og det blir mulighet til å spise lunsj for egen regning. Etter lunsj spaserer vi videre til Topographie des Terrors – museet som omhandler Nazi-tiden, og deretter til berømte Checkpoint Charlie, hvor vi får høre mer om tiden da byen var delt i to. Vi tar undergrunnen tilbake til hotellet.

  Resten av dagen og kvelden er fri til egne opplevelse. Reiseleder gir tips og råd, både om hva du kan gjøre og steder å spise.

  Inkludert måltid: Frokost

  Riksdagen, Berlin
 • Dag 3, søndag 27. april: Berlin

  I dag skal vi utforske Berlin videre med buss. Vi starter med Berlinmuren, og severdigheter i tidligere Øst-Berlin. Vi kjører også til steder litt utenfor allfarvei. Første stopp er det offisielle minnesmerket over Berlinmuren, hvor vi får se den best bevarte delen av muren med både kontrolltårn og dødssone. Det var i dette området mange av de farlige fluktforsøkene fra DDR til Vest-Berlin fant sted. Videre drar vi til den populære og hyggelige arbeiderbydelen Prenzlauer Berg. Etterpå blir det tid til å spise lunsj på egen hånd ved Hackesher Markt - et shoppingparadis, gourmettempel og kreativt verksted i ett.

  Byrundturen fortsetter med høydepunkter som East Side Gallery, en 1,3 kilometer lang del av Berlinmuren hvor kunstnere i 1990 og 2000 fikk uttrykke seg med politisk grafitti. Videre ser vi Alexanderplatz, den tidligere paradeplassen oppkalt etter tsar Aleksander 1 av Russland som besøkte Berlin i 1805. Før bussen kjører oss tilbake til hotellet blir det et stopp ved Berlinerdomen og det gjenoppbyggede byslottet ved paradegaten Unter den Linden.

  Resten av ettermiddagen og kvelden er på egen hånd.

  Inkludert måltid: Frokost

  Alexanderplatz, Berlin
 • Dag 4, mandag 28. april: Utflukt til Potsdam

  Etter frokost drar vi med buss til den vakre byen Potsdam, som ligger en halvtimes kjøretur fra sentrum av Berlin. Her bygget kong Fredrik 2 av Preussen sine slott. Fredrik 2, med tilnavnet «den store», var konge av Preussen fra 1740 til 1786. Selv om Berlin var den offisielle hovedstaden i Preussen, og senere keiserdømmet Tyskland, residerte hoffet for det meste i Potsdam. Byen mistet sin status i 1918 da Tyskland ble republikk, men bærer fremdeles preg av sin keiserlige bakgrunn.

  På vei til Potsdam passerer vi Glienickebroen, kjent fordi flere spioner ble utvekslet her under den kalde krigen. I Potsdam ser vi Sanssouci-slottet, regnet som Berlins svar på Versailles. Slottet er bygget i sen barokkstil og var lystslottet til Fredrik den store. Både slottet, og den store parken som omgir det, står på UNESCOs verdensarvliste. En annen berømt bygning i Potsdam er Cecilienhof, hvor den berømte Potsdam-konferansen fant sted etter andre verdenskrig. Her diskuterte de allierte framtiden til det okkuperte Tyskland. Det blir tid til å rusle rundt i gamlebyen i Potsdam på egen hånd før vi returnerer til Berlin om ettermiddagen.

  Om kvelden er det felles middag på hyggelige restaurant Capone, som ligger i gangavstand fra hotellet. Restauranten er innreddet som en typisk italiensk restaurant med trebord og rutete rød-hvite duker.

  Inkluderte måltider: Frokost, middag

  Sansouci-slottet, Potsdam
 • Dag 5, tirsdag 29. april: Berlin - Dresden - Praha

  I dag tar vi farvel med Berlin og setter oss i bussen som skal kjøre oss sørover gjennom tidligere Øst-Tyskland. Etter rundt to og en halv time kommer vi til Dresden, hovedstaden i delstaten Sachsen. Dresden ble tidligere regnet som en av Europas vakreste byer, men ble fullstendig ødelagt av allierte bomber mot slutten av andre verdenskrig. Byen har blitt gjenoppbygget og fremstår i dag i sin fordums prakt. Vi blir med reiselederen på en rusletur i gamlebyen og ser Kunstakademiet, Semperoper – et av verdens vakreste operahus, Zwinger – kjent for sin fremragende kunstsamling, og Vår Frues kirke. Det blir tid på egen hånd, før bussen fortsetter videre sørover mot Tsjekkia.

  Fra Dresden kjører vi gjennom nasjonalparken og det vernede fjellområdet Sachsishe Schweitz med sine karakteristiske, røde sandsteinsklipper. Etter drøye to timer kommer vi til Praha, og sent om ettermiddagen sjekker vi inn på hotellet vårt for de to siste nettene.

  Inkludert måltid: Frokost

  Vår frues kirke, Dresden
 • Dag 6, onsdag 30. april: Praha

  Dagen starter med en byvandring med norsktalende lokalguide. Praha har i flere århundrer fortryllet utallige kunstnere takket være sin skjønnhet og unike atmosfære. Vi ser Karlsbroen, som krysser elven Vltava og den godt bevarte gamlebyen, Staré Město med det gamle bytorget, katedralen og det gamle verdensuret, den jødiske bydelen, og kirkegården. De som ønsker, kan ta turen opp til St. Vitus-katedralen som er en del av Praha slott. Den gotiske katedralen og slottet ligger på en høyde med utsikt over byens gylne spir.

