Skip to main content

Transilvania – Draculas rike

Draculas slott Bran blant grønne trærDraculas Bran Castle
Hyggelig gate i SibiuSibiu
Oversikt over Sibius historiske senter om kveldenSibiu
Solnedgang i en av Sibius hyggelige gaterSibiu
Gamle ruiner i SarmizegetusaSarmizegetusa
Gamle ruiner i SarmizegetusaSarmizegetusa
Festningskirken Tartlau i Prejmer sett ovenfraPrejmer
Festningskirken Tartlau i PrejmerPrejmer
Oversikt over torget i BrasovBrasov
Utsikt over gamlebyen i Brasov, med fjellet Tampa i bakgrunnenBrasov
Landsby i grønne åser, med Bucegi fjellene i bakgrunnenSmå landsbyer i området ved Brasov
To lokale rumenere rir på en hestLokale rumenere
Høystakker i fjellandskapet ved SibiuHøystakker i fjellandskapet ved Sibiu
Isgrotten ScarisoaraIsgrotten Scarisoara
Trerøtter i Hoia Baciu-skogenHoia Baciu-skogen
Cluj i solnedgangCluj
Torg i ClujCluj
Oversiktsbilde over "Den glade kirkegård" i Sapanta
Trekirken Saint Parascheva i DesestiTrekirken Saint Parascheva i Desesti
Oversiktsbilde over en klarning i Hoia Baciu-skogenHoia Baciu-skogen
Tradisjonell Rumensk bønnesuppe servert i brødTradisjonell Rumensk bønnesuppe servert i brød
Soloppgang i høstlandskap i TransylvaniaHøstlandskap i Transylvania
Rumensk kvinne i nasjonaldraktRumensk kvinne i nasjonaldrakt

Med utenriksjournalist Morten Strand

Denne spennende reisen tar deg gjennom sagnomsuste Transilvania, "Landet bortenfor skogen", som er akkurat like mytisk som navnet lover. Transilvania er en av Europas skjulte skatter, med et landskap så vakkert og grødefullt at det har vært kjempet om til alle tider. Utforsk historiske middelalderbyer, festninger og fascinerende kulturminner. Fra sjarmerende Sibiu til den mystiske Hoia Baciu-skogen, gir reisen deg et unikt innblikk i regionens rike historie og vakre landskap. Vi skal besøke høydepunkter som Draculas slott, Sarmizegetusa – hovedstaden i det gamle Daciariket, og gamlebyen i Brasov. Det blir møte med lokalebefolkningen, og vi får lære deres livsstil og oppleve områdets gjestfrihet. En variert blanding av byvandringer, kulturelle besøk og naturskjønne opplevelser venter på deg. Morten Strand vil holde flere foredrag underveis, om Romania i dag, historiske tilbakeblikk og dagens situasjon.

Les Morten Strands interessante betrakninger om Transilvania her.

Høydepunkter:

  • Gamlebyen i Sibiu
  • Besøk lokale sauegjetere i dalene utenfor Sibiu
  • Daciarikets hovedstad - Sarmizegetusa
  • Castle Bran – Draculas slott
  • Festningskirkene i Prejmer
  • Gamlebyen i Brasov
  • Den spesielle isgrotten Scarisoara
  • Cluj – hovedstaden i Transilvania
  • «Den glade kirkegård»
Fritekstsøk

Dagsprogram

  • Dag 1, tirsdag 17. september: Oslo - Sibiu

    Du møter Elite Travels reiseleder på Oslo Lufthavn om ettermiddagen. Sammen flyr vi med Lufthansa via München til Sibiu. Vi ankommer rundt klokken 01.00 om natten og blir kjørt til hotellet vårt i sentrum av Sibiu, cirka ti minutter unna. Her skal vi bo i fire netter.

