Skip to main content

Opplevelser i Kaukasus med utenriksjournalist Morten Strand

Utsikt over TbilisiTbilisi
Jerevan
Vernissage-markedet i Jerevan
Jerevan
Geghard-klosteret
Garni-tempelet
Khor Virap
Sevansjøen
Haghpat
Tbilisi
Tbilisi
Vakre veggmalerier inne i Sion Katedralen i TbilisiSioni katedralen i Tbilisi
Frihetsplassen i Tbilisi
Tsinandali Estate
Telavi
Georgisk mat

Rundreise i Armenia og Georgia

Når man reiser til Kaukasus, kommer man til et helt annet sted. For de eldgamle kristne kulturene i Armenia og Georgia ligger østenfor vest, og vestenfor øst. De gjør krav på å være et lite stykke Europa, men ligger i Asia. Landene ligger inneklemt mellom Svartehavet og Det kaspiske hav, med Russland i nord og Midtøsten i sør. Reisen starter i Jerevan, Armenias hovedstad og avsluttes i Tbilisi, Georgias hovedstad. Underveis opplever vi storslått og overveldende natur med fjelltinder, frodige vinmarker, høysletter, vakre daler og interessante byer. Georgia er berømt for sin vinproduksjon, som vi også får oppleve.

Armenia
Jerevan er kanskje verdens mest avslappede hovedstad. Til langt på natt fyller folk ute-kafeene med lavmælte samtaler. Et bilde av behersket harmoni preger den armenske hovedstaden. Byen som er litt eldre enn Roma, ligger ca. 1000 meter over havet, men den ligger kanskje enda lenger unna virkeligheten.

For i horisonten ligger det mytiske fjellet Ararat, der Noa ifølge legenden strandet med sin ark, og førte verden videre etter syndefloden som ifølge bibelen ellers ødela alt liv på jorden. Ararat - som ligger i dagens Tyrkia - er armenernes drøm. Urealistiske drøm, vil mange si.

Vi er igjen ved en opprinnelseshistorie som er skrevet med store bokstaver, for det var i armenernes historiske land livet etter syndefloden begynte. 

Men Armenia har en annen kammertone enn Georgias lystige. Det skyldes traumene etter folkemordet på armenerne i forbindelse med 1. verdenskrig og oppløsningen av Det osmanske riket. For å si det så brutalt som det er, armenerne var ofre for folkemordet som var forløperen for Hitlers jødeutryddelser 25 år senere. To millioner mennesker ble drept, og de nasjonale traumene fra den totale ondskapen er like levende i Armenia som i Israel. Og som med jødene, det er mange flere armenere i eksil enn i hjemlandet.

Armenia, som var en stormakt i antikken, var det første landet i verden som tok kristendom som statsreligion, allerede i år 301. Det er framfor noe troen og språket som har vært ryggraden i det nasjonale prosjektet for armenerne gjennom århundrene. Derfor har landet kirkebygg og klostre fra det som for en tilreisende fortoner seg som vår tids begynnelse.

Georgia
Da Gud skapte verden, og skulle gi verdens folk det landet de skulle bo i, så festet georgierne sin vane tro til langt på natt, med god mat og drikke. Georgierne kom altså for sent, for da de omsider våknet, så hadde Gud allerede gitt bort det landet han hadde. Men georgierne ba pent for seg, spilte og sang, og sjarmerte Vårherre. Så før kvelden var omme ga Gud landet han hadde tenkt å ha for seg selv, til georgierne. Dermed fikk de det beste landet i verden.

Så ubeskjedent er det georgiske selvbildet. Og så karakteristisk er denne legenden for å beskrive georgierne, som blide, stolte, gjestfrie, og selvbevisste.

Georgia er landet der man har produsert vin i 6000 år, like lenge - sier man - som mellom Eufrat og Tigris. Georgia er landet som fostret Josef Stalin, som en gang var forsanger i koret på presteseminaret i Tbilisi, før han ble gangster og en framgangsrik bankraner, før han til slutt ble det 20. århundres verste bøddel ved siden av Hitler. 

Men Georgia er også landet med et fantastisk kjøkken og kvalitetsvin. Det er litt italiensk, litt tyrkisk, men det er først og fremst sitt uforlignelige selv.

Georgias viktigste hersker var en kvinne. Dronning Tamara hersket i landet fra 1180-årene, og i hennes tid ble det skapt en kultur som ikke lå noe tilbake for den gryende renessansen som skulle komme til Europa 100 år senere.

