Skip to main content

Iran – kultur og persiske hager

Yazd
Narenjastan, Shiraz
Nasir-ol Molk-moskeen, Shiraz
Eram-hagen, Shiraz
Eram-hagen, Shiraz
Hafez-paviljongen, Shiraz
Karim Kahn citadellet, Shiraz
Persepolis
Persepolis
Naghsh-e-Rostam, Persepolis
Yazd
Amir Chaghmagh-komplekset, Yazd
Khaju-broen, Isfahan
Naghsh-e Jahan-plassen, Isfahan
Ali-Qapu-palasset, Isfahan
Shah-moskeen, Isfahan
Jameh-moskeen, Isfahan
Chehel Sotun, Isfahan
Basaren, Isfahan
Sio-sepol-broen, Isfahan,
Kashan
Fin-hagen, Kashan
Fin-hagen, Kashan
Abbasi-huset, Kashan
Teheran
Azadi-monumentet, Teheran
Golestanpalasset, Teheran
Teheran


Bli med på en rundreise i Iran som kombinerer storslåtte severdigheter, fascinerende byer, vakker arkitektur og UNESCO-vernede persiske hager. Vuggen til vestens hagekultur sto i det gamle Persia, og mange av de tradisjonelle hageplantene vi dyrker i våre hager i dag, kom opprinnelig derfra. Om våren er naturen i Iran på sitt vakreste og vi skal besøke flere persiske hager, sagnomsust for sin skjønnhet. I tillegg får vi blant annet oppleve oltidsbyen Perspolis, den store Naqsh-e Jahan-plassen i Isfhan, den historiske byen Yazd og Golestan-palasset i Teheran – alle trygt plassert på UNESCOs verdensarvliste. Iran er et er et fascinerende land å reise rundt i – et moderne land, men samtidig et land hvor gamle persiske og muslimske tradisjoner fremdeles er en viktig del av kulturen. Klarer du en ferie uten alkohol og hvor kvinnelige besøkende må bære hodesjal, vil Iran åpenbare seg som et spennende reisemål med store opplevelser.
 

Høydepunkter

 • Dikternes by Shiraz
 • Oldtidsbyen Persepolis (UNESCO)
 • Yadz med sin særegne arkitektur og vindtårn (UNESCO)
 • Legendariske Isfahan – Aladdins hjemby
 • Kashan – berømt for sin teppeproduksjon
 • Storbyen Teheran
 • Besøk fem UNESCO-vernede persiske hager
 • Hageekspert Knut Langeland er reiseleder på turen
  Fritekstsøk

  Dagsprogram

  • Dag 1, søndag 23. april: Oslo – Doha

   Du møter Elite Travel reiseleder og resten av gruppen på Oslo Lufthavn midt på dagen. Sammen flyr vi om ettermiddagen med Qatar Airways til Doha, hvor vi ankommer sent om kvelden lokal tid. Flyet videre til Iran går cirka tre timer senere.

   Oslo – Doha
  • Dag 2, mandag 24. april: Ankomst Shiraz

   Vi flyr fra Doha ved to-tiden om natten og ankommer Shiraz ved fem-tiden lokal tid. Flytiden er kun 1,5 time. Etter pass- og tollkontrollen blir vi møtt av vår lokalguide, som tar oss med til hotellet hvor vi sjekker inn og får noen timer å hvile. Shiraz er hovedstad i Fars-provinsen, og Irans femte største by med drøyt 1,5 millioner innbyggere. Det opprinnelig navnet på provinsen var Pars, og i antikken var det greske navnet Persis. Fars-provinsen er det opprinnelige hjemlandet til perserne.
   Etter en sen frokost skal vi på byrundtur i Shiraz, også kjent som rosenes og nattergalenes by. Vi besøker Nasir-ol Molk-moskeen (også kalt den rosa moskeen) og Narenjestan-huset med sin typiske persiske hage. Videre får vi se Vakil-moskeen, det historiske Hammam-e Vakil-badet, og den store Vakil-basaren i byens historiske sentrum. Deretter beundrer vi 1700-tallscitadellet Arg-e Karim Kahn fra utsiden, før rundturen avsluttes med besøk i den vakre, UNESCO-vernede, Eram-hagen.

   Det blir tid til å slappe av litt på hotellet før vi samles om kvelden til en hyggelig velkomstmiddag.