    Sentrum i byen Sibiu, med fjellkjede i bakgrunnenSibiu
  • Dag 2, onsdag 18. september: Sibiu og Rau Sadului

    Vi får en rolig morgen, med frokost frem til titiden, før vi treffer vår lokale engelsktalende guide, som skal være med oss under hele oppholdet. Først på programmet er en byvandring i gamlebyen for å gjøre oss kjent i denne vakre byen, som var Europas kulturhovedstad i 2007. Sibiu strekker seg tilbake til middelalderen, og har i dag rundt 160 000 innbyggere. Vi ser ringmuren og de tre torgene byen er kjent for - Piata Mare, Piata Mica, og Piata Huet. Her ligger den katolske kirken, den evangelisk-lutherske kirken og mellom torgene og vårt hotell ligger den ortodokse kirken, som er en kopi av Hagia Sophia i Istanbul. Vi beregner å være tilbake på hotellet fra vår vandring ved tolvtiden.

    Det blir en kort pause på hotellet før vi kjører mot fjellkjeden Karpatene sør for byen. Etter en drøy time er vi fremme i en vakker dal der befolkningen lever av jordbruk, skog og sauehold, og dermed tviholder på en tradisjon som kan dateres helt tilbake til middelalderen. Herfra er det ti minutters spasertur (gode sko anbefales) til dalstasjonen for bøndene som gjeter sauene sine cirka 600 høydemeter over oss. Derfra bærer de hver dag melk og ost ned til dalstasjonen og tar med seg proviant tilbake opp i fjellet. Vi inntar lunsj med lokale, kalde retter og drikke i idylliske omgivelser før vi går tilbake til bussen. Vi får en kort 10-minutters kjørestrekning før vi besøker en familie og blir servert kaffe, te og lokal bakst.

    Ankomst til hotellet sen ettermiddag. Kvelden er til egen disposisjon for å bli bedre kjent med byen.

    Inkluderte måltider: Frokost, lunsj

    Gamle pastellfargede hus i SibiuSibiu
  • Dag 3, torsdag 19. september: Sarmizegetusa og Corvinilor

    Etter frokost er det avreise til vestlige Transilvania. Jo lenger vestover vi kjører, desto lavere blir fjellene. Vi svinger av mot sør fra hovedveien på slettelandskapet som fortsetter videre mot Ungarn. Etter et par timers kjøring er vi fremme ved parkeringen til en av Romanias viktigste, men lite besøkte severdighet, Sarmizegetusa. Fra parkeringen er det en drøy 30 minutters vandring opp til dette som var Dacia-rikets hovedstad, grunnlagt for mer enn 2000 år siden. Dacia-kongen Decebalus ble slått på slagmarken av den romerske keiser Traians hær i år 106 fordi Dacia hadde store gullforekomster. Deretter ble Dacia en romersk provins og dagens navn på dette landet, Romania, er enkelt forklart med bakgrunn av at folket i dag stammer fra romerne, og er en blanding mellom Daciere og Romere. Vi får en omvisning på området, som på mange måter minner om Stonehenge i England

    Vi vender tilbake til bussen og kjører en time til byen Hunedoara og sagnomsuste Corvinilor, som fungerte som en festning frem til 1400-tallet. Corvin slott, som det også er kjent som, er et av de vakreste slottene i Romania og et av de største slottene i Europa. Den vakkert bevarte bygningen har blant annet en praktfull riddersal, et kapell, en imponerende vindebro, og over 50 rom med middelalderkunst og møbler. Før omvisningen i slottet, blir det tid til en lunsj på egen hånd.

    Etter besøket drar vi tilbake til vårt hotell i Sibiu, og er fremme i 17-tiden. Om kvelden samles vi til middag på en hyggelig restaurant i gamlebyen.

    Inkludert måltid: Frokost, middag

    Corvin-slottetCorvin-slottet
  • Dag 4, fredag 20. september: Draculas slott, Prejmer og Brasov

    Etter frokost kjører vi østover i Transilvania på en heldagsutflukt. Vi kjører parallelt med de høye Fagaras-fjellene, som er en del av Karpatene med hundrevis av fjelltopper over 2000 meter. Den høyeste er Moldevanu som er 2544 meter over havet. Sent på formiddagen er vi fremme ved Castle Bran, Draculas slott, i den lille byen Bran.

