Skip to main content

Møt våren i Champagne

To glass champagne ved vingård i FrankrikeChampagne
Notre Dame-katedralen i Reims
Matmarkedet Halles du Boulingrin
Fristelser på matmarkedet
Palais du Tau og katedralen i Reims

Fra Napoleon til russiske tsarer, Hollywood stjerner og andre kjendiser – champagne har alltid vært forbundet med luksus og glamour. Bli med oss på en innholdsrik langhelg hvor vi skal utforske champagnens verden. Vår base er hyggelige Hotel de la Paix i sentrum av Reims. I løpet av fire dager besøker vi hele seks kjente champagnehus, og det blir boblende stemning fra morgen til kveld. Med på reisen er vår kunnskapsrike og sprudlende vinekspert, Annika Groven.

2.–5. mai 2024

Alt dette får du oppleve

 • Reims – den største byen i det historiske provinsen Champagne
 • Den praktfulle gotiske katedralen i Reims
 • Vinsmaking på seks kjente champagnehus
 • Tre-retters lunsj med champagne hos Pommery
 • Hautvillers, kjent som champagnens vugge
 • Fire-retters lunsj med champagne på slottet til Champagne Launois
 • Avenue de Champagne i Épernay
Fritekstsøk

Dagsprogram

 • Dag 1, torsdag 2. mai: Oslo – Paris - Reims

  Du møter Elite Travels reiseleder, Annika Groven, på Oslo lufthavn. Sammen flyr vi direkte til Paris. Fra Charles de Gaulle-flyplassen går ferden videre med buss til Reims, som med sine knappe to hundretusen innbyggere er den største byen i den historiske provinsen Champagne. Kjøretiden er 1,5–2 timer.

  Før vi kommer til Reims skal vi besøke det ærverdige champagnehuset Moutardier i Le Breuil, i hjertet av Surmelin-dalen, for en privat omvisning og vinsmaking. Champagnehuset Moutardier ble grunnlagt i 1921, men Moutardier-familien har røtter helt tilbake til 1750-tallet. I dag er det de to unge og energiske brødrene William og Simon som styrer virksomheten. Huset har alltid hatt fokus på typisitet, det vil si i hvilken grad en vin reflekterer sin opprinnelse, samt demonstrerer signaturegenskapene til druen den er produsert av. En av særegenhetene ved Moutardier er at de gror druene sine kun i landsbyen La Breuil, ikke rundt i hele regionen slik mange andre gjør, dette gir vinene et visst særpreg. Nå som den nye generasjonen har tatt over, spesialiserer champagnehuset seg på druen Pinot Meunier. Hele åtti prosent av vinmarkene er Pinot Meunier, som er en mutasjon av Pinot Noir. Disse to blå druene sammen med den hvite Chardonnay er de mest brukte i Champagne. Moutardier har over tjue ulike champagner på Vinmonopolet.

  Etter omvisning og vinsmaking hos Moutardier, kjører vi til Reims og Hotel de La Paix i sentrum av byen. Her skal vi bo under hele oppholdet. Om kvelden er det velkomstmiddag på Brasserie Le Jardin, i hagen til det vakre slottshotellet Domaine Les Crayères.

  Inkluderte måltider: Middag

  Baren på Hotel de la Paix
 • Dag 2, fredag 3. mai: Reims

  Er du morgenfugl kan du bli med Annika til det store innendørs matmarkedet Halles du Boulingrin. Markedet åpner klokken syv, og vi tar en titt rundt og kanskje lar oss friste av lokale spesialiteter, før vi returnerer til hotellet.

  I dag skal vi bli bedre kjent med Reims. Byen er ikke større enn at det går greit å spasere mellom stedene vi skal besøke. Under St. Nicaise-høyden i hjertet av Reims, har de gamle romerske kalkbruddene i flere hundre år blitt brukt til lagring av champagne. De kjølige kalkkjellerne, som har stått på UNESCOs verdensarvliste siden 2015, strekker seg flere kilometer under byen. I våre dager er det til sammen seks champagnehus som lagrer sin champagne her: Ruinart, Pommery, Charles Heidsieck, Taittinger, Veuve Clicquot og den kanskje litt mindre kjente, G.H. Martel.

