Skip to main content

Herskapelige hager i Irland

Muckross House
Dublin
Trinity College, Dublin
The Long Room, Trinity College
Book of Kells i The Long Room, Trinity College
Dublin
Ha'Penny Bridge, Dublin
Powerscourt House & Gardens
Powerscourt House & Gardens
Powerscourt House & Gardens
Powerscourt House & Gardens
Powerscourt House & Gardens
Japanske hagen, Powerscourt Gardens
Glendalough
Mount Usher Gardens
National Stud’s Japanese Gardens
The Rock of Cashel
Bantry House & Gardens
Bantry House & Gardens
Bantry House & Gardens
Garnish Island
Garnish Island
Garnish Island
Muckross House & Gardens
Muckross House & Gardens
Muckross House & Gardens
Fota House & Gardens
Jameson Whiskey Distillery
Blarney Castle & Gardens
Blarney Castle
Blarney Castle & Gardens
Dillon Garden

Med hageekspert Knut Langeland

Vi gjør et vennlig vikingtokt til Irland – øya langt ute i Atlanterhavet der engelsk hagekunst har blomstret i et utfordrende klima og en spennende kultur. I tillegg til besøk i vakre hager får vi oppleve gjestfrihet og lære mer om både irsk kultur og historie.


Høydepunkter

 • Dublin med Trinity College og det enestående biblioteket med Book of Kells
 • Powerscourt House & Gardens
 • Klosterruinene i Glendalough
 • Mount Usher Gardens
 • June Blake’s Garden og Jimmy Blake’s Hunting Brooks Garden
 • National Stud’s Japanese Gardens
 • The Rock of Cashel
 • Bantry House & Gardens
 • Utflukt til Garnish Island
 • Muckross Gardens
 • Fota Island
 • Lær om whiskey på Midleton-destilleriet
 • Blarney Castle & Gardens med den legendariske Blarney-steinen
 • Gode, sentralt beliggende hoteller
 • Hageekspert Knut Langeland er faglig reiseleder
Fritekstsøk

Dagsprogram

 • Dag 1, fredag 6. mai: Oslo - Dublin

  Du møter Elite Travels reiseleder på Oslo lufthavn. Tidlig formiddag flyr vi med SAS direkte til Dublin. På flyplassen blir vi ønsket velkommen til Irland av en lokalguide som tar oss med på byrundtur i Dublin. Vi ser det historiske georgianske kvarteret, som omfatter noen av hovedstadens vakreste gater, torg og landemerker fra 1700-tallet. Severdighetene inkluderer parlamentsbygningen, St. Patricks-katedralen, Christ Church-katedralen, Phoenix-parken og O’Connell-gaten med sine mange statuer. Deretter besøker vi Trinity College – Irlands mest kjente universitet grunnlagt av dronning Elizabeth 1 av England i 1592. Her har mange av Irlands klassiske og moderne forfattere studert. I det godt bevarte universitetsbiblioteket ser vi den verdensberømte Kellsboken (Book of Kells) – en gammelirsk evangeliebok fra 600-800-tallet.

  De tre første nettene skal vi bo på det førsteklasses Clayton Hotel Cardiff Lane, som ligger sentralt i Dublin. Om kvelden samles vi til en hyggelig velkomstmiddag og blir bedre kjent.

  Trinity College, Dublin
 • Dag 2, lørdag 7. mai: Utflukt til County Wicklow

  Etter en god irsk frokost er vi klare for dagens utflukt som går til County Wicklow, like sør for Dublin. County Wicklow omtales gjerne som Irlands hage. Første stopp er Powerscourt, som ligger ved foten av Wicklow-fjellene og sies å være en av verdens vakreste hager. Powerscourt ble påbegynt på 1740-tallet og strekker seg over 182 mål. Her er det en fantastisk blanding av formelle hager, statuer, kunstige innsjøer, hemmelige huler, stier og over to hundre ulike arter av trær og busker. Deretter kjører vi til Glendalough, et av de viktigste klosteranleggene i Irland som ble grunnlagt av St. Kevin på 500-tallet. Området omfatter en rekke klosterruiner og et imponerende tårn, som er tretti meter høyt. Tårnet ble bygget på den tiden da Irland ble invadert av vikinger for å beskytte de religiøse relikviene, bøkene og kalkene som var i bruk i klosteret på den tiden.