    Dracula er en roman av den irske forfatteren Bram Stoker. Romanen kom ut i 1897, og handler om den mystiske vampyrgreven Dracula fra Transilvania på jakt etter blod i London. Myten om vampyren Dracula skal være basert på den historiske fyrst Vlad III Dracula (1431-1476), en nasjonalhelt i Romania fordi han utfordret Det osmanske rike. Men han var også kjent som en grusom hersker. Vi besøker slottet, og etterpå blir det tid til litt shopping og en matbit på egen hånd, før vi setter kursen litt nordover til Prejmer.

    I Prejmer hører vi om begrepet festningskirke og lærer om hvorfor denne type forsvarsverk var så viktig for innbyggerne i Transilvania i middelalderen. Faktum er at mens byene hadde solide festningsmurer, var festningskirkene landsbyboernes eneste beskyttelse mot angrep fra fremmede folkegrupper. Festningskirken i Prejmer er fra år 1211 og ser kanskje lite spennende og uanselig ut, men på innsiden får vi en enestående mulighet til å oppleve hvordan det var å leve under beleiring. Her hadde mer enn 270 familier hvert sitt rom å oppholde seg i, dersom de ble angrepet eller beleiret.

    Etter besøket i Prejmer er det rundt 20 minutters kjøring til gamlebyen i Brasov, der vi har mer enn to timer til disposisjon før vi inntar felles middag på en restaurant ved torget i gamlebyen. Brasov har i dag cirka 300 000 innbyggere og ligger vakkert til ved foten av Karpatene i syd.

    Vi returnerer til Sibiu, en tur på et par timer, slik at vi er tilbake på hotellet sen kveld.

    Inkluderte måltider: Frokost og middag

    Slottet Brans gårdsrom, sett fra en balkongBran slottet
  • Dag 5, lørdag 21. september: Sibiu - Scarisoara - Cluj

    I dag sjekker vi ut og forlater Sibiu etter frokost. Vi setter kurs mot nord-vest og Apuseni-fjellene. Tidlig ettermiddag er vi fremme ved den meget spesielle Scarisoara-grotten som har en isbre, som er 18 meter høy og inntil 35 meter bred, nede i grotten. Det er god adkomst med trapper, og relativt enkelt å spasere på faste stier inne i grotten. Etter besøket i grotten blir det tid til egen lunsj før vi fortsetter til Cluj, som er Transilvanias hovedstad med sine 350 000 innbyggere. I sekstiden sjekker vi inn på hotellet som skal bli vårt hjem de neste tre netter.

    Vi spiser felles middag i hotellets restaurant og slapper av på hotellet.

    Inkluderte måltider: Frokost og middag

    Inngang til isgrotten i ScarisoaraIsgrotten i Scarisoara
  • Dag 6, søndag 22. september: Hyggelige småbyer - Sighetu Marmatiei, Sapanta og Desesti

    I dag blir det en tidlig start. Vi kjører nordover til den vakre regionen Maramures. Sent på formiddagen er vi fremme i byen Sighetu Marmatiei. Her besøker vi først fødehjemmet til Elie Wiesel, som mottok Nobels fredspris i 1986. Deretter blir det besøk i et fengsel/konsentrasjonsleir fra kommunistenes tid, før vi kjører 20 minutter til den lille byen Sapanta, med sin store trekirke og «Den Glade Kirkegård». Vår guide leser inskripsjonene på de vakre trekorsene som innebærer at folk smiler og noen bryter ut i latter, derav navnet.

    Fra Sapanta er det en knapp times kjøring til den lille byen Desesti, hvor vi inntar en felles lunsj, med god mat og drikke, hos en lokal familie i deres gjestehus. Vi skal også ta en titt på Trekirken Saint Parascheva, som på mange måter ligner på våre stavkirker, selv om det ikke er benyttet samme lafteteknikk og de ikke har svalganger.