   Nasir-ol Molk-moskeen, Shiraz
  • Dag 3, tirsdag 25. april: Shiraz og Persepolis

   I dag skal vi på heldagsutflukt til Persepolis, et av de viktigste stedene i antikkens verden. Dette var akamenide-kongenes seremonielle hovedstad, og vi ser restene av palassene til Darius den store, Xerxes og Artaxerxes. Store basrelieffer (relieffer med svakt opphøyede figurer) skildrer kongen og hans hoff som tar imot utsendinger som overbringer gaver fra nasjoner tilknyttet Perserriket. Vi besøker også det store gravstedet Naghsh-e-Rostam, der vi ser Ka’be-Zardosht – et kvadratisk tårn bygget i kalkstein, de akamenidiske kongegravene, samt flere fantastiske steinrelieffer, blant annet en som beskriver Shapur den førstes seier over den romerske keiseren Valerian.

   Om ettermiddagen returnerer vi til Shiraz og besøker Musalla hagen for å se gravstedet til Hafez, Irans store lyriske dikter og nasjonalpoet, som levde i Shiraz på 1300-tallet. To åpne paviljonger er reist til minne om den kjente persiske poeten. Dagens siste stopp er forgården til den monumentale helligdommen Shah-e-Cherag ¬ – et pilegrimsmål og av mange ansett som en av de vakreste moskeene i verden.

   Dagens kjøreetappe: 100 km / cirka to timer

   Persepolis
  • Dag 4, onsdag 26. april: Shiraz – Pasargadae – Yazd

   Etter frokost sjekker vi ut fra hotellet i Shiraz og setter oss i vår komfortable buss som skal ta oss til Yazd. Underveis gjør vi et stopp i Pasargadae, en by i antikkens Persia som i dag er en betydningsfullt arkeologisk utgraving. Her ser vi graven til Kyros den store (559–530 f.Kr.), grunnleggeren av Perserriket. På vår vei videre gjennom ørkenen og fjellområder ser vi hvordan våren og frisk vegetasjon preger landskapet.

   Sent om ettermiddagen kommer vi til Yazd og sjekker vi inn på hotellet hvor vi skal bo i to netter. Yazd kan dateres tilbake til 400-tallet, og ligger midt i Iran, mellom to ørkener. Byens utviklet seg til å bli et viktig handelssentrum på Silkeveien med karavanevei til og fra Sentral-Asia og India. Marco Polo besøkte Yazd på slutten av 1200-tallet og beskrev den som et sted med storartet handel av silke. Yazd kjennetegnes av en særegen arkitektur og mange religiøse bygninger, både islamske, zoroastriske og jødiske. Det gamle bysenteret står oppført på UNESCOs verdensarvliste og består av godt bevarte adobebygninger (mursteinshus bygget med soltørket leire), underjordiske vannkanaler og vindtårn. Her er det trange gater og et livlig folkeliv.

   Dagens kjøreetappe: 450 km / cirka 6 timer

   Yazd
  • Dag 5, torsdag 27. april: Yazd

   I dag er hele dagen viet Yazd, som er sentrum for zoroastrismen, en av verdens eldste levende religioner, i Iran. Innenfor zoroastrismen var det vanlig med begravelseshus, som var lave runde tårn. I nyere tid kalles disse stillhetens tårn. Vi starter dagen med å besøke to stillhetens tårn bygget på 1700-tallet. Så sent som for femti–seksti år siden ble de døde båret opp hit og lagt på toppen av tårnene for å bli utsatt for rovfugler, vær og vind. Deretter skal vi til et zoroastrisk ildtempel. Zoroastriske templer kalles ildtempler, fordi de alltid har en levende ild brennende. Ilden regnes som hellig, og ildalteret er det viktigste stedet i templene. I tempelet vi besøker har det brent en flamme i rundt 1500 år.

   Blant Yazds islamske severdigheter er den store Jameh-moskeen, bygget på 1300-tallet, blant de mest kjente. Moskeen den høyeste portalen og minareten i Iran. Videre går turen til Amir Chaghmagh-komplekset som omfatter både en plass, moské, basar, karavanserai og et offentlig bad. Deretter besøker vi Larihas hus, en av byens vakreste bolighus oppført av en mektig kjøpmann for 150 år siden. I våre dager et huset et museum.

   Dagens rundtur avsluttes med besøk i den historiske Dowlat-Abad-hagen med sitt karakteristiske sekskantede hovedhus.

