Skip to main content

Fem land langs Donau

Et kongeansikt hugget inn i sten ved jernporten på Donau.Kong Decebalus-statuen nær Jernporten
Budapest, Ungarn
Helteplassen, Budapest
Kjedebroen i Budapest
Fiskerbastionen, Budapest
Festningen i Osijek, Kroatia
Novi Sad, Serbia
Novi Sad, Serbia
Novi Sad, Serbia
Sremski Karlovci, Serbia
Beograd, Serbia
Kalemegdan-festningen, Beograd
Kalemegdan-festningen, Beograd
På vei mot Jernporten
Jernporten
Jernporten
Veliko Tarnovo, Bulgaria
Ruse, Bulgaria
Ruse, Bulgaria
Athenaeum i Bucuresti, Romania
Bucuresti, Romania
Avenyen opp mot Parlamentspalasset, Bucuresti
Parlamentspalasset, Bucuresti
Velkommen til Constanta
Den ortodokse kirken i Constanta
Tulcea, Romania
Donaudeltaet
Donaudeltaet


Elvecruise fra Budapest til Donaudeltaet

Bli med på et cruise på Donau, dronningen blant Europas elver, gjennom fem land – Ungarn, Kroatia, Serbia, Bulgaria og Romania. På vår ferd fra vest til øst, besøker vi interessante byer og får vi et innblikk i de ulike landenes kultur og historie. Det blir mulighet til å oppleve tre hovedsteder – Budapest, Beograd og Bucuresti, det dramatiske landskapet ved Jernporten, Constanta ved Svartehavet og det UNESCO-vernede naturreservatet i Donaudeltaet. Mens skipet seiler fra by til by, beundrer vi utsikten fra vårt førsteklasses skip og nyter det gode livet om bord.
 

Høydepunkter

 • Budapest med sine storslåtte bygninger langs elven
 • Gamlebyen i Novi Sad
 • Kalemegdan-festningen i Beograd
 • Slusene og naturen ved Jernporten
 • Veliko Tarnovo, Bulgarias historiske hovedstad
 • Bucuresti med Parlamentspalasset
 • Constanta ved Svartehavet
 • Naturreservatet i Donaudeltaet
Fritekstsøk

Dagsprogram

 • Dag 1: Oslo - Budapest

  Du møter Elite Travels reiseleder på Oslo lufthavn og sammen flyr vi til Budapest. På vei fra flyplassen til skipet får vi et liten byrundtur. Ungarns vakre hovedstad besto opprinnelig av to byer – Buda på den kuperte vestsiden av Donau og Pest på østsiden. De to byene ble offisielt slått sammen i 1873 og knyttes i dag sammen med totalt åtte broer over elven. Vi ser de største attraksjoner, som St. Stefans-katedralen, Parlamentsbygningen og Helteplassen på Pest-siden, før vi kjører over Kjedebroen og til Bud-siden. Ved Fiskerbastionen på toppen av Buda-høyden gjør vi et stopp for å la oss imponere over den fantastisk utsikt over byen og elven.

  Etter at vi har sjekket inn på skipet og funnet oss til rette i lugaren, inviteres vi på en velkomstdrink i salongen med presentasjon av kapteinen og hans besetning. Ved 20-tiden kaster skipet loss og cruiset begynner. Vi samles på toppdekket for å få med oss den vakre utseilingen. Langs elvebredden er broene og kjente bygninger vakkert opplyst, og vi forlater Budapest til tonene av Johan Strauss’ «An der schönen blauen Donau».

  Budapest
 • Dag 2: Osijek, Kroatia

  Om morgenen krysser vi grensen mellom Ungarn og Kroatia, før vi gjør en liten avstikker inn på Drava, en av sideelvene til Donau. Like etter lunsj ankommer vi Osijek, en kroatisk elvehavneby som vokste opp på ruinene av en romersk bosetting. I 1526 ble byen erobret av tyrkere fra Det osmanske riket, og frem til 1687 var Osjiek hovedstaden i den osmanske delen av Slovenia. I 1687 ble tyrkerne kastes ut og byen okkupert av Habsburg-riket. Østerrikerne satte sitt preg på bybildet ved å gjenoppbygge gamlebyen, som heter Tvrda, med bygninger i barokkstil og en stjerneformet festning. Tvrda er den best bevarte og største samlingen av barokke bygninger i Kroatia.

