Skip to main content

Fem land langs Donau

En gammel kirke i byen Beograd med en stor statue ved siden av. Frodig park.St. Sava-kirken i Beograd
Budapest, Ungarn
Helteplassen, Budapest
Kjedebroen i Budapest
Fiskerbastionen, Budapest
Festningen i Osijek, Kroatia
Novi Sad, Serbia
Novi Sad, Serbia
Novi Sad, Serbia
Beograd, Serbia
Kalemegdan-festningen, Beograd
Kalemegdan-festningen, Beograd
På vei mot Jernporten
Jernporten
Jernporten
Veliko Tarnovo, Bulgaria
Ruse, Bulgaria
Ruse, Bulgaria
Athenaeum i Bucuresti, Romania
Bucuresti, Romania
Avenyen opp mot Parlamentspalasset, Bucuresti
Parlamentspalasset, Bucuresti
Velkommen til Constanta
Den ortodokse kirken i Constanta
Tulcea, Romania


Elvecruise fra Budapest til Donaudeltaet

Bli med på et cruise på Donau, dronningen blant Europas elver, gjennom fem land – Ungarn, Kroatia, Serbia, Bulgaria og Romania. På vår ferd fra vest til øst, besøker vi interessante byer og får et innblikk i de ulike landenes kultur og historie. Det blir mulighet til å oppleve tre hovedsteder – Budapest, Beograd og Bucuresti, samt det dramatiske landskapet ved Jernporten, Constanta ved Svartehavet og det UNESCO-vernede naturreservatet i Donaudeltaet. Mens skipet seiler fra by til by, beundrer vi utsikten fra skipet og nyter livet om bord.

NB: På avgangen 2. september 2024 seiler ikke skipet til Tulcea og Donaudeltaet. Isteden seiler det langs Donau-Svartehavskanalen og til Constanta.


Høydepunkter

 • Budapest med sine storslåtte bygninger langs elven
 • Gamlebyen i Novi Sad
 • Kalemegdan-festningen i Beograd
 • Slusene og naturen ved Jernporten
 • Veliko Tarnovo, Bulgarias historiske hovedstad
 • Bucuresti med Parlamentspalasset
 • Constanta ved Svartehavet
 • Naturreservatet i Donaudeltaet

 

Fritekstsøk

Dagsprogram

 • Dag 1: Oslo - Budapest

  Du møter Elite Travels reiseleder på Oslo lufthavn og sammen flyr vi til Budapest. På vei fra flyplassen til skipet blir vi tatt med på en byrundtur. Ungarns vakre hovedstad besto opprinnelig av to byer – Buda på den kuperte vestsiden av Donau og Pest på østsiden. De to byene ble offisielt slått sammen i 1873 og knyttes i dag sammen med totalt åtte broer over elven. Vi ser de største attraksjonene, som St. Stefans-katedralen, Parlamentsbygningen og Helteplassen. Det blir også tid til å rusle litt på egen hånd i byens gågater, før bussen kjører oss til skipet.

  Etter at vi har sjekket inn, inviteres vi på en velkomstdrink i salongen med presentasjon av kapteinen og hans besetning. I løpet av kvelden kaster skipet loss og cruiset begynner. Hvis vi får mulighet, samles vi på toppdekket for å få med oss utseilingen. Herfra har vi god utsikt til de kjente bygningene langs elvebredden, og vi forlater Budapest til tonene av Johan Strauss’ «An der schönen blauen Donau».

  Budapest
 • Dag 2: Osijek, Kroatia

  Om morgenen krysser vi grensen mellom Ungarn og Kroatia, før vi gjør en liten avstikker inn på Drava, en av sideelvene til Donau. Like etter lunsj ankommer vi Osijek, en kroatisk elvehavneby som vokste opp på ruinene av en romersk bosetting. I 1526 ble byen erobret av tyrkere fra Det osmanske riket. I 1687 ble tyrkerne kastet ut og innlemmet i Habsburg-riket. Østerrikerne satte sitt preg på bybildet ved å gjenoppbygge gamlebyen, Tvrda, med bygninger i barokkstil og en stjerneformet festning. Tvrda har den største samlingen av barokke bygninger i Kroatia.