   Dowlat Abad hagen, Yazd
  • Dag 6, fredag 28. april: Yazd – Meybod – Nain – Isfahan

   Vi forlater Yazd om morgenen og kjører mot legendariske Isfahan. Første stopp er den fascinerende ørkenbyen Meybod, som har flere interessante bygninger i leirarkitektur, blant annet et karavaneserai (et vertshus og herberge for karavaner), en poststasjon, og et tradisjonelt ishus.

   Deretter kjører videre til Nain, en annen liten ørkenby som ligger halvveis mellom Yazd og Isfahan. Her besøker vi Pirnias hus, som opprinnelig tilhørte en velstående handelsmann på 1600-talls, men som nå er et etnografisk museum.

   Om ettermiddagen kommer vi til Isfahan, hvor vi skal bo i tre netter.

   Dagens kjøreetappe: 300 km / cirka 4 timer

   Meybod
  • Dag 7, lørdag 29. april: Isfahan

   Isfahan er en fantastisk by med fargerik historie, gamle broer, flotte avenyer og parker, spennende basarer og flere imponerende moskeer. Dette er en gammel by og et viktig handelssentrum langs Silkeveien, men Isfahans storhetstid var på 1500–1600-tallet da landets herskere holdt til her.

   I dag skal vi bli bedre kjent med den vakre byen. Første ser vi de to kjente broene, Khaju og Sio-sepol, og et av verdens mest storslåtte byrom, Naghsh-e Jahan-plassen med sine mange severdigheter. Et av dem er Ali-Qapu-palasset, med sine nydelige musikkværelser og den store balkongen der safavid-sjahene kunne nyte utsikten over den store Naghsh-e Jahan-plassen. Rundt plassen ligger også to av de største moskeene i den islamske verden, Imam og Sheikh Lofollah – med praktfull arkitektur og vakre fliser.

   Vi avslutter dagen med et besøk i byens store basar, som inneholder hundrevis av butikker. Her finner man et stort utvalg av ulike varer: tepper, garn, klær og tekstiler, krydder, tørkete frukter og lokalproduserte kunst- og håndverksprodukter.

   Naghsh-e Jahan-plassen, Isfahan
  • Dag 8, søndag 30. april: Isfahan

   Vi setter av nok en hel dag i Isfahan for å besøke Jolfa-distriktet og den armenske bydelen, som inneholder flere kirker, med den armenske Vank-katedralen som den viktigste. Videre til den praktfulle Jameh-moskeen (også kalt Fredagsmoskeen) med en intrikat utformet bønnenisje, dekorert med stukkaturutskjæringer i bladmønster og kalligrafi. Fredagsmoskeen anses som et museum over en tusen år gammel persisk religiøs arkitektur, og er utvilsomt en av verdens flotteste moskeer. Videre kjører vi til Chehel Sotun-palasset, bygget på 1600-tallet av sjah Abbas II. Navnet, Chehel Sotun, som betyr "førti søyler" på persisk, ble inspirert av de tjue slanke tresøylene som støtter inngangspaviljongen, som, når de reflekteres i vannet i fontenen, gir inntrykk av at det totalt er førti søyler.

   Dagen siste stopp er Hasht Behesht (de «åtte paradiser»), en paviljong som består av en sentral hall med stor kuppel, omgitt av åtte rom. Paviljongen ble bygget i 1670 av sjah Soleiman I, og er omgitt av en vakker park med små kanaler og et vannspeil.

   Vank-katedralen, Isfahan
  • Dag 9, mandag 1. mai: Isfahan – Abyaneh – Kashan – Teheran

   I dag har vi en lang kjøretur foran oss før vi kommer til Irans hovedstad, Teheran, men det blir flere stopp underveis. Drøye to timer nord for Isfahan, kommer vi til den vakre UNESCO-vernede landsbyen Abayneh som ligger gjemt i Karkas-fjellene. Vi rusler en tur gjennom landsbyen. Her har innbyggerne bevart sin gamle kultur og tradisjoner gjennom århundrer, blant annet bruker mange fortsatt den tradisjonelle klesdrakten. Denne delen av Iran er ekstrem varm om sommeren, kald om vinteren, men har tilnærmet en perfekt temperatur når vi er her.

