Møt høsten i Champagne

VinkjellerChampagne Deutz


Fra Napoleon til russiske tsarer, Hollywood stjerner og andre kjendiser – champagne har alltid vært forbundet med luksus og glamour. Bli med oss på en innholdsrik langhelg hvor vi skal utforske champagnens verden. Vår base er hyggelige Hotel de la Paix i sentrum av Reims. I løpet av fire dager besøker vi hele seks champagnehus, og det blir boblende stemning fra morgen til kveld. Med på reisen er vår kunnskapsrike og sprudlende vinekspert, Annika Groven.

Alt dette får du oppleve

  • Reims – den største byen i det historiske provinsen Champagne
  • Den praktfulle gotiske katedralen i Reims
  • Vinsmaking på seks velrennomerte champagnehus
  • Velkomstmiddag og avskjedsmiddag på gode restauranter
  • Lunsj på champagnehuset Hatt & Söner
  • Avenue de Champagne i Épernay


>> Les Cathrine fra Elite Travel sin reiseblogg om Champagne-turen i 2024 her.

Dagsprogram

  • Dag 1, fredag 11.september: Oslo – Paris - Reims

    Du møter Elite Travels reiseleder, Annika Groven, på Oslo lufthavn om morgenen. Sammen flyr vi direkte til Paris hvor vi lander klokken elleve. Fra Charles de Gaulle-flyplassen går ferden videre med buss til Reims, som med sine knappe to hundretusen innbyggere er den største byen i den historiske provinsen Champagne. Kjøretiden er 1,5–2 timer.

    Før vi kommer til Reims, besøker vi vårt første champagnehus; det berømte Champagne Deutz. Historien til Champagne Deutz går tilbake til 1838, da William Deutz og Pierre-Hubert Geldermann etablerte selskapet. De arbeidet da som vinhandlere i Aix-la-Chapelle. Overbevist om at vinmarkene var avgjørende for å lage en god champagne, kjøpte de parseller av høy kvalitet. Med teknisk ekspertise og et brennende ønske om å lykkes, brakte de Champagne Deutz ut på det internasjonale markedet. Siden 1993 har Champagne Deutz vært eid av Louis Roederer.

    Deutz holder til i den historiske landsbyen Aÿ, i hjertet av Champagne. Aÿ er én av sytten Grand Cru-klassifiserte kommuner i Champagne. Den vakre eiendommen i tradisjonell stil ligger over kjellerne hvor Deutz lagrer sine viner. Eiendommen har hele tre kilometer med kjellere i kalkholdig jord, som gir naturlig perfekte forhold når det gjelder temperatur og luftfuktighet. De eier 40 hektar vinmark og disponerer til sammen rundt 190 hektar gjennom langtidskontrakter med kvalitetsbevisste bønder, mange av dem samarbeidspartnere gjennom generasjoner. Alle vinmarkene ligger innenfor en radius på 30 kilometer fra eiendommen.

    Etter besøket hos Champagne Deutz fortsetter vi til det nye og interessante champagnemuseet Pressoria, også dette i Aÿ. Denne vakre bygningen var tidligere et av Champagne Pommerys presserier. Her inviteres vi til å se, berør, lukte, lytte og smake – en interaktiv reise gjennom champagnens verden. Oppdag vinens konge med alle fem sanser!

    Deretter kjører vi til Reims og hyggelige Hotel de La Paix i sentrum av byen. Her skal vi bo under hele oppholdet. Om kvelden er det velkomstmiddag.

    Inkluderte måltider: Middag

    VinmuseumChampagnemuseet Pressoria. Credit: Boegly + Grazia
  • Dag 2, lørdag 12. september: Reims

    Er du morgenfugl kan du bli med Annika til det store innendørs matmarkedet Halles du Boulingrin. Dette er et flott og fredet betongbygg fra 1929 hvor det selges frukt, grønnsaker, fisk og kjøtt samt mange av Frankrikes cirka 1200 berømte oster. Markedet åpner klokken syv, og vi tar en titt rundt og kanskje lar oss friste av lokale spesialiteter, før vi returnerer til hotellet.

    I dag skal vi bli bedre kjent med Reims. Byen er ikke større enn at det går greit å spasere mellom stedene vi skal besøke. Vi starter dagen med et besøk hos et av de mindre champagnehusene, Champagne Charles de Cazanove, som ligger i gangavstand fra hotellet.