Georgia tilbyr heftig natur, mer enn 1500 år gamle kirkebygg, polyfon sang som hensetter deg til da Gud skapte Georgia, temperamentsfull dans, og - som sagt - mat, vin og selskapelighet som en gang fikk selveste Vårherre til å forandre mening.

Både Georgia og Armenia har gjennom århundrene overlevd som kristne kulturer i en fiendtlig verden. Med naboer som Det osmanske riket, Iran eller Persia, og Russland, har de to landene utviklet sine overlevelses-strategier for ikke å gå under. Deres eksistens er preget av dette også idag.

For geografi er skjebne. Sånn er det å være østenfor vest, og vestenfor øst. 

Det er en reise verdt!

Høydepunkter i Armenia

 • Utforsk den livlige hovedstaden Jerevan
 • UNESCOs verdensarvsteder Geghard og Haghpat
 • Nyt den fredelige naturen ved den store Sevansjøen
 • Se Garni, det eneste tempelet i gresk stil i det tidligere Sovjetunionen
 • Smak på verdensberømt armensk brandy på en omvisning i et legendarisk destilleri
   

Høydepunkter i Georgia

 • Opplev Georgias fantastiske fjellandskap
 • Hovedstaden Tbilisi, et knutepunkt på den gamle Silkeveien
 • Jvari klosteret, på UNESCOs verdensarvliste
 • Grottebyen Uplistsikhe
 • Opplev Kakheti – hjertet av Georgias vintradisjon
 • Vinsmaking
Fritekstsøk

Dagsprogram

 • Dag 1, tirsdag 21. mai: Oslo – Jerevan

  Du møter Elite Travels reiseleder på Oslo lufthavn om kvelden, og sammen flyr vi med LOT Airlines via Warszawa til Jerevan. Ankomst tidlig neste morgen.

  Jerevan med Aratfjellet ruvende i bakgrunnenJerevan og Aratfjellet
 • Dag 2, onsdag 22. mai: Jerevan

  Vi lander i Armenias hovedstad, Jerevan, ved fire-tiden om natten, og fraktes til Hotel Double Tree by Hilton. Etter noen timers søvn og frokost på hotellet møtes vi igjen rundt klokken 11 for å bli bedre kjent med Jerevan.

  Jerevan er en av verdens eldste bebodde hovedsteder, med en historie som går tilbake over 2800 år. Byen har vært under forskjellige herskere, inkludert perserne, romerne, osmanene og russere, og opplevde betydelig vekst under Sovjetunionen. I dag er Jerevan preget av en unik blanding av gammel og moderne arkitektur. Vi oppdager denne historiske byen til fots på en guidet byvandring, der vi blant annet får se Victory Park, som byr på storslått utsikt over Jerevan, den berømte kaskaden, Gafeschian Centre of Art, gågaten North Avenue og operahuset. Vi besøker Matenadaran, et forskningsinstitutt og museum som bevarer og studerer gamle og verdifulle manuskripter. Vi ser også minnesmerket over folkemordet som fant sted i 1915. Deretter blir det tid til å rusle gjennom utendørsmarkedet Vernissage, hvor man kan kjøpe lokalt håndverk, smykker og suvenirer. Om kvelden er det felles velkomstmiddag.

  Inkluderte måltider: Frokost, Lunsj, Middag

  Kaskaden i JerevanKaskaden, Jerevan
 • Dag 3, torsdag 23. mai: Utflukt til Geghard og Garni

  I dag reiser vi til Kotayk-provinsen for å besøke Geghard-klosteret og Garni Pagan-tempelet. Geghard, som er trygt plassert på UNESCOs verdensarvliste, er et imponerende middelalderkloster delvis hugget ut i fjellet. Klosteret har eksistert siden før 300-tallet, men hovedkatedralen ble bygget i 1215. Utflukten fortsetter til Garni-tempelet, det eneste gjenværende hedenske monumentet i Armenia. Tempelet er dedikert til solguden Mithra, og herfra er det storslagen utsikt over de omkringliggende fjellene og det strategisk plasserte Geghard-klosteret like nedenfor. Til lunsj skal vi lære å bake lavash-brød i landsbyen Garni, før vi setter kursen tilbake mot Jerevan. Her venter brandy-smaking på Yerevan Brandy Factory, der brandy har blitt fremstilt på tradisjonelt vis siden 1800-tallet.