  Dagens siste stopp er Mount Usher Gardens. Dette er et av de fineste eksemplene på en autentisk hage i Robinsonian stil, som kombinerer en utsøkt og uformell sammenplantning av viltvoksende og importerte trær, busker og stauder i et skjermet dalføre. Mount Usher Gardens er et populært reisemål blant hageentusiaster.

  Etter en felles lunsj, returnerer vi til Dublin. Resten av dagen er til fri disposisjon, og du kan utforske Dublin i ditt eget tempo.

  Powerscourt House & Gardens
 • Dag 3, søndag 8. mai: June Blake’s Garden og Jimi Blake’s Hunting Brook Gardens

  I dag skal vi besøke June Blake’s Garden og Jimi Blake’s Hunting Brook Gardens – to av de vakreste privathagene i Irland. Hagene er skapt et søskenpar som har utviklet hver sin hage og gjort dem ulike i form og innhold. Felles for begge hagene er den store variasjonen i plantebruk. I mai når det er vår og forsommer blir vi slått av den utrolige frodigheten i den irske naturen. Begge hagene er ferdige, men blir samtidig utviklet videre av sine eiere. Det blir tid til å spise lunsj i Hunting Brook Gardens (ikke inkludert).

  Ettermiddagen er fri til egne streiftog i Dublin, eller bli med reiselederen på opplevelser.

  June Blake's Garden
 • Dag 4, mandag 9. mai: Dublin – Bantry

  Etter frokost sjekker vi ut av hotellet og kjører sør-vestover mot Bantry i West Cork. Underveis besøker vi Irish National Stud’s Japanese Gardens, kjent som et av de fineste eksemplene på japanske hager i Europa. Et besøk her er ikke bare en nytelse for øyet, den gir også trøst til sjelen – noe som var målet da den ble opprettet. Hagen ble skapt av oberst William Hall Walker, en velstående skotte fra en kjent bryggerifamilie, og anlagt av den japanske mestergartneren Tassa Eida og hans sønn Minoru mellom 1906–1910. Deres mål var å symbolisere «Life of Man» med trær, planter, blomster, steiner og vann.

  Neste stopp er kirkeruinen Rock of Cashel i County Tipperary, som troner på en kalkklippe over byen Cashel (som betyr slott eller festning). Dette er et av Irlands viktigste historiske steder, og var tidligere setet til kongene av Munster. Rock of Cashel ble besøkt av St. Patrick i år 450, og Brian Boru ble kronet til konge av Irland her på 900-tallet.

  Om ettermiddagen ankommer vi Bantry. Dette er en fiskehavn med bl.a marked, gallerier, puber og restauranter. Vi sjekker inn det hyggelige førsteklasses The Maritime Hotel Bantry, som ligger med utsikt til havnen. Her skal vi bo i to netter. Hotellet har både spa og innendørs svømmebasseng.

  The Rock of Cashel
 • Dag 5, tirsdag 10. mai: Bantry House & Gardens, Garnish Island og Muckross Gardens

  Dagen starter med et besøk i Bantry House & Gardens – et herskapshus som ligger på Wild Atlantic Way med utsikt over Bantry-bukten. Herskapshuset ble åpnet for offentligheten i 1946, og dagens besøkende kan utforske huset og den formelle hagen, nyte te i salongen og overnatte i gjestehuset som ligger i østfløyen. Huset, som omfatter en privat samling av møbler og kunstgjenstander, har vært hjemmet til White-familien siden 1739. Familien bor fremdeles her. Hageanlegget er inspirert av den andre jarlen av Bantrys reiser. Han forvandlet huset og hagen til et palazzo-anlegg, lik de han hadde sett på kontinentet.

  Fra Bantry kjører vi til Glengarrif, hvor vi tar fergen over til Garnish Island. Øya ligger i den skjermete Bantry-bukten og er verdenskjent for sine hager med planter som er sjeldne i dette klimaet. På vei tilbake til Bantry besøker vi Muckross Gardens i Killarney nasjonalpark. Muckross Gardens er hageanlegget til Muckross House, et storslått viktoriansk herskapshus (besøk i selve huset er ikke inkludert). Hagene er viden kjent for sin skjønnhet, en omfattende vannhage, et enestående steinbed hugget ut av kalkstein og vakre samlinger av asalea og rododendron.