  Vi begynner med å besøke eventyrslottet og de fantastiske kjellerne hos Champagne Pommery. Det var den driftige enken Louise Pommery som bygget disse vakre nygotiske bygningene i elisabethansk stil i 1868. Ett hundre og seksten bratte trappetrinn tar oss ned i den atten kilometer lange gallo-romanske kjelleren. Her er forøvrig en av lagringskjellerne oppkalt etter Oslo. Etter omvisning i kjellerne tar vi turen ut til Pommerys egen vinmark, Les Clos Pompadour. Druene herfra er meget eksklusive og blir kun produsert i magnum-flasker. Etter omvisningen i kjelleren og vinmarken, nyter vi en nydelig tre-retters lunsj i husets restaurant, akkompagnert av ett glass champagne til hver rett.

  Om ettermiddagen skal vi besøke Champagne Abelé på Rue de Sillery i Reims. Champagnehuset er et av de eldste i området og ble etablert så tidlig som i 1757. Kjellermester i dag er Etienne Eteneau, en lokal mann med et sterkt ønske om å lage den absolutt beste champagnen! Etienne prøver, ved hjelp av sin lange erfaring og kjære barndomsminner, å bygge en bro mellom før og nå – og inn i fremtiden. Vi får omvisning i vinkjelleren til Champagne Abelé og får smake tre champagner. Abelé har for øvrig elleve ulike champagner tilgjengelig på Vinmonopolet. Deres friske toppcuvée heter «Le Sourire de Reims» (Smilet til Reims), oppkalt etter en av steinskulpturene på fasaden til katedralen i Reims. Skulpturen forestiller en engel og kalles også «L’Ange au Sourir» (Den smilende engel). Reims og katedralen ble sterkt skadet under første verdenskrig. Blant annet mistet engleskulpturen sitt hode. Henri Abelé finansierte renoveringen av skulpturen, som i Reims blir sett på som et symbol for en bedre fremtid.

  Dagens rundtur avsluttes med et besøk i den gotiske katedralen Notre-Dame de Reims. Det praktfulle byggverket, som ble påbegynt i 1211, var fransk kroningskirke frem til 1825. Katedralen er en av Frankrikes største, men også kjent for sine glassmalerier av Marc Chagall. Både katedralen og nabobygget Palais du Tau, opprinnelig boligen til erkebiskopen, står trygt plassert på UNESCOs verdensarvliste.

  Middag på egen hånd – for de som orker mer mat og champagne! Det er også veldig trivelig å sitte på en fortauskafé og bare nippe til et glass med bobler og se på livet i gågatene.

  Inkluderte måltider: Frokost, lunsj

  Lagret vin i vinkjeller på AbeleChampagne Abele
 • Dag 3, lørdag 4. mai: Bouzy og Épernay

  Om morgenen kjører vi mot den lille landsbyen Bouzy, som ligger en halvtimes kjøretur sør for Reims. I dette området dyrkes primært den blå Pinot Noir-druen. Her skal vi besøke Champagne André Clouet, etablert i 1741 og dermed et av de eldste vinhusene i Champagne. Clouet har åtte hektar Grand Cru vinmarker og produserer rundt to hundre tusen flasker årlig. Vår vert, Jean-Francois Clouet som gjerne bare kalles JFC, bor i 1700-tallshuset hans forfedre bygget. Clouet-familien drev det offisielle trykkeriet for Ludvig XVs hoff i Versailles, noe han er ganske stolt over. Clouet har en hel serie med ulike champagner, tolv av dem kan kjøpes på Vinmonopolet. Den mest berømte, Cuvée 1911, pakkes i halm slik man gjorde det i gamle dager. Dette er en nydelig champagne laget av hundre prosent Pinot Noir-druer fra Clouets aller beste vinmarker. JFC er en meget artig fyr å høre på, og han har mye kunnskap og en stor porsjon humor. Det kommer også godt med i hans andre jobb, som er borgermester i Bouzy! JFC tar oss med på en omvisning i vinhuset og vinmarkene, før besøket avsluttes med smaksprøver.