  Inkluderte måltider: Frokost, Lunsj

  Geghard-klosteret Geghard-klosteret
 • Dag 4, fredag 24. mai: Utflukt til Khor Virap og Noravank

  Vi kjører gjennom den fruktbare og frodige Araratdalen, med det majestetiske Araratfjellet (3611 moh.) som bakteppe. Første stopp i Araratdalen er klosteret Khor Virap, som på norsk betyr dypt fangehull. Klosteret, som ligger på en høyde på Araratsletten, er av stor historisk betydning for armenere. Videre mot øst kommer vi til Noravank, et over 900 år gammelt kloster, og et av Armenias mest enestående middelalderske monumenter. Klosteret ligger særdeles vakkert til i en kløft, omgitt av røde klippeformasjoner.

  Vårt neste stopp er den nylig utgravde kobberalderbosettingen kalt Fuglehulene. Fra 2008–2010 ble det gravd frem flere objekter av stor historisk betydning her, blant annet en over 5500 år gammel (og dermed verdens eldste) sko. Før lunsj får vi lære litt om Armenias over seks tusen år lange tradisjoner innen vinproduksjon. Lunsj kombineres med vinsmaking på en familiedreven vingård, før vi returnerer til Jerevan. Kveld til egen disposisjon.

  Inkluderte måltider: Frokost, Lunsj

  Klosteret Noravank i en kløft med vakre grønnefjellsiderNoravank
 • Dag 5, lørdag 25. mai: Jerevan – Sevansjøen – Dilijan – Haghpat – Tbilisi

  Vi tar farvel med Jerevan og kjører en naturskjønn rute mot den vakre Sevansjøen, den største høytliggende innsjøen i Kaukasusregionen, og kurbyen Dilijan som kalles Armenias Sveits. Dilijan tiltrekker seg mange turister med sine frodige skoger, irrgrønne enger, den fossende Aghstev-elven og stille natur. Vi tar en spasertur gjennom de sjarmerende kvartalene og den pittoreske Sharambeyan-gaten, kjent for sine keramikk- og teppebutikker og lokalt håndverk.

  På veien videre stopper vi i landsbyen Fioletovo. Innbyggerne her er fra Molokan-trosretningen, og ble forvist fra Tsarist-Russland på midten av 1800-tallet. Besøk en lokal famille og bli med på en te-seremoni og smak pirozhki - russisk bakverk med forskjellig innhold som kjøtt, fisk eller potet.

  Neste stopp er klosterkomplekset Haghpat, et UNESCO-vernet mesterverk som var et av Armenias viktigste læringssentre i middelalderen. Etter lunsj krysser vi grensen til Georgia. Her spaserer vi over grensen og bytter buss før vi fortsetter mot Tbilisi. Innsjekk på Glarros OldTown Hotel og felles middag på en lokal restaurant om kvelden.

  Inkluderte måltider: Frokost, Lunsj, Middag

  Utsikt over Tbilisi om kveldenTbilisi
 • Dag 6, søndag 26. mai: Byrundtur i Tbilisi

  I dag skal vi gjøre oss bedre kjent med Georgias hovedstad. Tbilisi ble grunnlagt av kong Vakhtang Gorgasali på 400-tallet, og har en lang og fascinerende historie. Byen er en smeltedigel av kulturer, arkitekturer og stilarter og har tidligere vært en av Midtøstens viktigste politiske, økonomiske og kulturelle sentrum. Med sin geografiske beliggenhet på grensen mellom Europa og Asia, var byen et viktig stopp langs den berømte Silkeveien.

  Tbilisis gamleby er viden kjent for sin spennende kulturmiks – moskeen, synagogen, de armenske og romerske katolske kirkene ligger i harmoni med georgiske kirker og arkitektur. Trehusene, med de åpne balkongene med flotte utskjæringer gjør gamlebyen ekstra karakteristisk og vakker. De velgjørende mineralkildene har lokket diktere, forfattere, musikere og kongeligheter til byen i mange århundrer.

  Hele dagen er satt av til opplevelser og attraksjoner i Tbilisi. Vi besøker den vakre gamlebyen, det historiske nabolaget Metekhi, Abanotubani (de varme kildene) og Narikala-festningen, hvor vi kan beundre panoramautsikt over byen. Videre spaserer vi gjennom gamlebyen, med sine smale gater der teppe- og suvenirbutikkene ligger tett, og fortsetter til Sioni-katedralen med sine vakre veggmalerier, og den moderne Fredsbroen. Etter lunsj på en lokal restaurant, besøker vi Frihetsplassen og rusler langs byens hovedgate Rustaveli. Vi spiser middag på en lokal restaurant om kvelden.

