Skip to main content

Møt våren i Champagne

To glass champagne ved vingård i FrankrikeChampagne
Notre Dame-katedralen i Reims
Matmarkedet Halles du Boulingrin
Fristelser på matmarkedet
Palais du Tau og katedralen i Reims

Fra Napoleon til russiske tsarer, Hollywood stjerner og andre kjendiser – champagne har alltid vært forbundet med luksus og glamour. Bli med oss på en innholdsrik langhelg hvor vi skal utforske champagnens verden. Vår base er hyggelige Hotel de la Paix i sentrum av Reims. I løpet av fire dager besøker vi hele seks kjente champagnehus, og det blir boblende stemning fra morgen til kveld. Med på reisen er vår kunnskapsrike og sprudlende vinekspert, Annika Groven.

2.–5. mai 2024

Alt dette får du oppleve

  • Reims – den største byen i Champagnedistriktet
  • Den praktfulle gotiske katedralen i Reims
  • Vinsmaking på seks kjente champagnehus
  • 3-retters lunsj med champagne hos Pommery
  • Hautvillers, anerkjent som champagnens vugge
  • 4-retters lunsj med champagne på slottet til Champagne Launois 
  • Epernay, hvor mange av de mest kjente champagnehusene holder til
  • Avenue de Champagne i Epernay
Fritekstsøk

Dagsprogram

  • Dag 1, torsdag 2. mai: Oslo – Paris - Reims

    Du møter Elite Travels reiseleder, Annika Groven, på Oslo lufthavn. Sammen flyr vi direkte til Paris. Fra Charles de Gaulle-flyplassen går ferden videre med buss til Reims, som med sine knappe 200 000 innbyggere er den største byen i den historiske provinsen Champagne. Kjøretiden er 1,5–2 timer. Før vi kommer til Reims skal vi besøke det ærverdige champagnehuset Moutardier i Le Breuil, i hjertet av Surmelin-dalen, for en privat omvisning og vinsmaking.

    Moutardier er et champagnehus som ble grunnlagt i 1921, dog har Moutardier-familien røtter helt tilbake til 1750-tallet. I dag er det de to unge og energiske brødrene William og Simon som styrer virksomheten. Huset har alltid hatt fokus på typisitet. En av særegenhetene ved Moutardier er at de gror druene sine kun i landsbyen La Breuil, ikke rundt i hele regionen slik mange andre gjør, dette gir vinene et visst særpreg.

    Nå som den nye generasjonen har tatt over, spesialiserer champagnehuset seg på druen Pinot Meunier. Hele åtti prosent av vinmarkene er Pinot Meunier, som er en mutasjon av Pinot Noir. Disse to blå druene sammen med den hvite Chardonnay er de mest brukte i Champagne. Moutardier har over tjue ulike champagner på Vinmonopolet.

    Etter omvisning og vinsmaking hos Moutardier, kjører vi til Reims og Hotel de La Paix i sentrum av byen. Her skal vi bo under hele oppholdet. Om kvelden er det velkomstmiddag på Brasserie Le Jardin, i hagen til det vakre slottshotellet Domaine Les Crayères.

    Inkluderte måltider: Middag

    Baren på Hotel de la Paix
  • Dag 2, fredag 3. mai: Reims

    Er du morgenfugl kan du bli med Annika til det store innendørs matmarkedet, Halles du Boulingrin. Markedet åpner klokken syv, og vi tar en titt rundt og kanskje lar oss friste av lokale spesialiteter, før vi returnerer til hotellet.

    I dag skal vi bli bedre kjent med Reims. Byen er ikke større enn at det går greit å spasere mellom de ulike stedene vi skal besøke. Under St. Nicaise-høyden i hjertet av Reims, har de gamle romerske kalkbruddene i flere hundre år blitt brukt til lagring av champagne. De kjølige kalkkjellerne strekker seg kilometervis under byen og har siden 2015 stått på UNESCOs verdensarvliste. I våre dager er det til sammen seks champagnehus som lagrer sin champagne her: Ruinart, Pommery, Charles Heidsieck, Taittinger, Veuve Clicquot og, den kanskje litt mindre kjente, G.H. Martel.

    Vi begynner vår dag i Reims med å besøke eventyrslottet og de fantastiske kjellerne hos Champagne Pommery. Det var den driftige enken Louise Pommery som bygget disse vakre ny-gotiske bygningene i elisabethansk-stil i 1868. Ett hundre og seksten bratte trappetrinn tar oss ned i den atten kilometer lange gallo-romanske kjelleren. Her er forøvrig en av lagringskjellerne oppkalt etter Oslo. Etter omvisning i kjellerne tar vi turen ut til Pommerys egen vinmark, Les Clos Pompadour. Druene herfra er meget eksklusive og blir kun produsert i magnum-flasker. Vi avslutter besøket med en fantastisk tre-retters lunsj i husets restaurant, akkompagnert av et glass champagne til hver rett.