  Om ettermiddagen kan vi bli med på en byvandring i Osjiek (ikke inkludert). Sammen med lokalguiden spaserer vi fra skipet til Gornji Grad («øvre byen») for å se St. Peter-Paul-kirken, som med sitt nitti meter høye kirkespir er et landemerke i byen. Derfra fortsetter vi til den gamle bydelen og besøker stjernefestningen, som ble bygget mellom 1712 og 1721 av arkitekt Maximilien Gosseau d'Hennef. Videre til hovedtorget i gamlebyen, hvor vi ser det hellige treenighetsmonumentet.

  Retur til skipet for middag. Om kvelden seiler vi videre mot et nytt land og en ny by.

  Fontene og katedral i Osijek, KroatiaOsijek, Kroatia
 • Dag 3: Novi Sad og Beograd, Serbia

  I løpet av natten kommer vi til Novi Sad, Serbias nest største by. Novi Sad har et relativt lite bysentrum, men med mange gågater, parker og en lang promenade langs elven. Arkitektonisk, og til en viss grad kulturelt, er Novi Sad annerledes enn de fleste andre serbiske byer, siden den ikke har vært under ottomanske innflytelse, men isteden var en del av Det østerriksk-ungarske riket. Bygningene i sentrum minner om de man finner i Wien og Budapest. På en høyde ved elven ligger Petrovaradin-festningen, som er den best bevarte artilleribastionene i denne delen av Europa. Festningen dominerer bybildet, i tillegg til at den har mer enn seksten kilometer med tunneler under bakken.

  Etter frokost er det byrundtur i Novi Sad (ikke inkludert). Vi starter til fots gjennom den historiske bydelen og oppover hovedgaten til Frihetsplassen med byens tidligere rådhus. Fra sentrum av Novi Sad fortsetter vi med buss til den lille landsbyen Sremski Karlovci. Her besøker vi den serbisk ortodokse St. Nicholas katedralen, bygget i typisk barokkstil, og ser Fire løver-fontenen. Retur til skipet.

  Cruiset fortsetter og noen timer senere legger vi til kai i Serbias hovedstad, Beograd. Byen ligger strategisk til der elvene Sava og Donau møtes, midt mellom to tidligere imperier – det habsburgske og det ottomanske. Beograd er en av Europas eldste byer, og flere hundre år med turbulent historie har satt sitt preg på den. Minner fra tidligere herskere er synlig mange steder – fra den to tusen år gamle Kalemegdan-festningen, til de brede habsburgske bulevardene og bygninger fra kommunisttiden.

  Om ettermiddagen kan vi bli med på en bussrundtur i Beograd (ikke inkludert), hvor vi blant annet ser Nasjonalteateret, prinsesse Ljubicas palass, rådhuset og den ortodokse St. Sava kirken. Det blir tid til å rusle litt rundt i sentrum på egen hånd før bussen kjører oss til den store Kalemegdan-parken. Her ligger Kalemegdan-festningen på en høyde med flott utsikt over sammenløpet av Sava og Donau.
  Ved 23-tiden seiler vi videre med kurs for Jernporten.

  En gammel kirke i byen Beograd med en stor statue ved siden av. Frodig park.St. Sava-kirken i Beograd
 • Dag 4: Jernporten

  Jernporten er et av de mest dramatiske og karakteristiske landskapene langs Donau. Den 120 kilometer lange strekning har høye dalsider, og var tidligere fryktet av skipstrafikken på grunn av skarpe klipper og farlige strømmer. Farene ble fjernet i 1972 da det ble åpnet et hydroelektrisk anlegg og avansert system av sluser som regulerer vannmassene. I denne delen av Donau danner elven grensen mellom Serbia og Romania.