    Champagnehuset ble grunnlagt i 1811, men har røtter helt tilbake til 1500-tallet. Tidlig på 1900-tallet var Champagne Charles de Cazanove en personlig favoritt hos den britiske monarken Edward VII, som til og med fikk laget sin egen spesialetikett. I 2003 overtok Rapeneau-familien champagnehuset og satte i gang en omfattende modernisering av både produksjon og drift. De nye eierne satset målrettet på det internasjonale markedet, og i dag eksporteres godt over halvparten av flaskene som blir produsert. Under besøket får vi høre om husets historie og de forskjellige champagnene i sortimentet, fulgt av en spennende blindsmaking.

    Deretter tar vi turen innom den vakre gotiske katedralen Notre-Dame de Reims. Det praktfulle byggverket, som ble påbegynt i 1211, fungerte som fransk kroningskirke helt frem til 1825. Katedralen er en av Frankrikes største, og er særlig kjent for sine fantastiske glassmalerier av blant annet Marc Chagall. Både katedralen og nabobygget Palais du Tau, opprinnelig erkebiskopens residens, står oppført på UNESCOs verdensarvliste. Lunsj inntas på egen hånd i Reims. Reiseleder har gode tips til hyggelige lunsjsteder. Det er ekstra trivelig å slå seg ned på en fortauskafé, nippe til et glass med bobler og se på livet i gågatene.

    Ferden går så videre til St. Nicaise-høyden i hjertet av Reims. Under høyden skjuler det seg gamle romerske kalkbrudd som i flere hundre år har blitt brukt til lagring av champagne. De kjølige kalkkjellerne, som har stått på UNESCOs verdensarvliste siden 2015, strekker seg flere kilometer under byen. I dag lagrer seks kjente champagnehus sine viner her: Ruinart, Pommery, Charles Heidsieck, Taittinger, Veuve Clicquot og det litt mindre kjente G.H. Martel.

    Hos G. H. Martel får vi en klassisk tour and tasting. Allerede idet vi tar de første trappetrinnene ned, fornemmer vi at vi er på vei til en helt spesiell opplevelse i deres kjellere 22 meter under bakken. G. H. Martel startet opp i 1869 på den berømte Avenue de Champagne i Épernay, men flyttet senere virksomheten til Reims og de fantastiske kalkkjellerne Les Crayères. Kjellerne fungerer i dag også som et lite museum, med historiske redskaper brukt i Champagne-området, både ute i vinmarkene, til innhøsting og i selve vinproduksjonen.

    Middag i dag er på egen hånd. Reiselederen hjelper gjerne til med å finne en passende restaurant. I Reims, som er den største byen i Champagne, finnes det en mengde restauranter, brasserier, caféer og barer.

    Inkluderte måltider: Frokost

    Reims
  • Dag 3, søndag 13. september: Hautvillers, Épernay og Mercier

    Etter frokost kjører vi rundt en halvtime gjennom et vakkert landskap med bølgende vinmarker til Hautvillers, av mange ansett som den vakreste landsbyen i Champagne. Hautvillers regnes som champagnens spirituelle hjem og kalles ofte champagnens vugge. Landsbyen er også kjent for sine dekorative metallskilt som pryder husfasadene og forteller hva slags håndverker som holder til bak døren - som oftest en champagneprodusent. Her blir det en guidet spasertur med reiseleder.

    I 1668 kom den unge munken Dom Pierre Pérignon til benediktinerklosteret i Hautvillers. Her jobbet han som kjellermester, med ansvar for produksjon av klosterets vin. Dom Pérignon har siden fått æren for sitt bidrag til utviklingen av champagne, men det var ikke før Ludvig XV i 1728 ga tillatelse til å selge vin på flaske, at champagne for alvor ble en egen og ettertraktet drikkevare. Allerede året etter etablerte Nicolas Ruinart sitt champagnehus, som dermed regnes som det eldste i Champagne. I klosterets kapell finner vi gravene til både Dom Pérignon og Dom Ruinart. Vi passerer også en stor statue av Dom Pérignon i en ny, liten park som ble innviet i 2025.