    Om ettermiddagen skal vi besøke Champagne Abelé på Rue de Sillery i Reims. Champagnehuset er et av de eldste i området og ble etablert så tidlig som i 1757. Kjellermester i dag er Etienne Eteneau, en lokal mann med et sterkt ønske om å lage den absolutt beste champagnen! Etienne prøver, ved hjelp av sin lange erfaring og kjære barndomsminner, å bygge en bro mellom før og nå – og inn i fremtiden. Abelé har elleve ulike champagner tilgjengelig på Vinmonopolet. Deres friske toppcuvée heter Le Sourire de Reims (Smilet til Reims), oppkalt etter en av steinskulpturene på fasaden til katedralen i Reims. Skulpturen forestiller en engel og kalles også L’Ange au Sourir (Den smilende engel). Reims og katedralen ble sterkt skadet under første verdenskrig. Blant annet mistet engelen sitt hode. Henri Abelé finansierte renoveringen av skulpturen, som i byen blir sett på som ett symbol for en bedre fremtid. Vi får omvisning i vinkjelleren til Champagne Abelé og får smake tre champagner.

    Dagens program avsluttes med et besøk i den gotiske katedralen Notre-Dame de Reims. Det praktfulle byggverket, som ble påbegynt i 1211, var fransk kroningskirke frem til 1825. Katedralen er en av Frankrikes største, men også kjent for sine glassmalerier av Marc Chagall. Både katedralen og nabobygget Palais du Tau, opprinnelig boligen til erkebiskopen, har siden 1991 stått på UNESCOs verdensarvliste.

    Det er ikke felles middag i dag, men reiselederen hjelper gjerne til med å finne en passende restaurant. Reims har mange trivelige restauranter og brasserier å velge mellom

    Inkluderte måltider: Frokost, lunsj

    Lagret vin i vinkjeller på AbeleChampagne Abele
  • Dag 3, lørdag 4. mai: Hautvillers og Champagne Launois

    I dag skal vi på utflukt med buss gjennom Champagnedistriktet. Fra Reims kjører vi en halvtimes tid gjennom et betagende landskap med bølgende vinmarker. Første stopp på programmet er Hautvillers, av mange ansett som den vakreste landsbyen i Champagne. Hautvillers er champagnes spirituelle hjem og kalles også champagnes vugge. I 1668 kom den unge munken Dom Pierre Pérignon til benediktinerklosteret i Hautvillers. Her jobbet han som kjellermester, med ansvar for produksjon av klosterets vin. Dom Pérignon har siden fått æren for sitt bidrag til utviklingen av champagne, men det var ikke før Ludvig XV i 1728 ga tillatelse til å selge vin i flasker at champagne ble en egen, ettertraktet drikkevare. Allerede året etter etablerte Nicolas Ruinart sitt champagnehus. Før vi forlater Hautvillers, ser vi gravstedene til både Dom Pérignon og Dom Ruinart.

    Vi fortsetter til Grand Cru-landsbyen Le Mesnil-sur-Ogier, hvor vi skal besøke Champagne Launois Père et Fils. Huset ble etablert i 1872 og drives i dag av åttende generasjon, søstrene Séverine og Caroline Launois. Le Mesnil-sur-Ogier ligger på Côte des Blancs, et område med optimale forhold for dyrking av Chardonnay-druen. Her finner vi majoriteten av Launois-familiens vinmarker, som totalt er på 21 hektar. Nitti prosent av disse er sertifisert HVE (Haute Valeur Environmental), en arbeidsmetode som på beste måte tar hånd om naturen etter samme prinsipper som økologiske produsenter benytter. Det blir en omvisning i champagnehusets flotte museum, før vi får servert en fire-retters lunsj med champagne på Launois-familiens renessanseslott.

    Etter en opplevelsesrik dag kjører vi tilbake til hotellet i Reims. Middag på egen hånd – for de som orker mer mat og champagne! Det er også veldig trivelig å sitte på en fortauskafé og bare nippe til et glass med bobler og se på livet i gågatene.

    Inkluderte måltider: Frokost, lunsj

    Vinranker i en ås i HautvillersHautvillers
  • Dag 4, søndag 5. mai: Bouzy, Epernay og hjemreise

    Etter frokost sjekker vi ut fra hotellet og setter bagasjen i bussen. Ved ni-tiden kjører vi mot den lille landsbyen Bouzy, som ligger i et område hvor det i hovedsak dyrkes den blå Pinot Noir-druen. Her skal vi besøke det lille vinhuset Champagne André Clouet, etablert i 1741 og dermed et av de eldste vinhusene i Champagne.

    Clouet har åtte hektar Grand Cru vinmarker og produserer rundt to hundre tusen flasker årlig. Vår vert, Jean-Francois Clouet som gjerne bare kalles JFC, bor i 1700-tallshuset hans forfedre bygget. Clouet-familien drev det offisielle trykkeriet for Ludvig XVs hoff i Versailles, noe han er ganske stolt over. Clouet har en hel serie med ulike champagner, tolv av dem kan kjøpes på Vinmonopolet. Den mest berømte, Cuvée 1911, pakkes i halm slik man gjorde det i gamle dager. Dette er en nydelig champagne laget av hundre prosent Pinot Noir-druer fra Clouets aller beste vinmarker. JFC er en meget artig fyr å høre på, og han har mye kunnskap og en stor porsjon humor. Det kommer også godt med i hans andre jobb, som er borgermester i Bouzy! JFC tar oss med på en omvisning i vinhuset og vinmarkene, før besøket avsluttes med smaksprøver.