  Vi tilbringer hele dagen om bord og får god tid til å beundre utsikten og ta det med ro. I løpet av formiddagen kommer vi til den første av de to slusene ved Jernporten. Det er en mektig opplevelse å være på soldekket når skipet passerer gjennom de store slusene. Cruiset fortsetter gjennom natten.

  Donau renner gjennom den trange dalen som kalles jernporten.Jernporten ved Donau
 • Dag 5: Ruse, Bulgaria – utflukt til Veliko Tarnovo

  Om morgenen kommer vi til Ruse, den største bulgarske byen ved Donau. På den andre siden av elven ligger Giurgu i Romania, og en to kilometer lang vennskapsbro er en av bare to broer som knytter de to landene sammen.

  I dag kan vi bli med på en heldagsutflukt til Veliko Tarnovo*, en av Bulgarias mest populære turistdestinasjoner som ligger vakkert til ved elven Jantra. Veliko Tarnovo var landets hovedstad under Det andre bulgarske riket (1185–1396), og byen var sentral i kampen for bulgarsk uavhengighet. På en høyde like utenfor bykjernen skal vi besøke den gamle Tsarevets-festningen. Det store festningsanlegget fra middelalderen er et nasjonalt minnesmerke over Bulgarias storhetstid. På det høyeste punktet i festningen troner Patriark-katedralen med utsikt over byen og elven. Vi spiser lunsj i Veliko Tarnovo før vi kjører videre til nabolandsbyen Arbanasi. Den lille byen er et arkitektonisk og historisk monument, kjent for sine mange klostre og kirker. Vi besøker byens eldste kirke, Fødselskirken, med veggmalerier som kan dateres tilbake til 1597, og Konstantzaliev-huset, bygget på 1600-tallet med en særegen arkitektonisk stil.

  Retur til skipet som ligger ved kai i Ruse over natten.

  Utsikt over Veliko Tarnovo og katedralenVeliko Tarnovo, Bulgaria
 • Dag 6: Ruse, Bulgaria – utflukt til Bucuresti, Romania

  Om morgenen har vi muligheten til å bli bedre kjent med Ruse, en by med brede avenyer, store torg og flotte monumenter. Selve sentrum er trukket vekk fra elven, men Ruse har helt siden den var en del av Det ottomanske riket vært en viktig havneby ved Donau. Etter frokost tilbys det en byrundtur i Ruse (ikke inkludert). Lokalguiden tar oss først med på en busstur hvor vi får et inntrykk av byens arkitektoniske stil, som er en blanding av nasjonal renessansearkitektur med bulgarsk og rumensk kultur. Vi ser Dohodno Zdanie (det gamle teateret), bygget i 1902, Frihetsmonumentet og den katolske kirken med fargerike glassmalerier. Det blir et stopp i sentrum hvor vi får smaksprøver på lokale kaker og vin. Deretter er det tid til å rusle rundt og titte i butikkene på egen hånd før bussen kjører oss tilbake til skipet for lunsj.

  Mens vi spiser seiler vi tvers over Donau til Giurgiu på den rumenske siden av elven. Her blir det kun et kort opphold. Etter lunsj kan vi bli med på en halvdagsutflukt til Bucuresti*, hovedstaden i Romania. Kjøreturen fra Giurgiu til Bucuresti er knappe 1,5 time. Vel fremme i Bucuresti tar bussen oss med på en panoramarundtur hvor vi får se flere av byens største severdigheter, deriblant Athenaeum – der Bucurestis filharmoniske orkester holder til, Nasjonalteateret og Revolusjonsplassen. Den kommunistiske perioden har satt sitt preg på bybildet med monumentalbygg etter sovjetisk mønster. Under president Nicolae Ceausescu ble omtrent en tredjedel av den eldste bykjernen på 1980-tallet revet for å gi plass for en gigantutbygging av ulike prestisjeprosjekter. Den mest ruvende og kostbare bygningen var Folkets hus, som i dag heter Parlamentspalasset. Etter bussrundturen besøker vi Bucuresti folkemuseum, hvor vi får et innblikk i byggestil og kultur i de forskjellige regionene i Romania. Utflukten avsluttes med et fotostopp ved Parlamentspalasset. Den gigantiske marmorkonstruksjonen i nyklassisk stil var Ceausescu stolthet, men han rakk ikke å se bygget ferdigstilt før han ble styrtet i 1989.

