Dagsprogram

 • Dag 1: Oslo – Milano - Barolo

  Du møter Elite Travel reiseleder på Oslo Lufthavn tidlig om morgenen. Sammen flyr vi med SAS direkte til Milano, hvor vi lander ved elleve-tiden. Fra flyplassen i Milano fortsetter vi med buss til Barolo-distriktet i Piemonte. Kjøreturen tar drøyt to timer.

  Vel fremme sjekker vi inn på Hotel Barolo, et hyggelig familiedrevet hotell. Barolo er ikke bare navnet på vårt hotell, men også på landsbyen der hotellet ligger, en vin og et vindistrikt. Etter at vi har funnet oss til rette på rommet, tar vi en spasertur til byens vinmuseum, som ligger i en gammel borg i landsbyen. Her skal vi se, høre, lukte og smake på Barolo-vinene. Om kvelden samles vi til en velkomstmiddag i hotellets restaurant, Ristorante Brezza, som serverer tradisjonelle retter fra regionen.
  (M)

  Bilde fra hovedgaten i landsbyen i Barolo med hus pakket inn i tåkeHovedgaten i landsbyen Barolo
 • Dag 2: Vingårdsbesøk med vinsmakinger og gourmetmiddag

  I dag skal vi lære mer om Piemonte, et av de aller mest berømte vindistrikter i Italia. Herfra kommer Barolo-vinene, som alle er basert på kun én drue – Nebiolo. Navnet stammer fra det italienske ordet nebbia, som betyr tåke. Fra hotellet spaserer vi noen få minutter til vinprodusenten Marchesi di Barolo. Den adelige tittelen er båret av familiens mannlige overhode; Falletti, som var markien av Barolo eller "il Marchesi di Barolo". Etter en omvisning, som inkluderer et innblikk i den tradisjonelle produksjonsprosessen, får vi smake på tre av deres viner (Barbera, Nebiolo og Barolo), med noe attåt av gårdens egne produkter.

  Lunsj er for egen regning i Barolo, før vi møtes igjen utenfor hotellet tre-tiden. Så skal kjøre med buss til vingården G.D. Vajra, som ligger en kort kjøretur unna. Vingården er drevet av den gjestfrie familien Vajra, som produserer mange gode viner, både røde, hvite og rosé, med hovedvekt på typeriktige Barolo og Langhe. Flere av vinene herfra kan kjøpes på Vinmonopolet.

  Om kvelden er det felles middag på Ristorante La Torricella i Monforte, som også er en kort kjøretur unna med buss. Denne gourmetrestauranten ligger oppe i åsen på en Agriturismo-gård, som også lager sin egen vin, Diego Pressenda. Vi returnerer til hotellet etter middag. De som ønsker, kan bli med reiselederen på en kvelds-spasertur i Barolo.
  (F, M)

  Utsikt utover Piemonte med daler, hus og vinrankerPiemonte, med den berømte tåken (nebbia) som har gitt navn til Nebbiolodruen
 • Dag 3: Trøffelfestival i Alba, Barbaresco-vin og grappa

  Etter frokost sjekker vi ut av hotellet og kjører en halvtime med buss til Alba, for å besøke den årlige trøffel-festivalen. Her selges de sjeldne og kostbare hvite Alba-trøflene, dagsferske for mellom 3000 og 5000 kroner hektoen (!). Under trøffelfestivalen får hele området en lun og kompleks aroma fra de tusenvis av ferske trøflene som omsettes her. Hvis du vil smake det kulinariske underet, anbefaler vi at du kjøper en liten, trøffel i en av bodene, etter å ha luktet deg fram til den beste. Deretter bestiller du speilegg og et glass god Barolo i kafeteriaen og får en proff til å børste ren trøffelen din og høvle den over speilegget. En enklere, dyrere og større smaksopplevelse skal du garantert lete lenge etter! Ønsker du å kjøpe trøffel for å ta med hjem, bør du ha med et lite lufttett glass med lokk fra Norge, fylt med riskorn. Risen vil binde fuktigheten og forhindrer mugg. Trøffelen du kjøper kan oppbevares kaldt i glasset inntil en uke, hvis den er helt uten skader og merker, passe fast og lukter godt. Risen du oppbevarer trøffelen i får en nydelig aroma, og kan kokes og spises. Alba sentrum er fullpakket av turister og trøffelkjøpere, og vi får tid til å rusle rundt på egen hånd, se på folkelivet og spise lunsj. Det er enkelt å finne gode og rimelige lunsjsteder, da byen er full av salgsboder med vin, øl, grillmat og annet snadder.

  Etter lunsj fortsetter kjøreturen til Enoteca Regionale del Barbaresco, i utkanten av Alba, for å lære litt om forskjellen på Barolo- og Barbaresco-vinene. Kanskje får vi smake på hva de gjør med Nebbiolo-druene i Barbaresco? Deretter går turen til Gallo, sørvest for Alba, for å se hva de gjør med druerestene som er igjen etter vinproduksjonen. Det blir grappa-smaking på destilleriet Montanaro, før vi setter kursen mot Torino, en kjøretur på en drøy time.

  I Torino sjekker vi inn på Hotel Victoria i sentrum av byen. Resten av ettermiddagen og kvelden er til egen disposisjon. Kanskje det frister å benytte seg av hotellets spa-avdeling?
  (F)

  Hvite trøfler til salgs på marked i PiemonteHvit trøffel blir stadig dyrere og sjeldnere på grunn av klimaendringene
 • Dag 4: Torino

  I dag har vi hele dagen til shopping og sightseeing i Torino. Etter frokost kan de som ønsker bli med reiselederen på en spasertur til Parco Archeologico Torri Palatine, et stykke romersk historie med arkeologiske spor fra Cesars og Augustus' tid i Torino. Rett i nærheten ligger Porta Palazzo, som er Europas største utendørsmarked. Der skiller vi lag og du kan utforske byen videre i eget tempo. Vi anbefaler å besøke det Egyptiske museet, som har verdens nest største samling av egyptiske kulturskatter. Torino har også et Automobile-museum, samt et Kinomuseum, i tillegg til mange flotte kirker og palasser.

  Om kvelden er det avskjedsmiddag med øl og pizza på Ristorante Pizza Ad Hoc, en litt annerledes italiensk pizza-restaurant. Mange mener at her serverer de den beste pizzaen i Torino.
  (F, M)

  Byen Torino med snødekte fjell i bakgrunnenTorino
 • Dag 5: Torino – Milano - Oslo

  Etter frokost sjekker vi ut fra hotellet og kjører med buss til Malpensa flyplassen i Milano. Enten du har en sjelden hvit trøffel med i bagasjen eller ikke, er du uansett en unik erfaring rikere – om Piemonte og Nebiolo-druens potensiale.

  F = Frokost, M = Middag