  Inkluderte måltider: Frokost, Lunsj, Middag

  Gamlebyen i TbilisiGamlebyen i Tbilisi
 • Dag 7, mandag 27. mai: Utflukt til vindistriktet Kakheti

  Kakheti, Georgias berømte vindistrikt, finner vi øst for Tbilisi, og her ligger vingårdene tett. Georgia anses å være en av verdens eldste vindyrkerkulturer, og det er funnet beviser på vinproduksjon åtte tusen år tilbake. Fra år 4000 f.Kr. dyrket man druer og gravde ned leirkrukker (kalt Qvevri) der vinen kunne godgjøre seg og så serveres perfekt temperert. Denne eldgamle måten å produsere vin i leirkrukker på er oppført på UNESCOs kulturarvliste. Landet har over 500 forskjellige druesorter, mange av dem unike for regionen. Georgisk vin har fått økt internasjonal anerkjennelse de siste årene, og mange vinelskere søker ut georgiske viner for å oppleve den unike smaksprofilen og den kulturelle arven de representerer.

  Vi besøker først Sighnagi, en vakker fjellandsby med utsikt over Alazanidalen og de østre Kaukasusfjellene. Videre drar vi til en vingård og får en presentasjon av georgisk matlaging, etterfulgt av vinsmaking og lunsj. Om ettermiddagen besøker vi Tsinandali Estate, som tidligere huset poeten, soldaten og forretningsmannen Alexander Chavchavadze og hans adelsfamilie. Etter en utflukt og en liten omvisning i småbyen Telavi kjører vi tilbake til Tbilisi. Ankomst hotellet i Tbilisi omkring klokken 19. Middag på egen hånd og kvelden til fri disposisjon.

  Inkluderte måltider: Frokost, Lunsj

  Fjellandsbyen Signagi med Kaukasfjellene i bakgrunnen Signagi i vindistriktet Kakheti
 • Dag 8, tirsdag 28. mai: Tbilisi – Mtskheta – Gori – Uplistsikhe – Stepantsminda

  Etter en tidlig frokost kjører vi mot Mtskheta, Georgias oldtidshovedstad som ligger cirka 20 kilometer fra Tbilisi. Historikere har datert bosetninger i dette området tilbake til 2000-tallet f.Kr. Mtskheta var hovedstad i det gamle georgiske kongeriket Iberia mellom år 500 f.Kr–500 e.Kr. Her tok georgiere imot kristendommen på begynnelsen av 300-tallet. Byen og dens arkitektoniske monumenter står på UNESCOs verdensarvliste. Vi besøker Jvari-klosteret (år 500) og Svetitskhoveli-katedralen (år 1000).

  Reisen fortsetter vestover til Gori, som i hovedsak er kjent for sin store festning og for å være Josef Stalins fødested. Etter å ha spist lunsj på en lokal restaurant, kjører vi til grottebyen Uplistsikhe, et fascinerende arkeologisk funnsted fra jernalderen. Uthugget i gigantiske steinmasser finnes flere rituelle rom og stuer, samt en kirke fra 800-tallet. Vi reiser østover og så nordover til Kaukasus-fjellene. Vi krysser Jvari-passet (2395 moh.) i de mektige Kaukasus-fjellene og kjører ned til Kazbegi (som i dag offisielt heter Stepantsminda). Her skal vi overnatte.

  Inkluderte måltider: Frokost, Lunsj

  Jvari-klosteret på en høydeJvari-klosteret
 • Dag 9, onsdag 29. mai: Stepantsminda (Kazbegi) - Tbilisi

  Kazbegi ligger på 1700 høydemeter, med det mektige Kazbekfjellet, som et imponerende bakteppe. Kazbekfjellet er et av seks fjell i Kaukasus som er over 5000 meter høyt. Fra Kazbegi kjører vi i biler med firehjulstrekk opp til Gergeti Sameba-kirken, 2150 meter over havet. Den vakre lille kirken har en spektakulær beliggenhet med panoramautsikt til de omkringliggende fjelltoppene.

  Retur til Kazbegi, hvor det er tid til å spise lunsj for egen regning før vi vender nesen tilbake mot Tbilisi. På veien stopper vi ved Ananuri, et vakkert borgkompleks fra 1500-tallet ved Aragvi-elven. Om ettermiddagen kommer vi tilbake til Tbilisi. Før vi sjekker inn på hotellet utforsker vi det nasjonale museet for historie. Om kvelden samles vi for en siste avskjedsmiddag på en lokal restaurant. Vi har hotellrom i Tbilisi frem til vi må reise til flyplassen.