    Deretter blir det et hyggelig stopp på det familiedrevne champagnehuset Boever, i den lille landsbyen Tauxières-Mutry. I dag drives huset av Anne-Sophie og Sébastien Boever, tredje generasjon siden oppstarten i 1946. Hver generasjon har vært tro mot de tre verdiene; ansvar, bærekraft og autentisitet. Det er stor fokus på tradisjonell produksjon, og familien Boever har gjennom flere tiår ivaretatt en filosofi om at vinproduksjon er en form for kunst.

    Siste stopp er i Épernay, hovedstaden i vindistriktet Champagne og hjemstedet til flere av de best kjente champagneprodusentene. Her ligger Avenue de Champagne, som Winston Churchill kalte The most drinkable address in the World. Vi rusler en tur i byen, og det blir tid til både å spise lunsj og litt shopping på egen hånd. Langs Avenue de Champagne ligger mange av de kjente, samt noen ikke fullt så kjente, champagnehusene. Dette er en herlig aveny å promenere langs. Foran inngangen til Moët & Chandon ser vi statuen av Dom Perignon. I butikken til turistkontoret på Avenue de Champagne kan du finne både fine og morsomme champagne-suvenirer du kan ta med hjem. Alternativt kan du bruk formiddagen til å besøke enda flere champagnehus!

    Om ettermiddagen kjører vi til Charles de Gaulle-flyplassen for å rekke flyet tilbake til Oslo om kvelden.

    Inkluderte måltider: Frokost

    Épernay
  • Viktig informasjon

    Elite Travel tar forbehold for endringer i programmet. Det kan bli endringer i både rekkefølge og champagnehus. Dette er en reise med begrenset antall plasser da mange champagnehus ikke tar imot store grupper.

Priser

Pris  
Pr. person i delt dobbeltrom (Tradition double/twin) 16 950
Enkeltrom (Tradition Single) 18 950

 

Alt dette er inkludert

  • Fly Oslo–Paris t/r med SAS
  • Flyskatter
  • Transport flyplass–hotell t/r
  • Tre netter på Hotel de la Paix i Reims med frokost
  • Middag på Brasserie Le Jardin i Reims på dag 1
  • Tre-retters lunsj med champagne på dag 2
  • Fire-retters lunsj med champagne på dag 3
  • Omvisning og vinsmaking på seks champagnehus
  • Utflukter, aktiviteter og transport iht. program
  • Tips til bussjåføren
  • Vinekspert Annika Groven er reiseleder på turen

 

Prisen inkluderer ikke

  • Turistskatt EUR 2,25 pr. person pr. natt (betales direkte på hotellet) 
  • Måltider utover de som er nevnt over
  • Drikkevarer til inkluderte måltider, bortsett fra lunsj dag 3
  • Reise- og avbestillingsforsikring

 

Hotel de la Paix
Vi skal bo tre nette på Hotel de la Paix som ligger i sentrum av Reims, med gangavstand til den historiske bykjernen. Se bilder av hotellet her.

Reiseleder

Annika Groven

Annika er født i vakre Skåne og studerte til lærer ved Lunds Universitet, men nysgjerrigheten gjorde at hun dro til sjøs isteden. Hun arbeidet i mange år på cruiseskip, seilte jorden rundt og fikk også oppleve Antarktis som purser på et ekspedisjonsskip.

Annikas største interesser er reiser, mat og drikke. Hun ble født inn i reiselivsbransjen og vin-interessen ble vekket allerede i tenårene da hun var med sin far på busstur i Mosel og Rheingau i Tyskland og plukket druer for første gang. Siden har hun gått hotellfagskole i Sveits og drevet restaurant sammen med sin mann. De siste 25 årene har hun arbeidet med vinimport, og hun har besøkt de fleste av verdens vinproduserende land. Annika har sin vinutdannelse fra Gastronomisk Institutt og innehar Advanced Certificate fra WSET (The Wine & Spirit Educational Trust). Hun har en spesiell pasjon for champagne og startet i 2005 CCC; Christiania Champagne Club, som er en av Norges største vinklubber. Hun er også medlem av Commanderie de Bordeaux à Oslo. Annika har vært reiseleder på en rekke reiser med mat og vin som tema, og elsker å dele sine kunnskaper med våre gjester.

Avganger & priser

DatoAvreisestedReisemålAntall netterLedige plasserFra-pris

Mai 2024

02.05OsloMøt våren i Champagne med Annika Groven
Reiseledere: Annika Groven
3Fullt16 950,-Fullt
Hvorfor velge Elite Travel?
✓ Kunnskapsrik turoperatør med solide eiere
✓ Ansatte med lang fartstid fra bransjen
✓ Gruppeturer med sosialt fellesskap
✓ Reiser for engasjerte voksne
✓ Dyktige norske reiseledere
Kontakt oss
Adresse:
Elite Travel AS
Henrik Ibsens Gate 90
0255 Oslo