   Etter lunsj fortsetter vi nordover til Kashan, hvor vi skal besøke to spennende hager. Den ene, Fin-hagen, ble anlagt i 1590, under Safavid-dynastiet, og er den eldste av Irans persiske hager. Hagen ble senere utvidet, blant med tilføyelser av flere åpne paviljonger. Vi besøker også Abbasi-huset, en historisk rikmannsvilla fra slutten av 1700-tallet, som nå rommer et museum, tehus og en restaurant.

   Vel fremme i Teheran om kvelden sjekker vi inn på hotellet hvor vi skal bo de to siste nettene av reisen.

   Dagens kjøreetappe: 515 km / cirka 8 timer

   Abayneh
  • Dag 10, tirsdag 2. mai: Teheran

   Etter frokost skal vi oppleve Teheran. Vi starter med bysightseeing med bussen for å få et overblikk over byen, og ser blant annet den imponerende Tabiat-broen, en 270 meter lang moderne gangbro i stål som forbinder de to store offentlige parkene Taleghani og Abo-Atash. Deretter besøker vi Golestanpalasset, som står på UNESCOs verdensarvliste. Golestanpalasset, også kalt Rosehage-palasset, var kongelig residens under Qajar-dynastiet (1796-1925). Palasset er rikt dekort med fargerike fliser og består av flere bygninger samt en vakker hage. Dette er Teherans mest populære turistattraksjon, og et av de eldste historiske monumentene i byen. Videre besøker vi Teppemuseet, som viser det ypperste av persisk teppekunst. I tillegg kan man se hvordan de vever teppene. Dette er tidkrevende arbeid, Et teppe kan ta alt fra noen dager til flere år å lage ferdig. Vi avslutter dagen med en tur til den store basar, som ofte blir kalt «en by innen byen» fordi den i tillegg til de mange små butikkene og spisestedene også omfatter flere moskeer, gjestehus, banker og et tidligere karavanserai.

   Om kvelden samles vi til en avskjedsmiddag på en hyggelig restaurant med tradisjonell musikalsk underholdning og får muligheten til å oppsummere alle inntrykkene av turen.

   Golestan-palasset, Teheran
  • Dag 11, onsdag 3. mai: Teheran – Doha – Oslo

   Vi må forlate hotellet og kjøre til flyplassen midt på natten. Vårt Qatar Airways fly har avreise ved seks-tiden. Etter mellomlanding og flybytte i Doha, lander vi i Oslo tidlig om ettermiddagen.

  Priser

  Pr. person i delt dobbeltrom kr 22 990
  Enkeltrom kr 26 790

   

  Alt dette er inkludert

  • Flyreise Oslo – Shiraz/Teheran – Oslo med Qatar Airways (fly fra andre byer i Norge på forespørsel)
  • Flyskatter kr 3402 (pr. aug.22)
  • Ni netter på mellom-/førsteklasses hoteller
  • Helpensjon fra og med frokost dag 2 til og med middag dag 10
  • Vann eller mineralvann, og kaffe eller te er inkludert til måltidene
  • Busstransport i moderne turistbuss med aircondition
  • Utfluktsprogram og inngangsbilletter iht. program
  • Dyktige engelsktalende lokalguider
  • Tips til bussjåfører
  • Norsk faglig reiseleder med fra Oslo

   

  Prisen inkluderer ikke

  • Visum til Iran
  • Tips til lokale guider
  • Reise- og avbestillingsforsikring

   

  Forbehold
  risen er basert på minimum 20 deltagere, og valutakurs pr. 15. august 2022. Vi tar forbehold om endring i flytider og program, samt justering av prisen pga. økning i valutakurs, oljetillegg eller andre uforutsette faktorer utenfor vår kontroll.

  Hoteller
  Vi bor på gode mellomklasse- eller førsteklasses hoteller.

  Måltider
  De fleste måltidene er på lokale restauranter, men noen er på hotellet der vi bor. Menyen består vanligvis av en forrett (suppe, salat, yoghurt og aubergine med saus e.l.), kebab (lam, biff, kylling, fisk), vanlig eller blandet ris, iransk «khoresh» (stuing laget av lam/biff, aubergine, selleri eller andre grønnsaker og urter, servert med ris), eller «fesenjan» (stuing fra Nord-Iran bestående av kylling, knuste valnøtter med granateplesaus). Menyen på hotellene kan inkluderer noen vestlige retter. Utvalget av dessert er begrenset, og består vanligvis av crème caramel, iskrem, fruktgelé eller fersk frukt. Vann eller brus, og kaffe eller te er inkludert til alle måltidene. 