  I mellomtiden har skipet seilt til den rumenske havnebyen Oltenita, og vi kommer om bord igjen her før cruiset fortsetter.

  Et enorm palass i Bucuresti med en stor fontene i front. Flere biler på veien rundt fontenen.Parlamentspalasset i Bucuresti
 • Dag 7: Cernavoda, Romania – utflukt til Constanta

  I dag våkner vi opp i Cernavoda, hvor skipet ligger i ro hele dagen. Cernavoda er utgangspunkt for en heldagsutflukt til Constanta*, som ligger ved Svartehavet. Constanta er en viktig havneby, men også en ferieby med langstrakte strender like utenfor sentrum. Byen har røtter tilbake til 600-tallet f.Kr. da grekerne hadde en bosetning her. Siden har området tilhørt Romerriket, Det andre bulgarske riket, samt Det osmanske riket, før byen og området ble en del av Romania i 1878. Vel fremme i Constanta slipper bussen oss av ved Ovidius-plassen. Her besøker vi Nasjonalmuseet for historie og arkeologi, som har en interessant samling av gjenstander funnet på arkeologiske utgravinger i området. Ved siden av Nasjonalmuseet er det et lite museum som huser en stor romersk mosaikk fra 300-tallet. Constanta er en arkitektonisk smeltedigel, som vi selv får oppleve når vi først ser en moské i bysantisk stil, deretter en ortodoks kirke og til slutt byens genovesiske fyrtårn. Fra kaien beundrer vi utsikten mot den historiske bykjernen, før vi rusler langs vannet til det gamle kasinoet, bygget tidlig på 1900-tallet i østerriksk jugendstil. Det er et minnesmerke over Constanta sin storhetstid, da byen var favorittferiemålet til den rike overklassen. Vi spiser lunsj på en hyggelig restaurant i Constanta. På vei tilbake til skipet gjør vi et stopp i Murfatlar, det beste vinområdet i Romania. Her blir det vinsmaking hos en lokal produsent.

  Om kvelden seiler vi videre nedover elven mot Donaudeltaet.

  Gamle Constanta Casino og utsikt over havetConstanta, Romania
 • Dag 8: Tulcea, Romania

  Vi ankommer Tulcea om morgenen. Etter frokost kan vi bli med på en utflukt til det UNESCO-vernede naturreservatet i Donaudeltaet*, kjent for sin rike flora og fauna. Reservatet ligger i det største og best bevarte av Europas elvedeltaer, og er hjem for over 1200 plantevarianter, 300 fuglearter og 45 ferskvannsfiskearter. Utflukten starter med at vi spaserer cirka fem hundre meter, før vi går om bord i små turistbåter som skal ta oss med inn i naturreservatet. Er vi heldige får vi i løpet av båtturen se både dvergskarv, bronseibis og hvite pelikaner som deltaet er kjent for.

  Midt på dagen legger skipet ut på siste etappen av cruiset, og vi nyter en avslappende ettermiddag om bord, samt tid til å fordøye alle inntrykkene fra cruiset. I kveld er det kapteinens festmiddag, etterfulgt av dans og musikk i salongen.

  Fire pelikaner i DonaudeltaetDonaudeltaet, Romania
 • Dag 9: Oltenita, Romania – hjemreise

  Vi legger til kai i Oltenita ved frokosttid. Her tar vi farvel med skipet og setter oss i bussen som skal kjøre oss til flyplassen til Bucuresti. Kjøretiden er rundt to timer. Fra Bucuresti flyr vi tilbake til Oslo. Mellomlanding og flybytte underveis.

 • Viktig informasjon

  Elver er naturbaserte, og det kan skje uforutsette endringer i vannstanden. Rederiet forbeholder seg retten til å forandre seilingsrute, tider og program. Elvecruise er ikke tilrettelagt for bevegelseshemmede. Informasjon om flyselskap og klokkeslett i programmet og bekreftelsen er foreløpige, og endringer kan forekomme. Endelige flytider vil stå i reisedokumentene.