  Bantry House & Gardens
 • Dag 6, onsdag 11. mai: Bantry – Cork

  Fra Bantry kjører vi tilbake østover mot Cork, som tidligere het Queenstown og kanskje er best er kjent som RMS Titanics siste anløpshavn. Like utenfor Cork ligger Fota House, Arboretum & Gardens. Vi besøker den 110 mål store hagen som, i tillegg til en samling av trær og busker, har mange sarte planter som ikke kan dyrkes i innlandet, samt en rekke eksotiske planter fra den sørlige halvkule. Navnet Fota kommer fra irske «Fód te» som betyr varm jord – perfekt for dyrking av sjeldne trær og eksotiske planter. Hagene på Fota ble anlagt av James Hugh Smith-Barry i første halvdel av 1800-tallet.

  Neste stopp er Midleton Distillery, som produserer kjente whiskeymerker som Jameson, Powers og Paddy. Her blir vi med på en audiovisuell reise gjennom irsk whiskeys historie. Vi følger den gamle destilleriruten og får lære om produksjonsprosessen fra malting, mesking, destillering i store løkformete destilleringsapparat og til slutt lagring av whiskeyen i store eikefat.
  Om ettermiddagen kjører vi gjennom det vakre landskapet i County Cork til Blarney Castle, det mest berømte slottet i Irland og en av landets største turistattraksjoner. Slottet ble bygget for nesten seks hundre år siden av en av Irlands største høvdinger, Cormac MacCarthy, men er nå delvis i ruiner. På toppen av tårnet i slottet finner man Stone of Eloquence, bedre kjent som Blarney-steinen. Kysser du den sies det at du aldri mer vil være tapt for ord.

  Den siste natten bor vi i Cork, på Maldron Hotel Shandon Cork City. Om kvelden vil reiselederen organisere en felles avskjedsmiddag på en lokal restaurant for dem som ønsker (ikke inkludert).

  Blarney slott
 • Dag 7, torsdag 12. mai: Cork – Dublin – Oslo

  Etter tidlig frokost sjekker vi ut av hotellet og setter kursen mot flyplassen i Dublin. Hvis tiden tillater det, blir det et kort stopp underveis ved The Dillon Garden – en liten og relativt nyanlagt privathage. Eieren er en kjent hagedyrker som holder kurs i hagedrift i sin egen hage. Vi flyr med SAS via København tilbake til Oslo.

  Dillon Garden

Priser

Pris
Pr. person i delt dobbeltrom kr 16 390
Enkeltrom kr 19 990

Prisene er basert på valutakurser pr. juli 2021.
 

Alt dette er inkludert

 • Fly Oslo–Dublin t/r med SAS. Fly fra andre byer på forespørsel
 • Flyskatter (kr 1132 pr. jun.21)
 • Seks netter på førsteklasses hoteller med frokost
 • Velkomstmiddag dag 1
 • Lunsj dag 2
 • Utflukter og aktiviteter iht. program
 • Engelsktalende lokalguide dag 1 og dag 6
 • Tips ved hagebesøk
 • Knut Langeland er Elite Travels faglige reiseleder

 

Prisen inkluderer ikke

 • Måltider utover de som er nevnt over
 • Drikkevarer
 • Tips til lokalguider og bussjåfør
 • Reise- og avbestillingsforsikring

Hoteller

6.–9. mai (3 netter)
Clayton Hotel Cardiff Lane 4*, Dublin   >> Les mer om hotellet her

9.–11. mai (2 netter)
The Maritime Hotel Bantry 4*, Bantry   >> Les mer om hotellet her

11.–12. mai (1 natt)
Maldron Hotel Shandon Cork City 4*, Cork City  >> Les mer om hotellet her

Reiseleder

Knut Langeland
Knut Langeland er en kjent forfatter, fotograf og plantehistoriker. Han var i ti år redaktør for hagebladet Hagen for alle, og har skrevet et stort antall hagebøker, blant annet «Praktfulle hager og historiske gods». I tillegg har han gjennom mange år vært fast bidragsyter til ukebladene Familien, Hjemmet, Vi over 60 og Norsk Hagetidende. Knut har vært reiseleder til mange land, hvor hager og kultur har vært en viktig del av programmet.

Hvorfor velge Elite Travel?
✓ Kunnskapsrik turoperatør med solide eiere
✓ Ansatte med lang fartstid fra bransjen
✓ Gruppeturer med sosialt fellesskap
✓ Reiser for engasjerte voksne
✓ Dyktige norske reiseledere
Kontakt oss
Adresse:
Elite Travel AS
Henrik Ibsens Gate 90
0255 Oslo