Skip to main content

Reise og covid-19

Å reise i disse koronatider krever mer forberedelser enn man er vant til. Det er den reisendes ansvar å holde seg oppdatert på gjeldene innreiseregler, både for landet du skal til, og når du kommer tilbake til Norge. Vi har her satt sammen litt informasjon, inkludert lenker til relevante nettsider, som gjør det lettere for deg å være godt forberedt.


Det er en stor fordel å være fullvaksinert hvis du planlegger å reise utenfor Norge. Blant annet fordi det i mange land kan være vanskelig å gjennomføre reisen som planlagt på grunn av lokale restriksjoner for de som ikke er fullvaksinerte.

Innreise til Norge
Alle reisende må fylle ut et digitalt innreiseskjema før ankomst Norge. Man kan tidligst registrere seg 72 timer før innreise. Etter fullført registrering får du en kvittering (QR-kode) som du skal vise på passkontrollen ved grensen, sammen med gyldig koronasertifikat. Du finner skjemaet her: https://reg.entrynorway.no/

Alle som kommer til Norge må i tillegg ta en koronatest ved ankomst. Dette gjelder også for fullvaksinerte med gyldig koronasertifikat. Testen gjennomføres ved grenseovergangen (flyplassen) og er en antigen hurtigtest.

Kravet om karantene ved innreise til Norge ble avviklet 26. januar 2022.

FHIs informasjon om innreisekarantene og regler ved ankomst Norge 

Endringer i gyldighet for koronasertifikat
Fullvaksinerte må etter 1. februar ta oppfriskningsdose (tredje dose) dersom det er gått mer enn 270 (rundt 9 måneder) dager siden siste vaksinedose for å ha et fortsatt gyldig koronasertifikat. Etter at man har tatt oppfriskningsdosen vil gyldigheten forlenges uten begrensning. Gjennomgått covid-19 erstatter ikke oppfriskningsdose, men gir fortsatt gyldig koronasertifikat i 180 dager. Du kan lese mer om de nye reglene her.

UDs reiseråd
Den 21. oktober i fjor opphevet Utenriksdepartementet det globale reiserådet som frarådet alle reiser som ikke er strengt nødvendige. Ingen land har fått nye pandemirelaterte reiseråd siden den gang. 

Generell informasjon fra UD om utenlandsreise og koronavirus


HVA MÅ DU TENKE PÅ FØR DU SKAL REISE?

  • Reiseforsikring: Gyldig reiseforsikring er helt avgjørende hvis du blir syk, utsatt for en ulykke eller noe annet uventet på reise. Ta kontakt med forsikringsselskapet ditt i god tid før avreise for å sjekke at du har gyldig forsikring og hva den dekker. Sjekk også om din reiseforsikrings inkluderer avbestillingsforsikring ved eventuell sykdom før avreise
  • Reglene der du skal: Sett deg grundig inn i hvilke regler som gjelder for innreise i landet du skal reise til. Informasjon om innreiseregler finner du på UDs reiseinformasjon. Du bør også ta en kikk på landets egne offisielle informasjonssider eller på EU sine sider.
  • Koronasertifikat: Du finner ditt koronasertifikat på helsenorge.no Koronasertifikatet viser om du er vaksinert, om du er immun etter å ha hatt covid-19-sykdom og resultatet av nylig tatt koronatest. Koronasertifikatet har to kontrollsider, en for Norge og en for EU/EØS. Kontrollsiden for Norge er grønn eller rød. Kontrollsiden for EU/EØS er blå. Husk å bruke kontrollsiden for EU/EØS på reise, også når du kommer tilbake til Norge. Du kan laste ned en kopi av sertifikatet på din mobil, eller skrive ut en papirkopi du kan ta med på reisen.
  • Registrer deg: Myndighetene krever at alle nordmenn på reise til utlandet må registrere seg på https://reg.entrynorway.no/.   Man kan tidligst registrere seg 72 timer før innreise.
  • Pass: For de fleste av oss er det lenge siden sist vi var på reise i utlandet. Det kan derfor være lurt å sjekke om passet ditt er gyldig. Mange land i Europa krever at passet er gyldig minimum seks måneder etter hjemkomst.

En omfattende og mer detaljert versjon av denne huskelisten finner du her.

Munnbind
Det er påbudt med munnbind på norske flyplasser, og må brukes på alle flyvninger. De fleste europeiske flyplasser krever også at man bruker munnbind. Ta med ekstra munnbind, slik at du kan skifte til nye underveis. Flyselskapene godtar kun medisinske munnbind (de man kjøper i dagligvarebutikken eller på apoteket), ikke tøymunnbind. Vær klar over at enkelt land krever at man bruker FFP2-maske/munnbind.

Reiseråd og dine rettigheter
Vi forholder oss til Utenriksdepartementets offisielle reiseråd. Skulle UD utstede et reiseråd for det landet du skal reise til, vil turen bli avlyst og alle innbetalte beløp refundert. Alle våre reiser er dekket av pakkereiseloven og vi er medlem av det norske Reisegarantifondet. 

Vær oppmerksom på at reglene kan endre seg på kort varsel. Sjekk temasiden Koronasituasjonen for siste nytt fra regjeringen, eller Helsenorge.no for oversikt over råd og regler om koronaviruset.

Vi ønsker at våre gjester skal føle seg trygge når de reiser med oss. Derfor må alle som reiser med oss ha gyldig koronasertifikat. Les mer om det her. 

Sist oppdater 27. januar 2022

Fritekstsøk
Hvorfor velge Elite Travel?
✓ Nystartet turoperatør med solide eiere
✓ Ansatte med lang fartstid fra bransjen
✓ Gruppeturer med sosialt fellesskap
✓ Reiser for engasjerte voksne
✓ Norske reiseledere
Kontakt oss
Adresse:
Elite Travel AS
Henrik Ibsens Gate 90
0255 Oslo