  Om ettermiddagen kan du bli med på en byvandring i Osijek*. Sammen med lokalguiden spaserer vi fra skipet til Gornji Grad (øvre by) til St. Peter-Paul-kirken, som med sitt nitti meter høye kirkespir er et landemerke i byen. Derfra fortsetter vi til den gamle bydelen og besøker stjernefestningen, som ble bygget på begynnelsen av 1700-tallet av arkitekt Maximilien Gosseau d'Hennef. Videre til hovedtorget i gamlebyen, hvor vi ser det hellige treenighetsmonumentet.

  Om kvelden seiler skipet videre mot et nytt land og en ny by.

  Fontene og katedral i Osijek, KroatiaOsijek, Kroatia
 • Dag 3: Novi Sad og Beograd, Serbia

  I løpet av natten kommer vi til Novi Sad, Serbias nest største by. Novi Sad har et relativt lite bysentrum, med mange gågater, parker og en lang promenade langs elven. Arkitektonisk, og til en viss grad kulturelt, er Novi Sad annerledes enn de fleste andre byene i Serbia fordi den ikke har vært under osmansk innflytelse, men isteden var en del av Det østerriksk-ungarske riket. Bygningene i sentrum minner om de man finner i Wien og Budapest. På en høyde ved elven ligger Petrovaradin-festningen, den best bevarte artilleribastionen i denne delen av Europa. Festningen dominerer bybildet, i tillegg til at det er mer enn seksten kilometer med tunneler under bakken.

  Etter frokost tilbys det en utflukt (ikke inkludert) som starter med en byvandring i Novi Sad. Lokalguiden tar oss til fots gjennom den historiske bydelen og oppover hovedgaten til byens tidligere rådhus på Frihetsplassen. Fra sentrum av Novi Sad fortsetter utflukten med buss til den lille landsbyen Sremski Karlovci. Her besøker vi den serbisk ortodokse St. Nicholas katedralen, bygget i typisk barokkstil, og ser Fire løver-fontenen. Retur til skipet for lunsj.

  Cruiset fortsetter og noen timer senere legger vi til kai i Serbias hovedstad, Beograd. Byen ligger strategisk til der elvene Sava og Donau møtes, midt mellom to tidligere imperier – det habsburgske og det osmanske. Beograd er en av Europas eldste byer, og flere hundre år med turbulent historie har satt sitt preg på hovedstaden. Minner fra tidligere herskere er godt synlig mange steder i byen, blant annet den to tusen år gamle Kalemegdan-festningen, de brede bulevardene anlagt under Habsburg-riket og bygninger fra kommunisttiden.

  Om ettermiddagen kan du bli med på en bussrundtur i Beograd*, hvor vi blant annet ser Nasjonalteateret, prinsesse Ljubicas palass, rådhuset og den ortodokse St. Sava kirken. Det blir tid til å rusle litt rundt i sentrum på egen hånd før bussen kjører til den store Kalemegdan-parken. Her ligger Kalemegdan-festningen på en høyde med flott utsikt over sammenløpet av Sava og Donau.

  Ved 23-tiden seiler skipet videre med kurs for Jernporten.

  Kalemegdan-festningen i Beograd
 • Dag 4: Jernporten

  Jernporten er et av de mest dramatiske og karakteristiske landskapene langs Donau. Den 120 kilometer lange strekningen har høye dalsider, og var tidligere fryktet av skipstrafikken på grunn av skarpe klipper og farlige strømmer. Farene ble fjernet i 1972 da et hydroelektrisk anlegg og avansert system av sluser som regulerer vannmassene ble åpnet. I denne delen av Donau danner elven grensen mellom Serbia og Romania.