Prisinfo

 

Alt dette er inkludert

 • Fly Oslo–Budapest/Bucuresti–Oslo
 • Flyskatter
 • Transport flyplass–skip t/r   
 • Byrundtur i Budapest
 • Åtte netters cruise i utvendig lugar
 • Havneavgifter
 • Helpensjon om bord fra middag første dag til frokost siste dag  
 • Drikkevarer om bord: vin, øl, mineralvann, drinker, kaffe og te (ikke champagne eller vin fra vinlisten) 
 • Norsk reiseleder fra Elite Travel

 

Prisen inkluderer ikke

 • Utfluktspakke (fire utflukter): kr 2400
 • Valgfrie utflukter (bestilles og betales om bord) 
 • Tips til skipets mannskap, lokale guider og sjåfører på utfluktene
 • Reise- og avbestillingsreiseforsikring

 

Utflukter
Det er mulig å forhåndskjøpe en utfluktspakke bestående av de fire utfluktene som er merket med en stjerne (*) i programmet og i oversikten under. Prisen er kr 2400 pr. person. Utfluktene kan alternativt kjøpes enkeltvis om bord, men samlet vil prisen være høyere enn om du forhåndskjøper pakken. Ved å kjøpe om bord risikerer du at noen av utfluktene er utsolgt. Utfluktene gjennomføres med engelsktalende guider, men Elite Travels reiseleder er med og oversetter for de som ønsker det. Utfluktene som ikke er inkludert i pakken, kan kun bestilles og betales om bord

Dag Utflukt Pris om bord
2 Byvandring i Osijek 41 euro
3 Byrundtur i Novi Sad 39 euro
3 Byrundtur i Beograd 41 euro
5 Heldagsutflukt til Veliko Tarnovo og Arbanasi * 108 euro
6 Byrundtur i Ruse 38 euro
6 Halvdagsutflukt til Bucuresti * 46 euro
7 Heldagsutflukt til Constanta * 79 euro
8 Utflukt til Donaudeltaet * 44 euro


* Inkludert i utfluktspakken. Heldagsutflukten til Veliko Tarnovo og Constanta inkluderer lunsj.

Tips 
Tips er frivillig, men også en viktig del av inntektene til de ansatte. Rederiets anbefaling er åtte euro pr. person pr. dag (totalt 64 euro) til besetningen om bord. I tillegg er det vanlig å gi tips (cirka én euro) til lokale guider og sjåfører på utfluktene. 

Avganger & priser

DatoAvreisestedReisemålAntall netterLedige plasserFra-pris

Mai 2023

19.05OsloFem land langs Donau med L'Europe 4*
Reiseledere: Kari Waag Wold
8Fullt20 790,-Fullt

Juni 2023

05.06HaugesundFem land langs Donau med Vivaldi 4*+
Reiseledere: Torild Karlsen
8Fullt23 390,-Fullt

September 2023

25.09OsloFem land langs Donau med Vivaldi 4*+
Reiseledere: Espen Hoff
8421 990,-Bestill

Skip

MS L'Europe
L’Europe er et hyggelig, firestjerners skip med plass til 180 passasjerer i 90 lugarer, fordelt på tre dekk. De varme oransje tonene i interiøret, og det gylne treverket, skaper en varm og innbydende...
MS Vivaldi
Vivaldi er et førsteklasses skip med plass til 176 passasjerer, fordelt på tre dekk. Innredningen, som består av mørkt tre og fargerike tekstiler, bidrar til en innbydende og vennlig atmosfære. Både r...
Hvorfor velge Elite Travel?
✓ Kunnskapsrik turoperatør med solide eiere
✓ Ansatte med lang fartstid fra bransjen
✓ Gruppeturer med sosialt fellesskap
✓ Reiser for engasjerte voksne
✓ Dyktige norske reiseledere
Kontakt oss
Adresse:
Elite Travel AS
Henrik Ibsens Gate 90
0255 Oslo