  Ettermiddagen er til fri disposisjon. Prahas historiske bykjerne befinner seg på et relativt lite areal, og er en perfekt størrelse for å dra på oppdagelsestur i ditt eget tempo. Gamlebyen lokker også med mange koselige restauranter, kafeer og ikke minst tradisjonelle tsjekkiske ølstuer.

  Om kvelden er det felles middag på White Horse, som ligger i Gamlebyen, i et av de eldste husene på Gamlebyens torg. I denne gotiske kjelleren fra 1100-tallet finner man en hyggelig atmosfære og god mat. Hver dag fra kl. 20 spilles det piano- eller gitarmusikk.

  Det er mulighet for å avslutte kvelden med en klassisk konsert i en av Prahas mange vakre kirker eller konsertlokaler, eller å besøke en jazzklubb, for dem som foretrekker det.

  Inkluderte måltider: Frokost, middag

  Praha
 • Dag 7, torsdag 1. mai: Praha - Oslo

  Etter frokost sjekker vi ut av hotellet og kjører til flyplassen. Vi flyr med Norwegian direkte tilbake til Oslo med kofferten full av gode opplevelser og nye minner.

  Inkludert måltid: Frokost

 • Viktig informasjon

  Det er deltakers ansvar å være i god nok form, og ha en god nok helse til å kunne delta på reisen. Ettersom man på denne turen besøker storbyer og har byvandringer, må det påregnes en del gåing. Denne turen er ikke egnet for personer med gangbesvær eller som er avhengig av rullator/krykker.

Priser

Pr. person i delt dobbeltrom kr 16 490
Enkeltrom kr 20 890 pr. pers

Prisene er basert på valutakurser pr. juli 2024.


Alt dette er inkludert

 • Fly Oslo – Berlin/Praha – Oslo med Norwegian
 • Flyskatter
 • Et kolli innsjekket bagasje på flyet, pluss håndbagasje
 • Fire netter på Hotel H10 Berlin Ku’damm 4* i Berlin
 • To netter på Hotel Clement 4* i Praha
 • Frokost hver dag
 • To middager i Berlin
 • En middag i Praha
 • Byrundturer i Berlin, Dresden og Praha
 • Utflukt til Potsdam
 • Busstransport iht. program
 • Reiseleder og foredragsholder på turen er Ragnhild Sigurdsøn  

 

Prisen inkluderer ikke

 • Tips til lokalguide og sjåfører
 • Måltider utover de som er nevnt over
 • Drikkevarer
 • Reise- og avbestillingsforsikring

Hoteller

Hotel H10 Berlin Ku'damm 4*, Berlin

Dette elegante hotellet som ble åpnet i 2011, ligger i en historisk og vernet tidligere skolebygning, bare noen få skritt fra den berømte Kurfürstendamm-gaten, det viktigste kommersielle knutepunktet i den vestlige delen av Berlin. Det tar 1 minutt å gå til U-bahn stasjonen Kurfürstendamm. Høgskolens tidligere gårdsrom forbinder den opprinnelige bygningen fra 1889 med en nybygd moderne bygning. Hotellet har 199 rom, med safe, flatskjerm-TV, minibar, Nespresso-maskin, gratis Wi-Fi og air condition. Det er restaurant, bar og et spa- og fitness-senter på hotellet.

Hotel Clement 4*, Praha

Hotel Clement er et hyggelig og elegant hotell som ligger i en rolig sidegate i sentrum, noen få skritt unna Vltava-elven, og nærme Gamlebyen, Republikkplassen og det store kjøpesentret Palladium. Hotel Clement har 76 rom med store bad, minibar, safe, kaffe- og tekoker, TV og air condition. Lobbyen og den hyggelige frokostsalen med noen bord på gårdsplassen ble pusset opp våren 2019.  Du kan slappe av med en drink i baren og bestille noe godt å spise i kafeen.

Reiseleder

Ragnhild Sigurdsøn er historiker med hovedfag fra universitetet i Oslo. Hun har jobbet for Byantikvaren i Oslo, vært markedssjef for Norsk Folkemuseum, daglig leder i Risør kunstsenter og kommunikasjonssjef i Grimstad kommune. Siden 1993 har Ragnhild tatt reiselederoppdrag på fritiden. Først for tyske og franske turister på Norgesferie, men de senere årene for norske grupper til Europa. Ragnhild har god kunnskap om europeisk kultur og historie, spesielt tysk, og har bodd i både Tyskland og Frankrike. Hun er stadig på søken etter mer kunnskap og innsikt, og gleder seg til å formidle den videre for å gi større forståelse og opplevelse av stedene hun tar med grupper. 

Avganger & priser

DatoAvreisestedReisemålAntall netterLedige plasserFra-pris

April 2025

25.04OsloHistoriske Berlin og Praha
Reiseledere: Ragnhild Sigurdsøn
6Mer enn 416 490,-Bestill
Hvorfor velge Elite Travel?
✓ Kunnskapsrik turoperatør med solide eiere
✓ Ansatte med lang fartstid fra bransjen
✓ Gruppeturer med sosialt fellesskap
✓ Reiser for engasjerte voksne
✓ Dyktige norske reiseledere
Kontakt oss
Adresse:
Elite Travel AS
Henrik Ibsens Gate 90
0255 Oslo