  Vi tilbringer hele dagen på skipet og får god tid til å beundre utsikten og nyte livet om bord. Om formiddagen kommer vi til den første av de to slusene ved Jernporten. Det er en mektig opplevelse å være på soldekket når skipet passerer gjennom de store slusene. Seilasen fortsetter gjennom natten.

  Donau renner gjennom den trange dalen som kalles jernporten.Jernporten
 • Dag 5: Ruse, Bulgaria – mulighet for utflukt til Veliko Tarnovo

  Om morgenen kommer vi til Ruse, den største bulgarske byen ved Donau. På den andre siden av elven ligger Romania og havnebyen Giurgu. En to kilometer lang vennskapsbro mellom Ruse og Giurgu er én av bare to broer som knytter de to landene sammen.

  I dag kan vi bli med på en heldagsutflukt til Veliko Tarnovo (ikke inkludert), en av Bulgarias mest populære turistdestinasjoner. Veliko Tarnovo ligger vakkert til ved elven Jantra og var landets hovedstad under Det andre bulgarske riket (1185–1396). Byen var sentral i kampen for bulgarsk uavhengighet på begynnelsen av 1900-tallet. På en høyde like utenfor bykjernen ligger den gamle Tsarevets-festningen. Det store festningsanlegget fra middelalderen er et nasjonalt minnesmerke over Bulgarias storhetstid. På det høyeste punktet i festningen troner Patriark-katedralen med utsikt over byen og elven. Utflukten inkluderer lunsj i Veliko Tarnovo, før vi kjører videre til nabolandsbyen Arbanasi. Den lille byen er et arkitektonisk og historisk monument, kjent for sine mange klostre og kirker. Besøk byens eldste kirke, Fødselskirken, med veggmalerier som kan dateres tilbake til 1597, og Konstantzaliev-huset, bygget på 1600-tallet og kjent for sin særegne arkitektoniske stil.

  Skipet ligger ved kai i Ruse over natten.

  Utsikt over Veliko Tarnovo og katedralenVeliko Tarnovo, Bulgaria
 • Dag 6: Ruse, Bulgaria – mulighet for utflukt til Bucuresti

  Om morgenen har vi muligheten til å bli bedre kjent med Ruse, en by med brede avenyer, store torg og flotte monumenter. Selve sentrum er trukket vekk fra elven, men Ruse har helt siden den var en del av Det osmanske riket vært en viktig havneby ved Donau.

  Etter frokost tilbys det en byrundtur i Ruse (ikke inkludert). Lokalguiden tar oss først med på en busstur hvor vi får et inntrykk av byens arkitektoniske stil, som er en miks av nasjonal renessansearkitektur, blandet med bulgarsk og rumensk kultur. Vi ser Dohodno Zdanie (det gamle teateret) bygget i 1902, Frihetsmonumentet og den katolske kirken med fargerike glassmalerier. Det blir et stopp i sentrum for smaksprøver på lokale bakverk og vin. Deretter er det tid til å rusle rundt og titte i butikkene på egen hånd før bussen kjører oss tilbake til skipet for lunsj. Mens vi spiser seiler vi tvers over elven til Giurgiu på den rumenske siden av Donau. Her blir det et kort opphold.

  Etter lunsj kan du bli med på en halvdagsutflukt til Bucuresti*, hovedstaden i Romania. Kjøreturen fra Giurgiu til Bucuresti er cirka 1,5 time. Vel fremme i Bucuresti tar bussen oss med på en panoramarundtur forbi flere av byens største severdigheter, deriblant Athenaeum – der Bucurestis filharmoniske orkester holder til, Nasjonalteateret og Revolusjonsplassen. Den kommunistiske perioden har satt sitt preg på bybildet med monumentalbygg etter sovjetisk mønster. På 1980-tallet, under president Nicolae Ceausescu, ble omtrent en tredjedel av den gamle bykjernen revet for å gi plass til utbygging av flere ulike prestisjeprosjekter. Den mest ruvende og kostbare bygningen var Folkets hus, som i dag heter Parlamentspalasset. Den gigantiske marmorkonstruksjonen i nyklassisk stil var Ceausescus stolthet, men han rakk ikke å se den ferdigstilt før han ble styrtet i 1989. Utflukten avsluttes med et fotostopp ved Parlamentspalasset og et besøk i Bucuresti folkemuseum.