    Før vi forlater Hautvillers blir det litt tid til å utforske landsbyen på egen hånd, og kanskje nyte et glass champagne hos en av de små produsentene som de senere årene har åpnet dørene for besøk, også på en søndag.

    Vi kjører så mot den lille landsbyen Bouzy, som ligger en halvtimes kjøretur sør for Reims. I dette området dyrkes primært den blå Pinot Noir-druen. Her skal vi en liten tur innom Champagne André Clouet, etablert i 1741 og dermed et av de eldste vinhusene i Champagne. Clouet har åtte hektar Grand Cru vinmarker og produserer rundt to hundre tusen flasker årlig. Vår vert, Jean-Francois Clouet som gjerne bare kalles JFC, bor i 1700-tallshuset hans forfedre bygget. Clouet-familien drev det offisielle trykkeriet for Ludvig XVs hoff i Versailles, noe han er ganske stolt over. Clouet har en hel serie med ulike champagner, tolv av dem kan kjøpes på Vinmonopolet. Den mest berømte, Cuvée 1911, pakkes i halm slik man gjorde det i gamle dager. Dette er en nydelig champagne laget av hundre prosent Pinot Noir-druer fra Clouets aller beste vinmarker. JFC er en meget artig fyr å høre på, og han har mye kunnskap og en stor porsjon humor. Det kommer også godt med i hans andre jobb, som er borgermester i Bouzy! JFC tar oss med på en omvisning i vinhuset og vinmarkene, før besøket avsluttes med smaksprøver.

    Turen går deretter videre til Épernay, hovedstaden i vindistriktet Champagne og hjemsted til flere av de mest kjente champagneprodusentene. Vi rusler en tur i byen og det blir tid til å spise lunsj på egen hånd. I Épernay ligger den berømte Avenue de Champagne, som Winston Churchill kalte “the most drinkable address in the world”. Dette er en herlig aveny å promenere langs, forbi både velkjente og mindre kjente champagnehus. Foran inngangen til Moët & Chandon står statuen av Dom Pérignon, og i turistkontorets butikk på Avenue de Champagne kan du finne både fine og morsomme suvenirer du kan ta med hjem.

    I Épernay finner vi Champagne Mercier. Champagnehuset har en historie som går tilbake til 1871, da den bare 20 år gamle Eugène Mercier grunnla sitt eget champagnehus. Det tok ham seks år å bygge de imponerende kjellerne, som strekker seg hele 18 kilometer under bakken. Eugène var en ekte gründer og markedsfører. Han var den første i Champagne til å lage en reklamefilm, noe han gjorde sammen med de kjente Lumière-brødrene. Han sto også bak flere markedsføringsstunt, blant annet en «svevende bar» der gjester ble tatt med opp i en luftballong og servert et glass champagne. Det han kanskje huskes aller best for, er da han fikk bygget verdens største vintønne, som ble trukket av okser hele veien til Paris og verdensutstillingen i 1889. Her vant Eugène Mercier andreplass, førsteplass gikk til Gustave Eiffel!

    Mercier er det eneste champagnehuset hvor man blir fraktet rundt i kjellerne med et lite tog. Vi deltar på husets «Bubble Talk», med egen guide, før besøket rundes av med en smaking av tre forskjellige champagner.

    Om ettermiddagen kjører vi tilbake til hotellet i Reims. Det er hyggelig å nyte et glass i hotellets berømte champagnebar eller i den fine innergården. Alternativt kan man slå seg ned på en fortauskafé og nippe til et glass champagne mens man ser på livet i byens gågater, hvor både lokale og turister passerer. Flere av stedene har flott utsikt mot katedralen, og mange butikker holder åpent utover kvelden.

    Kvelden avsluttes med en felles avskjedsmiddag.

    Inkluderte måltider: Frokost og middag

    Gate og blomster i EpernayEpernay
  • Dag 4, mandag 14. september: Hatt et Söner og hjemreise

    Etter frokost sjekker vi ut av hotellet og setter bagasjen i bussen.

    Vårt siste champagnehus-besøk på denne sprudlende turen går til HATT et SÖNER, som ligger i landsbyen Bergères-lès-Vertus i hjertet av den prestisjetunge Côte des Blancs. Huset er kjent for sine Chardonnay-baserte champagner. Det er ekstra interessant for oss skandinaver, da det er svensk-eid! Her driver tre generasjoner svensker et spennende champagnehus. Joseph Ruscon feiret sin 98-årsdag med en flaske «Le Grand-Père», oppkalt etter ham selv og historien som startet for mange år siden.