    Fra Desesti returner vi til vårt hotell i Cluj med sen ankomst.

    Inkluderte måltider: Frokost og lunsj

    Fargerike gravstøtter på «Den Glade Kirkegård» i Sapanta
  • Dag 7, mandag 23. september: Hoia Baciu-skogen og Cluj

    Etter en rolig morgen kjører vi en knapp halvtime til den forheksede skog, Hoia Baciu. Mytene og mysteriene i og rundt denne skogen er mange, alt fra merkelige mentale forstyrrelser hos folk som har besøkt skogen, til dødsfall under overnatting i skogen. Vi går en 35 minutters rute gjennom skogen med lokal guide før vi returnerer til Cluj. Etter en liten felles byvandring har du ettermiddagen på egen hånd, frem til felles middag om kvelden.

    Inkluderte måltider: Frokost og middag

    Utsikt over byen Cluj, med St. Michaels Kirke i midtenCluj
  • Dag 8, tirsdag 24. september: Cluj - Alba Iulia - Sibiu - Oslo

    Nok en rolig morgen med sen frokost. Avreise med kurs sørover og etter en halvannen times kjøring er vi fremme i byen Alba Iulia. Her fant samlingen av Romania sted i 1918, og Kong Ferdinand av Romania og Dronning Marie ble kronet her i 1922. Vi får en omvisning innenfor citadellet i byen, hvor vi også inntar felles lunsj før vi har turens siste transportetappe på en knapp time til Sibiu flyplass. Vi ankommer i god tid før avreise med Lufthansa klokken 17.45. Flybytte i München og ankomst Oslo i 22-tiden.

    Inkluderte måltider: Frokost og lunsj

    Katedral og festningsmur i Alba IuliaAlba Iulia

Priser

Pr. person i delt dobbeltrom kr 17 990 pr. pers.
Enkeltrom kr 20 990 pr. pers

Prisene er basert på valutakurser pr. januar 2023.
 

Alt dette er inkludert

  • Fly Oslo – München – Sibiu t/r
  • Flyskatter
  • Ett kolli innsjekket bagasje på flyet, pluss håndbagasje
  • Fire netter på hotell i Sibiu med frokost
  • Tre netter på hotell i Cluj med frokost
  • Fire middager, inkludert en flaske vann
  • Tre lunsjer, inkludert en flaske vann
  • Alle utflukter iht. program
  • Busstransport ifølge program
  • Engelsktalende lokal guide fra dag 2 til og med dag 8
  • Utenriksjournalist Morten Strand er reiseleder 
  • Fortid og nåtid - foredrag av Morten Strand

 

Prisen inkluderer ikke

  • Tips til guider og bussjåfører (cirka 35 euro totalt per person er anbefalt)
  • Måltider utover de som er nevnt over
  • Drikkevarer utover det som er nevnt ovenfor
  • Reise- og avbestillingsforsikring

Hoteller

17. – 21. september (4 netter) 
Hotel MyContinental 3*, Sibiu

Hotel MyContinental ligger nær Sentrum av Sibiu, kun 200 meter fra gamlebyens lange gågate inn til Piata Mare (det store torget i Sibiu). Hotellet ble renovert i 2021, og har moderne utstyrt rom, innredet i avslappende og attraktive farger.

21. – 24. september (3 netter) 
Hotel Belvedere 3*, Cluj

Hotel Belvedere er et godt mellomklassehotell med 155 gjesterom, som ligger på en høyde cirka 800 meter fra torget i sentrum. Hotellet har et stort svømmebasseng, sauna og treningsrom.

Transilvania

Det er eventyret som venter i Transilvania. «Landet bortenfor skogen» er akkurat like mytisk som navnet lover. Eller hva skal man si om Transilvanias mest kjente mann, grev Dracula, den angivelige vampyr og blodsuger, som først var kjent som mannen som reddet kristenheten med å spidde alle som kom i veien for ham på pæler? Eller hva skal man si om Transilvanias moderne blodsuger, den kommunistiske diktatoren, Nicolae Ceaușescu, som lagde en helt spesiell, og veldig personlig anlagt, terror-stat.