  Neste stopp er det familiedrevne champagnehuset Henriet-Bazin, i den nærliggende lille landsbyen Villers-Marmery. Henriet-Bazin har alltid hatt en dyp kjærlighet til både vin og natur. Eierne, Marie-Nöelle og Nicolas, lar vinen fortelle sin egen historie og tar seg god tid i hele produksjonsprosessen, dette inkluderer pressingen av druene og bruk av gravitasjon. Respekten for naturen inkluderer avståelse fra bruk av ugressmidler, omsorg for insekter, naturlig gress-dekke mellom vinrankene, bruk av planter istedenfor kunstgjødsel og arbeid i harmoni med månesyklusene (også kjent som biodynamisk vinproduksjon). Tiltakene har endret kvaliteten på jorden i vinmarkene og forbedret vinstokkenes helse, noe som har resultert i endringer i druenes smak, høyere konsentrasjon og dermed vinens karakter. To av husets champagner ble nylig lansert på Vinmonopolet.

  Deretter skal vi besøke Épernay, hovedstaden i vindistriktet Champagne og hjemstedet til flere av de mest kjente champagneprodusentene. Vi rusler en tur i byen, og det blir tid til både å spise lunsj og litt shopping på egen hånd. I Épernay ligger Avenue de Champagne, som Winston Churchill kalte “The most drinkable address in the World”. Dette er en herlig aveny å promenere langs, forbi kjente, samt noen ikke fullt så kjente, champagnehus. Foran inngangen til Moët & Chandon ser vi statuen av Dom Perignon. I butikken til turistkontoret på Avenue de Champagne kan du finne både fine og morsomme suvenirer du kan ta med hjem. Alternativt kan du bruke formiddagen til å besøke enda flere champagnehus på egen hånd.

  Om ettermiddagen kjører vi tilbake til hotellet i Reims. Det er ikke felles middag i kveld, men reiselederen hjelper gjerne til med å finne en passende restaurant. Reims har mange trivelige restauranter og brasserier å velge mellom.

  Inkluderte måltider: Frokost

  Épernay
 • Dag 4, søndag 5. mai: Hautvillers og hjemreise

  Etter en tidlig frokost sjekker vi ut av hotellet og setter bagasjen i bussen. Fra Reims kjører vi en halvtimes tid gjennom et betagende landskap med bølgende vinmarker til Hautvillers, av mange ansett som den vakreste landsbyen i Champagne. Hautvillers er champagnes spirituelle hjem og kalles gjerne champagnes vugge.

  I 1668 kom den unge munken Dom Pierre Pérignon til benediktinerklosteret i Hautvillers. Her jobbet han som kjellermester, med ansvar for produksjon av klosterets vin. Dom Pérignon har siden fått æren for sitt bidrag til utviklingen av champagne, men det var ikke før Ludvig XV i 1728 ga tillatelse til å selge vin i flasker at champagne ble en egen, ettertraktet drikkevare. Allerede året etter etablerte Nicolas Ruinart sitt champagnehus. Før vi forlater Hautvillers, ser vi gravstedene til både Dom Pérignon og Dom Ruinart.