    I Champagne handler det meste om familie og champagnehus går ofte i arv fra generasjon etter generasjon. Den tidligere eieren, François Vallois, hadde imidlertid døtre som ikke ønsket å overta vingården. I 2006 tok François med tungt hjerte en telefon til sin venn Michel Ruscon for å fortelle om utfordringene. Kristofer Ruscon, sønn av Michel og barnebarnet til Joseph, begynte å tenke på en løsning, ung og visjonær som han var – og er. Resultatet ble at familien Ruscon kom inn og overtok. I dag heter de altså HATT et SÖNER. Historien fikk likevel en lykkelig avslutning: Francois Vallois sin datter Céline studerte til vinmaker og begynte i 2022 som vinmaker hos HATT et SÖNER.

    Vi avslutter årets program med en fransk baguette-lunsj Hos HATT et SÖNER. Gode og mette, både på mat og inntrykk, kjører vi om ettermiddagen til Charles de Gaulle-flyplassen, hvor vi skal rekke flyet tilbake til Oslo om kvelden.

    Inkluderte måltider: Frokost og Lunsj

    Hatt et Söner og hjemreise
  • Viktig informasjon

    Elite Travel tar forbehold for endringer i programmet. Det kan bli endringer i både rekkefølge og champagnehus. Dette er en reise med begrenset antall plasser da mange champagnehus ikke tar imot store grupper.

Reiseleder

Annika Groven

Annika er født i vakre Skåne og studerte til lærer ved Lunds Universitet, men nysgjerrigheten gjorde at hun dro til sjøs isteden. Hun arbeidet i mange år på cruiseskip, seilte jorden rundt og fikk også oppleve Antarktis som purser på et ekspedisjonsskip.

Annikas største interesser er reiser, mat og drikke. Hun ble født inn i reiselivsbransjen og vin-interessen ble vekket allerede i tenårene da hun var med sin far på busstur i Mosel og Rheingau i Tyskland og plukket druer for første gang. Siden har hun gått hotellfagskole i Sveits og drevet restaurant sammen med sin mann. De siste 25 årene har hun arbeidet med vinimport, og hun har besøkt de fleste av verdens vinproduserende land. Annika har sin vinutdannelse fra Gastronomisk Institutt og innehar Advanced Certificate fra WSET (The Wine & Spirit Educational Trust). Hun har en spesiell pasjon for champagne og startet i 2005 CCC; Christiania Champagne Club, som er en av Norges største vinklubber. Hun er også medlem av Commanderie de Bordeaux à Oslo. Annika har vært reiseleder på en rekke reiser med mat og vin som tema, og elsker å dele sine kunnskaper med våre gjester.

Priser

Pris  
Pr. person i delt dobbeltrom (Privilege double/twin)    19 790
Enkeltrom (Tradition Single)    22 590

 

Alt dette er inkludert

  • Fly Oslo–Paris t/r med Norwegian
  • Flyskatter
  • Transport flyplass–hotell t/r
  • Tre netter på Hotel de la Paix i Reims med frokost
  • Velkomstmiddag og avskjedsmiddag
  • Lunsj på dag 4
  • Omvisning og vinsmaking på seks champagnehus
  • Utflukter, aktiviteter og transport iht. program
  • Tips til bussjåføren
  • Vinekspert Annika Groven er reiseleder på turen

 

Prisen inkluderer ikke

  • Turistskatt EUR 2,25 pr. person pr. natt (betales direkte på hotellet)
  • Måltider utover de som er nevnt over
  • Drikkevarer til inkluderte måltider
  • Reise- og avbestillingsforsikring

 

Hotel de la Paix
Vi skal bo tre netter på Hotel de la Paix som ligger i sentrum av Reims, med gangavstand til den historiske bykjernen. Se bilder av hotellet her.

DatoAvreisestedReisemålAntall netterLedige plasserFra-pris

September 2026

11.09OsloMøt høsten i Champagne med Annika Groven
Reiseledere: Annika Groven
3Mer enn 619 790,-Bestill