Er det så et redselskabinett reisen går til? Nei, slett ikke. Vår tur går til en av Europas skjulte skatter. Til et landskap så vakkert og grødefullt at det har vært kjempet om til alle tider. Romerne var her, og ga mye av landet til pensjonerte soldater, som gjorde vulgærlatin - folkelig latin - til språket som nå er rumensk. 

Hunerne - ungarerne - kontrollerte Transilvania etter folkevandringene fra 1000-tallet, og med enkelte avbrudd helt til de tapte halvparten av sin geografi etter 1. verdenskrig. Innimellom kontrollerte osmanerne og habsburgerne Transilvania lenge - det var i forsvaret mot de muslimske osmanerne Dracula særlig gjorde seg beryktet, som en ridder - om ikke av kristelige dyder, så - av kristen makt. Og på 1200-tallet inviterte de ungarske lederne de tyskspråklige sakserne til Transilvania, noe som var med på å skape den særegne urbane mange-nasjonale bykulturen dit reisen vår går.

Transilvania etter 1. verdenskrig har vært rumensk, og så tatt tilbake av det fascistiske Ungarn under 2. verdenskrig, før det igjen ble rumensk etter 2. verdenskrig. Rumenske og ungarske landsbyer, og landsbyer med rom-befolkning ligger gjerne spredd litt om hverandre. Fortsatt er det noen tyske landsbyer tilbake, men veldig mange av den etnisk tyske befolkningen har etter jernteppets fall i 1989 flyttet til Tyskland. Da jernteppet forsvant var det 150 000 av dem.

De jødiske shtetlene er derimot borte, selv om fredsprisvinner Elie Wiesel minner oss om deres historie. Vi besøker byen Sighet nord i Transilvania, der denne kanskje viktigste dokumentarist av nazistiske utryddingsleire under 2. verdenskrig ble født, og vokste opp. Som forfatter og en som gjorde det til sin livsoppgave aldri å glemme, var hans credo at det ikke er hatet som er kjærlighetens verste fiende, men likegyldigheten. Et tankevekkende postulat, også i vår tid.

Transilvania er midt i Europa, for mer midt i vår verdensdel kommer du ikke. Geografisk, ja. Men også befolkningsmessig, med Transilvanias mange-nasjonale befolkning. Ifølge forfatteren Claudio Magris så har det gjennom historien utviklet seg det han kaller en særegen transilvanianisme i Transilvania. Sentralt i denne etniske miksen er tyskerne som ble invitert til Transilvania fordi de var dyktige jordbrukere og håndverkere. De fikk frihetsbrev og privilegier, beholdt sitt språk og sin kultur, og var et slags lim i den etniske mosaikken.

Den mest kjente tyskeren fra Romania er kanskje nobelpris-vinneren i litteratur, Herta Müller, riktignok fra det også mange-nasjonale nabofylket Banat. Hun skildrer landsbylivet slik det var, men som «tysker» i et mange hundreårig langt eksil, så skriver hun om en rumensk virkelighet på tysk. I Tyskland er hun ikke hjemme, fordi sakserne forlot et land som ikke lenger eksisterer. Müllers eksil er som andre liv i eksil, et liv i grenseland. Det er krevende, men ofte også givende, og derfor alltid interessant.

Romania er et jordbruksland. De pensjonerte romerske soldatene fikk sine jordflekker som sin pensjon etter krigs-tjenesten. Og i kommunist-tida var Romania leverandør av frukt og grønnsaker til hele det som ble kalt østblokken. Fra Øst-Berlin til den sovjetiske Stillehavskysten kunne man få noe så eksklusivt som hermetiserte tomater fra Romania. Dyrkingen av landet og skogen - landsbyen - er fortsatt rumenernes identitet, som mye av litteraturen sirkler rundt. Unntaket er den urbane modernisten Eugene Ionescu, som rømte fra den rumenske fascismen på 1930-tallet, og ble en fransk-språklig forfatter. Han mest kjente drama er Neshornet, om hvordan en sosial sykdom - fascismen - kom til landsbyen, og gjorde alle mennesker ugjenkjennelige, ja, til neshorn.