  Skipet har i mellomtiden seilt til den rumenske havnebyen Oltenita, og de som har vært på utflukt til Bucuresti kommer om bord igjen her før cruiset fortsetter.

  Et enorm palass i Bucuresti med en stor fontene i front. Flere biler på veien rundt fontenen.Parlamentspalasset i Bucuresti
 • Dag 7: Cernavoda, Romania – mulighet for utflukt til Constanta

  I dag våkner vi opp i Cernavoda, hvor skipet ligger i ro hele dagen. Cernavoda er utgangspunkt for en heldagsutflukt til Constanta*, ved Svartehavet. Constanta er en viktig havneby, men også en ferieby med langstrakte strender like utenfor sentrum. Byen har røtter tilbake til 600-tallet f.Kr. da grekerne hadde en bosetning her. Området har gjennom tidene tilhørt Romerriket, Det andre bulgarske riket og Det osmanske riket, før det ble en del av Romania i 1878. I Constanta slipper bussen oss av ved Ovidius-plassen. Her besøker vi Nasjonalmuseet for historie og arkeologi, som har en interessant samling av gjenstander funnet på arkeologiske utgravinger i området. Ved siden av Nasjonalmuseet er det et lite museum som huser en romersk mosaikk fra 300-tallet. Constanta er en arkitektonisk smeltedigel, og vi ser både byens moské i bysantisk stil, den ortodokse kirken og det genovesiske fyrtårnet. Vi rusler langs vannet til det gamle kasinoet, bygget tidlig på 1900-tallet i østerriksk jugendstil. Kasinoet minner om Constantas storhetstid, da byen var favorittferiemålet til landets rike overklasse. Utflukten inkluderer lunsj på en restaurant i Constanta. På vei tilbake til skipet blir det et stopp i Murfatlar, det beste vinområdet i Romania. Her blir det vinsmaking hos en lokal produsent.

  Om kvelden seiler skipet videre mot Donaudeltaet.

  Gamle Constanta Casino og utsikt over havetConstanta, Romania
 • Dag 8: Tulcea, Romania

  Vi ankommer Tulcea om morgenen. Etter frokost kan vi bli med på en utflukt med båt til det UNESCO-vernede naturreservatet i Donaudeltaet*, kjent for sin rike flora og fauna. Reservatet ligger i det største og best bevarte elvedeltaet i Europa, og er hjem for over 1200 plantevarianter, 300 fuglearter og 45 ferskvannsfiskearter. Utflukten foregår med turistbåter som tar oss med inn i naturreservatet. Er vi heldige får vi se både dvergskarv, bronseibis og hvite pelikaner – fuglearter som deltaet er spesielt kjent for.

  Midt på dagen legger skipet ut på siste etappe av cruiset. Vi nyter en avslappende ettermiddag om bord, og får tid til å fordøye alle inntrykkene fra cruiset. I kveld er det kapteinens festmiddag, etterfulgt av dans og musikk i salongen.

  Tulcea, Romania
 • Dag 9: Oltenita, Romania – hjemreise

  Vi legger til kai i Oltenita ved frokosttid. Her tar vi farvel med skipet og setter oss i bussen som skal kjøre oss til flyplassen i Bucuresti. Kjøretiden er cirka to timer. Fra Bucuresti flyr vi tilbake til Oslo. Mellomlanding og flybytte underveis.

  Oltenita, Romania – hjemreise
 • Viktig informasjon

  * De fem utfluktene merket med en stjerne (*) i programmet kan forhåndskjøpes i en utfluktspakke.