  Inkluderte måltider: Frokost, Middag

  Gergeti Saemba-kirken med omkringliggende fjelltopperGergeti Saemba-kirken
 • Dag 10, torsdag 30. mai: Tbilisi – Oslo

  Bussen henter oss på hotellet etter midnatt og kjører oss til flyplassen. Fra Tbilisi flyr vi med Turkish Airlines via Istanbul tilbake til Oslo med ankomst om morgenen lokal tid.

Priser

Pris
Pr. person i delt dobbeltrom kr 25 890
Enkeltrom kr 30 490

Prisene er basert på valutakurser pr. juni 2023.
 

Alt dette er inkludert

 • Fly Oslo–Jerevan/Tbilisi–Oslo
 • Flyskatter 
 • Fire netter på 4* hotell i Jerevan
 • Fire netter på 4* hotell i Tbilisi
 • En natt på 4* Rooms Hotel Kazbegi i Stepantsminda
 • Måltider iht. program
 • To glass vin eller en flaske øl til middagene 22., 25. og 29. mai samt til lunsj 27. mai.
 • Vinsmaking og brandysmaking som angitt i dagsprogrammet.
 • En flaske vann pr. person pr. dag
 • Transport med komfortabel turistbuss
 • Lokal transport under kjøreturen til Gergetikirken og tilbake til Kazbegi.
 • Engelsktalende lokalguider
 • Inngangsbilletter på museer og severdigheter som er angitt i dagsprogrammet, samt billetter til taubanen til Narikalafestningen og enveisbillett med kabelbanen i Tbilisi.
 • Utenriksjournalist Morten Strand er reiseleder og foredragsholder

 

Prisen inkluderer ikke

 • Måltider utover de som er nevnt over
 • Drikkevarer utover det som er nevnt over
 • Tips til hotellbetjening og portierer (Omkring 20 euro per innsjekk og utsjekk per gruppe per hotell)
 • Tips til lokale guider og sjåfører
 • Avbestillings- og reiseforsikring

Reiseleder

Morten Strand

Morten har reist verden rundt som utenriksjournalist- og kommentator i snart 40 år, de aller fleste av dem for Dagbladet. Han har jobbet mest med Russland, Ukraina, og Øst-Europa. Men han har også vært EU-korrespondent, og han har lenge vært opptatt av Kaukasus. Morten dekket Russlands krig i Georgia i 2008, en krig som i ettertid framstår som et frampek mot dagens krig i Ukraina. Han «oppdaget» for alvor Kaukasus under USAs første irakiske krig i 1991, da han var i en armensk kirke i Jerusalem, og opplevde en guds-tilbedelse og en ur-gammel liturgi som var sterke saker for en ikke-religiøs mann. Det var følelsen av Tiden, mer enn av en Gud, som ga de religiøse fornemmelsene. 

Morten har vært på en rekke reiser i området og hadde en privat stipend-reise i fire uker til Georgia med privatundervisning med tre framtredende georgiske professorer. Han planlegger et bokprosjekt om Armenia og Georgia, og har skrevet bøkene St. Petersburghistorier, og Ukraina, grenselandet mellom øst og vest. Morten deler gjerne historien og historiene fra de stedene han kjenner best med andre reiseglade. Før krigen i Ukraina bodde han deler av året i sin leilighet i St. Petersburg.

Hoteller

21. – 25. mai (4 netter)
Doubletree by Hilton 4*, Jerevan   >> Les mer om hotellet her

25. – 28. & 29. – 30. mai (4 netter)
Glarros OldTown Hotel 4*, Tbilisi   >> Les mer om hotellet her

28. – 29. mai (1 natt)
Rooms Hotel Kazbegi 4*, Stepantsminda    >> Les mer om hotellet her

Avganger & priser

DatoAvreisestedReisemålAntall netterLedige plasserFra-pris

Mai 2024

21.05OsloOpplevelser i Kaukasus med utenriksjournalist Morten Strand
Reiseledere: Morten Strand
9Mer enn 425 890,-Bestill
Hvorfor velge Elite Travel?
✓ Kunnskapsrik turoperatør med solide eiere
✓ Ansatte med lang fartstid fra bransjen
✓ Gruppeturer med sosialt fellesskap
✓ Reiser for engasjerte voksne
✓ Dyktige norske reiseledere
Kontakt oss
Adresse:
Elite Travel AS
Henrik Ibsens Gate 90
0255 Oslo