Nicolae Ceaușescu - ja, det var han som var på statsbesøk til Norge i 1980, bodde på slottet, og forlangte at kong Olav skulle stanse trikken i Drammensveien i Oslo, fordi trikken forstyrret nattesøvnen hans. Det måtte da en konge kunne få til, mente han. Vi har altså å gjøre med en eksentrisk diktator som var vant til å få det som han ville. Det gjorde han helt til han sammen med sin kone Elena ble henrettet foran TV-kameraer i romjula 1989, etter en summarisk rettssak foran en improvisert domstol. De bildene - om kanskje ikke så mye annet - satte Romania på kartet i Norge, mellom ribbe, lutefisk og pinnekjøtt.

Ceausescus brutale død, avspeilte det samfunnet han skapte. Romania var noe særegent i det sovjet-kontrollerte Øst-Europa. Etter Stalins Sovjetunionen var den politiske terroren i Romania den verste i Østblokken. Ingen opposisjon ble tolerert, kun entusiastisk oppslutning om Ceausescu og kommunistpartiet. Sikkerhetspolitiet Securitate var overalt, og plukket opp alle tegn til opposisjon.

Det moderne Romania er medlem av både NATO og EU, som et av de fattigste landene i unionen. Derfor er en reise til Transilvania også en tidsreise, der man fortsatt kan møte hest og kjerre på veiene, av og til med en hel rom-familie på reise. Byen Constanta er base for Natos svartehavs-flåte, og utkikkstårn til krigen i Ukraina.

Men det er ikke derfor vi skal til Transilvania. Det er fordi vi nærmer oss eventyret og historien, maten og vinen, og kulturen, i en ofte glemt perle i Europa. Ja, ganske nøyaktig midt i Europa.

Reiseleder

Morten Strand har reist verden rundt som utenriksjournalist- og kommentator i snart 40 år, de aller fleste av dem for Dagbladet. Han har jobbet mest med Russland, Ukraina, og Øst-Europa. Men han har også vært EU-korrespondent, og han har lenge vært opptatt av Kaukasus. Morten dekket Russlands krig i Georgia i 2008, en krig som i ettertid framstår som et frampek mot dagens krig i Ukraina. Han «oppdaget» for alvor Kaukasus under USAs første irakiske krig 1991, da han var i en armensk kirke i Jerusalem, og opplevde en guds-tilbedelse og en ur-gammel liturgi som var sterke saker for en ikke-religiøs mann. Det var følelsen av Tiden, mer enn av en Gud, som ga de religiøse fornemmelsene. 

Morten har vært på en rekke reiser i området og hadde en privat stipend-reise i fire uker til Georgia med privatundervisning med tre framtredende georgiske professorer. Han planlegger et bokprosjekt om Armenia og Georgia, og har skrevet bøkene St. Petersburghistorier, og Ukraina, grenselandet mellom øst og vest. Morten deler gjerne historien og historiene fra de stedene han kjenner best med andre reiseglade. Før krigen i Ukraina bodde han deler av året i sin leilighet i St. Petersburg.

Avganger & priser

DatoAvreisestedReisemålAntall netterLedige plasserFra-pris

September 2024

17.09OsloTransilvania – Draculas rike med utenriksjournalist Morten Strand
Reiseledere: Morten Strand
7Mer enn 417 990,-Bestill
Hvorfor velge Elite Travel?
✓ Kunnskapsrik turoperatør med solide eiere
✓ Ansatte med lang fartstid fra bransjen
✓ Gruppeturer med sosialt fellesskap
✓ Reiser for engasjerte voksne
✓ Dyktige norske reiseledere
Kontakt oss
Adresse:
Elite Travel AS
Henrik Ibsens Gate 90
0255 Oslo