  Elver er naturbaserte, og det kan skje uforutsette endringer i vannstanden. Rederiet forbeholder seg retten til å forandre seilingsrute, tider og program ved behov. Kø ved slusene kan også medføre endringer i seilingsruten. Elvecruise er ikke tilrettelagt for bevegelseshemmede. Informasjon om flyselskap og klokkeslett i programmet og bekreftelsen er foreløpige, og endringer kan forekomme. Endelige flytider vil stå i reisedokumentene.

Prisinfo

Prisene er basert på valutakurs pr. mai 2023.

Alt dette er inkludert

 • Fly Oslo–Budapest/Bucuresti–Oslo
 • Flyskatter
 • Transport flyplass–skip t/r   
 • Byrundtur i Budapest
 • Åtte netters cruise i utvendig lugar
 • Havneavgifter
 • Helpensjon om bord fra middag første dag til frokost siste dag  
 • Drikkevarer om bord: vin, øl, mineralvann, drinker, kaffe og te (ikke champagne eller vin fra vinlisten) 
 • Norsk reiseleder fra Elite Travel

 

Prisen inkluderer ikke

 • Utflukter (mer info under) 
 • Tips til skipets mannskap, lokale guider og sjåfører på utfluktene
 • Reise- og avbestillingsreiseforsikring

 

Utflukter
Det er mulig å forhåndskjøpe en utfluktspakke bestående av de fem utfluktene som er merket med en stjerne (*) i programmet og i oversikten under. Utfluktene kan også kjøpes enkeltvis om bord, men ved å vente med å kjøpe risikerer du at noen av utfluktene er utsolgt. Utfluktene er med engelsktalende guider, men Elite Travels reiseleder er med og oversetter for de som ønsker det. De øvrige utfluktene nevnt i programmet, kan kun bestilles og betales om bord.

Dag Utflukt Pris om bord
2 Byvandring i Osijek* 47 euro
3 Byrundtur i Novi Sad 46 euro
3 Byrundtur i Beograd* 48 euro
5 Heldagsutflukt til Veliko Tarnovo og Arbanasi  120 euro
6 Byrundtur i Ruse 40 euro
6 Halvdagsutflukt til Bucuresti * 56 euro
7 Heldagsutflukt til Constanta * 111 euro
8 Utflukt til Donaudeltaet* 51 euro

Heldagsutfluktene inkluderer lunsj.

* Inkludert i utfluktspakken.

Tips 
Tips er frivillig, men også en viktig del av inntektene til de ansatte. Rederiets anbefaling er cirka åtte euro pr. person pr. dag (totalt 64 euro) til besetningen om bord. I tillegg er det vanlig å gi tips (cirka én euro) til lokale guider og sjåfører på utfluktene. 

Avganger & priser

DatoAvreisestedReisemålAntall netterLedige plasserFra-pris

September 2024

02.09OsloFem land langs Donau med Vivaldi 4*
Reiseledere: Torild Karlsen
8Fullt25 990,-Fullt

Juni 2025

01.06OsloFem land langs Donau med Vivaldi 4*
Reiseledere: Morten Strand
8Mer enn 425 990,-Bestill

September 2025

21.09OsloFem land langs Donau med Vivaldi 4*
Reiseledere: Morten Strand
8Mer enn 425 990,-Bestill

Skip

MS Vivaldi
Vivaldi er et komfortabelt skip med god standard. Innredningen, som består av mørkt tre og fargerike tekstiler, bidrar til en innbydende og vennlig atmosfære. Både restauranten og salongen ligger på m...
Hvorfor velge Elite Travel?
✓ Kunnskapsrik turoperatør med solide eiere
✓ Ansatte med lang fartstid fra bransjen
✓ Gruppeturer med sosialt fellesskap
✓ Reiser for engasjerte voksne
✓ Dyktige norske reiseledere
Kontakt oss
Adresse:
Elite Travel AS
Henrik Ibsens Gate 90
0255 Oslo