Etter frokost kjører vi rundt en halvtime gjennom et vakkert landskap med bølgende vinmarker til Hautvillers, av mange ansett som den vakreste landsbyen i Champagne. Hautvillers regnes som champagnens spirituelle hjem og kalles ofte champagnens vugge. Landsbyen er også kjent for sine dekorative metallskilt som pryder husfasadene og forteller hva slags håndverker som holder til bak døren - som oftest en champagneprodusent. Her blir det en guidet spasertur med reiseleder.
I 1668 kom den unge munken Dom Pierre Pérignon til benediktinerklosteret i Hautvillers. Her jobbet han som kjellermester, med ansvar for produksjon av klosterets vin. Dom Pérignon har siden fått æren for sitt bidrag til utviklingen av champagne, men det var ikke før Ludvig XV i 1728 ga tillatelse til å selge vin på flaske, at champagne for alvor ble en egen og ettertraktet drikkevare. Allerede året etter etablerte Nicolas Ruinart sitt champagnehus, som dermed regnes som det eldste i Champagne. I klosterets kapell finner vi gravene til både Dom Pérignon og Dom Ruinart. Vi passerer også en stor statue av Dom Pérignon i en ny, liten park som ble innviet i 2025.
Før vi forlater Hautvillers blir det litt tid til å utforske landsbyen på egen hånd, og kanskje nyte et glass champagne hos en av de små produsentene som de senere årene har åpnet dørene for besøk, også på en søndag.
Vi kjører så mot den lille landsbyen Bouzy, som ligger en halvtimes kjøretur sør for Reims. I dette området dyrkes primært den blå Pinot Noir-druen. Her skal vi en liten tur innom Champagne André Clouet, etablert i 1741 og dermed et av de eldste vinhusene i Champagne. Clouet har åtte hektar Grand Cru vinmarker og produserer rundt to hundre tusen flasker årlig. Vår vert, Jean-Francois Clouet som gjerne bare kalles JFC, bor i 1700-tallshuset hans forfedre bygget. Clouet-familien drev det offisielle trykkeriet for Ludvig XVs hoff i Versailles, noe han er ganske stolt over. Clouet har en hel serie med ulike champagner, tolv av dem kan kjøpes på Vinmonopolet. Den mest berømte, Cuvée 1911, pakkes i halm slik man gjorde det i gamle dager. Dette er en nydelig champagne laget av hundre prosent Pinot Noir-druer fra Clouets aller beste vinmarker. JFC er en meget artig fyr å høre på, og han har mye kunnskap og en stor porsjon humor. Det kommer også godt med i hans andre jobb, som er borgermester i Bouzy! JFC tar oss med på en omvisning i vinhuset og vinmarkene, før besøket avsluttes med smaksprøver.
Turen går deretter videre til Épernay, hovedstaden i vindistriktet Champagne og hjemsted til flere av de mest kjente champagneprodusentene. Vi rusler en tur i byen og det blir tid til å spise lunsj på egen hånd. I Épernay ligger den berømte Avenue de Champagne, som Winston Churchill kalte “the most drinkable address in the world”. Dette er en herlig aveny å promenere langs, forbi både velkjente og mindre kjente champagnehus. Foran inngangen til Moët & Chandon står statuen av Dom Pérignon, og i turistkontorets butikk på Avenue de Champagne kan du finne både fine og morsomme suvenirer du kan ta med hjem.
I Épernay finner vi Champagne Mercier. Champagnehuset har en historie som går tilbake til 1871, da den bare 20 år gamle Eugène Mercier grunnla sitt eget champagnehus. Det tok ham seks år å bygge de imponerende kjellerne, som strekker seg hele 18 kilometer under bakken. Eugène var en ekte gründer og markedsfører. Han var den første i Champagne til å lage en reklamefilm, noe han gjorde sammen med de kjente Lumière-brødrene. Han sto også bak flere markedsføringsstunt, blant annet en «svevende bar» der gjester ble tatt med opp i en luftballong og servert et glass champagne. Det han kanskje huskes aller best for, er da han fikk bygget verdens største vintønne, som ble trukket av okser hele veien til Paris og verdensutstillingen i 1889. Her vant Eugène Mercier andreplass, førsteplass gikk til Gustave Eiffel!
Mercier er det eneste champagnehuset hvor man blir fraktet rundt i kjellerne med et lite tog. Vi deltar på husets «Bubble Talk», med egen guide, før besøket rundes av med en smaking av tre forskjellige champagner.
Om ettermiddagen kjører vi tilbake til hotellet i Reims. Det er hyggelig å nyte et glass i hotellets berømte champagnebar eller i den fine innergården. Alternativt kan man slå seg ned på en fortauskafé og nippe til et glass champagne mens man ser på livet i byens gågater, hvor både lokale og turister passerer. Flere av stedene har flott utsikt mot katedralen, og mange butikker holder åpent utover kvelden.
Kvelden avsluttes med en felles avskjedsmiddag.
Inkluderte måltider: Frokost og middag