  Deretter går turen til Grand Cru-landsbyen Le Mesnil-sur-Ogier, hvor vi skal besøke Champagne Launois Père et Fils. Huset ble etablert i 1872 og drives i dag av åttende generasjon, søstrene Séverine og Caroline Launois. Le Mesnil-sur-Ogier ligger på Côte des Blancs, et område med optimale forhold for dyrking av Chardonnay-druen. Her finner vi majoriteten av Launois-familiens vinmarker, som totalt er på 21 hektar. Nitti prosent av disse er sertifisert HVE (Haute Valeur Environmental), en arbeidsmetode som på beste måte tar hånd om naturen etter samme prinsipper som økologiske produsenter benytter. Det blir en omvisning i champagnehusets flotte museum, før vi får servert en fire-retters lunsj med champagne på Launois-familiens renessanseslott.

  Gode og mette, både på både mat og innrykk, kjører vi om ettermiddagen videre til Charles de Gaulle-flyplassen, hvor vi skal rekke flyet tilbake til Oslo om kvelden.

  Inkluderte måltider: Frokost, lunsj

  Vinranker i en ås i HautvillersHautvillers
 • Viktig informasjon

  Elite Travel tar forbehold for endringer i programmet. Det kan bli endringer i både rekkefølge og champagnehus. Dette er en reise med begrenset antall plasser da mange champagnehus ikke tar imot store grupper.

Priser

Pris  
Pr. person i delt dobbeltrom (Tradition double/twin) 16 950
Enkeltrom (Tradition Single) 18 950

 

Alt dette er inkludert

 • Fly Oslo–Paris t/r med SAS
 • Flyskatter
 • Transport flyplass–hotell t/r
 • Tre netter på Hotel de la Paix i Reims med frokost
 • Middag på Brasserie Le Jardin i Reims på dag 1
 • Tre-retters lunsj med champagne på dag 2
 • Fire-retters lunsj med champagne på dag 3
 • Omvisning og vinsmaking på seks champagnehus
 • Utflukter, aktiviteter og transport iht. program
 • Tips til bussjåføren
 • Vinekspert Annika Groven er reiseleder på turen

 

Prisen inkluderer ikke

 • Turistskatt EUR 2,25 pr. person pr. natt (betales direkte på hotellet)
 • Måltider utover de som er nevnt over
 • Drikkevarer til inkluderte måltider, bortsett fra lunsj dag 4
 • Reise- og avbestillingsforsikring

 

Hotel de la Paix
Vi skal bo tre nette på Hotel de la Paix som ligger i sentrum av Reims, med gangavstand til den historiske bykjernen. Se bilder av hotellet her.

Reiseleder

Annika Groven

Annika er født i vakre Skåne og studerte til lærer ved Lunds Universitet, men nysgjerrigheten gjorde at hun dro til sjøs isteden. Hun arbeidet i mange år på cruiseskip, seilte jorden rundt og fikk også oppleve Antarktis som purser på et ekspedisjonsskip.

Annikas største interesser er reiser, mat og drikke. Hun ble født inn i reiselivsbransjen og vin-interessen ble vekket allerede i tenårene da hun var med sin far på busstur i Mosel og Rheingau i Tyskland og plukket druer for første gang. Siden har hun gått hotellfagskole i Sveits og drevet restaurant sammen med sin mann. De siste 25 årene har hun arbeidet med vinimport, og hun har besøkt de fleste av verdens vinproduserende land. Annika har sin vinutdannelse fra Gastronomisk Institutt og innehar Advanced Certificate fra WSET (The Wine & Spirit Educational Trust). Hun har en spesiell pasjon for champagne og startet i 2005 CCC; Christiania Champagne Club, som er en av Norges største vinklubber. Hun er også medlem av Commanderie de Bordeaux à Oslo. Annika har vært reiseleder på en rekke reiser med mat og vin som tema, og elsker å dele sine kunnskaper med våre gjester.

Hvorfor velge Elite Travel?
✓ Kunnskapsrik turoperatør med solide eiere
✓ Ansatte med lang fartstid fra bransjen
✓ Gruppeturer med sosialt fellesskap
✓ Reiser for engasjerte voksne
✓ Dyktige norske reiseledere
Kontakt oss
Adresse:
Elite Travel AS
Henrik Ibsens Gate 90
0255 Oslo