  Pass /visum
  Informasjon om visum vil bli sendt ca tre måneder før avreise. Passet må være gyldig mer enn seks måneder etter hjemreise, og du kan ikke ha israelsk stempel i passet. Det er den reisendes ansvar å sørge for at pass og visum er gyldig ved avreise. Elite travel har ikke erstatningsansvar for passasjer som ikke har dette i orden 

  Vaksinasjon
  Det er ingen obligatoriske vaksinasjoner for Iran, bortsett fra koronavaksine. Man kommer ikke til områder med malaria. 

  Antrekk
  Kvinner må dekke til håret, halsen, armer og legger, og kan ikke bruke sandaler. Menn kan gå i kortermede skjorter, men kan ikke gå i shorts Mer informasjon om hvordan man kan gå kledd sendes i god tid før avreisen. Tips til pakkeliste vil bli tilsendt nærmere avreise.

  Mobilitet
  Det er ofte store avstander og lange strekninger å gå både på flyplasser og på utfluktene. Det er derfor viktig at du ikke har gangbesvær. 

  Valuta

  Valutaen i Iran er Rial, og du kan veksle 1.00 USD & 1 Euro til RLS 300,000. De fleste priser som du ser i butikker  og som blir diskutert vil bli gitt i Tomans. En Toman er det samme som 10 Rials. Et gjenstand som koster som koster 30,000 Tomas er det samme som 300,000 Rials, dvs ca 1 USD/Euro. 

  Du kan betale med USD / Euro for kjøp av kunsthåndverk, tepper samt til tips til sjåfører og guider. De fleste teppeforretninger vil akseptere kreditkort ved større beløp  

  Det er ingen preferanser mellom USD og Euro , begge er likeverdig akseptert. Det er ingen restriksjoner på beløpet du tar inn i Iran. 

  Ta med nok kontanter i USD eller Euro. Det er ikke mulig å veksle reisesjekker i Iran, og kredittkort kan hverken brukes for å ta ut penger i bank/minibank eller for betaling i butikker. 

  Generell informasjon

  Offisielt navn: Den islamske republikk Iran

  Areal: 1 648 000 km, cirka fem ganger større enn Norge.

  Befolkning: 86 millioner i Iran, 9 millioner i Teheran.

  Klima: I den delen av Iran vi skal besøke gjennomsnittstemperaturen på dagtid 22 grader. Om natten er den åtte grader. Klimamessig er april–mai og september–oktober de beste månedene å besøke landet.

  Tidssone: Iran ligger 2.5 time foran Norge

  Valuta: Valutaen i Iran er Rial, og du kan veksle 1.00 USD & 1 Euro til RLS 300,000. De fleste priser som du ser i butikker  og som blir diskutert vil bli gitt i Tomans. En Toman er det samme som 10 Rials. Et gjenstand som koster som koster 30,000 Tomas er det samme som 300,000 Rials, dvs ca 1 USD/Euro. 

  Du kan betale med USD / Euro for kjøp av kunsthåndverk, tepper samt til tips til sjåfører og guider. De fleste teppeforretninger vil akseptere kreditkort ved større beløp  

  Det er ingen preferanser mellom USD og Euro , begge er likeverdig akseptert. Det er ingen restriksjoner på beløpet du tar inn i Iran. 

  Ta med nok kontanter i USD eller Euro. Det er ikke mulig å veksle reisesjekker i Iran, og kredittkort kan hverken brukes for å ta ut penger i bank/minibank eller for betaling i butikker. 

   

  Reiseleder

  Knut Langeland
  Knut Langeland er en kjent forfatter, fotograf og plantehistoriker. Han var i ti år redaktør for hagebladet Hagen for alle, og har skrevet et stort antall hagebøker, blant annet «Praktfulle hager og historiske gods». I tillegg var han gjennom mange år fast bidragsyter til tidsskriftene Familien, Vi over 60 og Norsk hagetidende. Knut har vært flere ganger i Iran.

  Hvorfor velge Elite Travel?
  ✓ Kunnskapsrik turoperatør med solide eiere
  ✓ Ansatte med lang fartstid fra bransjen
  ✓ Gruppeturer med sosialt fellesskap
  ✓ Reiser for engasjerte voksne
  ✓ Dyktige norske reiseledere
  Kontakt oss
  Adresse:
  Elite Travel AS
  Henrik Ibsens Gate 90
  0255 Oslo