Skip to main content

Reise og covid-19

Å reise i disse koronatider krever mer forberedelser enn man er vant til. Det er den reisendes eget ansvar å holde seg oppdatert på gjeldene innreiseregler, både for landet du skal til, og når du kommer tilbake til Norge. Vi har her satt sammen litt informasjon, inkludert lenker til relevante nettsider, som gjør det lettere for deg å være godt forberedt.


Slik situasjonen er for øyeblikket er det en stor fordel å være fullvaksinert hvis du planlegger å reise utenfor Norge. Blant annet fordi det i enkelte land kan være vanskelig å gjennomføre reisen som planlagt på innreise på grunn av lokale restriksjoner for de som ikke er fullvaksinerte.

UDs reiseråd
Den 1. oktober 2021 opphevet Utenriksdepartementet det globale reiserådet som frarådet reiser som ikke er strengt nødvendig. Ingen land fikk nye pandemirelaterte reiseråd i den forbindelse.  

Generell informasjon fra UD om utenlandsreise og koronavirus

FHIs reisekart
Oppheving av reiserådene medfører at det ikke lenger er noen sammenheng mellom UDs reiseråd og Folkehelseinstituttet (FHI) sitt kart over innreisekarantene. Reisekartet til FHI gir en oversikt over krav om karantene (kun gule og røde land) ved innreise til Norge.

FHIs informasjon om innreisekarantene og regler ved ankomst Norge

Fullvaksinert
Hvis du er fullvaksinert eller har hatt covid-19 de siste seks månedene, er du unntatt reisekarantenen og testing. Du regnes som fullvaksinert når du har fått to vaksinedoser, og det er over to uker siden du fikk siste dose.

Er du fullvaksinert, eller har gjennomgått covid-19 sykdom de siste seks månedene, slipper du testing på grensen og karantene ved retur til Norge, selv om landet du returnerer fra er mørkerødt på FHIs reisekart. Du trenger heller ikke å fylle ut skjamet for innreiseregistrering på grensen.


Hva må du tenke på før du skal reise?

  • Reiseforsikring: Gyldig reiseforsikring er helt avgjørende hvis du blir syk, utsatt for en ulykke eller noe annet uventet på reise. Ta kontakt med forsikringsselskapet ditt i god tid før avreise for å sjekke at du har gyldig forsikring og hva den dekker. Sjekk også om din reiseforsikrings inkluderer avbestillingsforsikring ved eventuell sykdom før avreise
  • Reglene der du skal: Sett deg grundig inn i hvilke regler som gjelder for innreise i landet du skal reise til. Informasjon om innreiseregler finner du på UDs reiseinformasjon. Du bør også ta en kikk på landets egne offisielle informasjonssider eller på EU sine sider.
  • Koronasertifikat: Du finner ditt koronasertifikat på helsenorge.no Koronasertifikatet viser om du er vaksinert, om du er immun etter å ha hatt covid-19-sykdom og resultatet av nylig tatt koronatest. Koronasertifikatet har to kontrollsider, en for Norge og en for EU/EØS. Kontrollsiden for Norge er grønn eller rød. Kontrollsiden for EU/EØS er blå. Husk å bruke kontrollsiden for EU/EØS på reise, også når du kommer tilbake til Norge. Du kan laste ned en kopi av sertifikatet på din mobil, eller skrive ut en papirkopi du kan ta med på reisen.
  • Registrer deg: Myndighetene oppfordrer alle nordmenn på reise til utlandet om å registrere seg på www.reiseregistrering.no.
  • Pass: For de fleste av oss er det lenge siden sist vi var på reise i utlandet. Det kan derfor være lurt å sjekke om passet ditt er gyldig. Mange land i Europa krever at passet er gyldig minimum seks måneder etter hjemkomst.

En omfattende og mer detaljert versjon av denne huskelisten finner du her.

Munnbind
Det er påbudt med bruk av munnbind både på flyplassen (også i Norge) og på hele flyreisen. Ta med ekstra munnbind, slik at du har nye du kan skifte til underveis. Flyselskapene godtar kun medisinske munnbind (de man kjøper i dagligvarebutikken eller på apoteket), ikke tøymunnbind.

Reiseråd og dine rettigheter
Vi forholder oss til Utenriksdepartementets offisielle reiseråd. Skulle UD utstede et reiseråd for det landet du skal reise til, vil turen bli avlyst og alle innbetalte beløp refundert. Alle våre reiser er dekket av pakkereiseloven og vi er medlem av det norske Reisegarantifondet. 

Vær oppmerksom på at reglene kan endre seg på kort varsel. Sjekk temasiden Koronasituasjonen for siste nytt fra regjeringen, eller Helsenorge.no for oversikt over råd og regler om koronaviruset.

Sist oppdater 14. oktober 2021

Fritekstsøk
Hvorfor velge Elite Travel?
✓ Nystartet turoperatør med solide eiere
✓ Ansatte med lang fartstid fra bransjen
✓ Gruppeturer med sosialt fellesskap
✓ Reiser for engasjerte voksne
✓ Norske reiseledere
Kontakt oss
Adresse:
Elite Travel AS
Henrik Ibsens Gate 90
0255 Oslo