Skip to main content

Møt våren i Champagne


Fra Napoleon til russiske tsarer, Hollywood stjerner og andre kjendiser – champagne har alltid vært forbundet med luksus og glamour. Bli med oss på en innholdsrik langhelg hvor vi skal utforske champagnes verden. Vår base er hyggelige Hotel de la Paix i sentrum av Reims. I løpet av fire dager besøker vi hele seks kjente champagnehus, og det blir boblende stemning fra morgen til kveld. Med på reisen er vår kunnskapsrike og sprudlende vinekspert, Annika Groven.

5.–8. mai 2022

Alt dette får du oppleve

 • Reims – den største byen i Champagnedistriktet
 • Den praktfulle gotiske katedralen i Reims
 • Vinsmaking på seks kjente champagnehus
 • Hautvillers, anerkjent som champagnens vugge
 • Lunsj på slottet til Champagne Launois
 • Épernay, hvor mange av de mest kjente champagnehusene holder til
 • Avenue de Champagne i Épernay
 • Fyrtårnet og vinmuseet i Verzenay
Fritekstsøk

Dagsprogram

 • Dag 1, torsdag 5. mai: Oslo – Paris - Reims

  Du møter Elite Travels reiseleder, Annika Groven, på Oslo lufthavn. Sammen flyr vi direkte til Paris med SAS midt på dagen. Fra Charles de Gaulle-flyplassen går ferden videre med buss til Reims, som med sine knappe 200 000 innbyggere er den største byen i den historiske provinsen Champagne. Kjøretiden er 1,5–2 timer, avhengig av trafikken. Men, før vi kommer til Reims skal vi besøke champagnehuset A.D. Coutelas i landsbyen Dizy. Dette er et champagnemerke som selger meget bra på Vinmonopolet. A.D. Coutelas ble grunnlagt i 1809 og er et familiedrevet hus. De solgte først druene til regionens store firmaer, men i mellomkrigstiden begynte de å lage sin egen champagne. I våre dager er det åttende generasjon som sitter i førersetet med unge Damien Coutelas og hans kone Angelique. A.D. Coutelas har åtte hektar vinmarker, og de produserer rundt nitti tusen flasker årlig. Jordsmonnet, som består av leirjord, mergel og kalk, er perfekt til å dyrke den røde Pinot Meunier-druen, en av de tre vanligste druene brukt i champagneproduksjon. De siste åtte årene har Coutelas gjødslet vinmarkene sine med norsk tang, noe som bidrar til at deres Chardonnay-baserte champagner får en ekstra kompleksitet.

  Etter omvisning og vinsmaking hos Coutelas, kjører vi til Reims og Hotel de La Paix i sentrum av byen. Her skal vi bo under hele oppholdet. Om kvelden er det velkomstmiddag på Brasserie le Boulingrin, en hyggelig restaurant i gangavstand fra hotellet. (M)

  Baren på Hotel de la Paix
 • Dag 2, fredag 6. mai: Reims

  Er du morgenfugl kan du bli med Annika til det store innendørs matmakedet, Halles du Boulingrin. Markedet åpner klokken syv, og vi tar en titt rundt og kanskje lar oss friste av lokale spesialiteter, før vi returnerer til hotellet.

  I dag skal vi bli bedre kjent med Reims. Byen er ikke større enn at det går greit å spasere mellom de ulike stedene vi skal besøke. Under St. Nicaise-høyden i hjertet av Reims, har de gamle romerske kalkbruddene i flere hundre år blitt brukt til lagring av champagne. De kjølige kalkkjellerne strekker det seg kilometervis under byen og har siden 2015 stått på UNESCOs verdensarvliste. I våre dager er det til sammen seks champagnehus som lagrer sin champagne her: Ruinart, Pommery, Charles Heidsieck, Taittinger, Veuve Clicquot og, den kanskje litt mindre kjente, G.H. Martel.

  Vi begynner vår dag i Reims med å besøke eventyrslottet og de fantastiske kjellerne hos Champagne Pommery. Det var den driftige enken Louise Pommery som bygget disse vakre elisabetianske ny-gotiske bygningen i 1868. Hundre og seksten bratte trappetrinn fører oss ned i den atten kilometer lange gallo-romanske kjelleren. Her er for øvrig en av lagringskjellerne oppkalt etter Oslo. Etter omvisning i kjellerne tar vi turen ut til Pommerys egen vinmark, Les Clos Pompadour. Druene herfra er meget eksklusive og blir kun produsert i magnum-flasker. Vi avslutter besøket med smaking av tre av husets champagner, der den siste er som bærer navnet til enken Louise Pommery; Cuvée Louise 2005.

  Etter besøket hos Pommery får vi tid på egen hånd i sentrum av byen til å spise lunsj. Om ettermiddagen skal vi besøke Louis Roederer Champagne. Roederer ble etablert i 1776 og regnes som et av de beste vinhusene i Champagne. Det familieeide huset er verdenskjent for sin Prestige Cuvée Cristal, en champagne som første gang ble laget i 1876 til tsar Alexander II av Russland. Louis Roederer Champagne har hele 240 hektar vinmarker av topp kvalitet. Det er omtrent to tredjedeler av det de trenger til egen produksjon, noe som er uvanlig for et champagnehus. Av dette dyrkes 78 hektar etter biodynamiske prinsipper, og det er druene her som brukes til Cristal. Kjellermesteren hos Louis Roederer heter Jean-Baptiste Lécaillon og er en av de dyktigste i hele Champagne. Vi blir med på en omvisning, og ser blant annet vinkjellerne hvor det er store eikefat med vakre utskjæringer, før vi får smaksprøver på noen av Roederers champagner.

  Dagens program avsluttes med et besøk i den gotiske katedralen Notre-Dame de Reims. Det praktfulle byggverket, som ble påbegynt i 1211, var fransk kroningskirke frem til 1825. Katedralen er en av Frankrikes største, men også kjent for sine glassmalerier av Marc Chagall. Både katedralen og nabobygget Palais du Tau, opprinnelig boligen til erkebiskopen, har siden 1991 stått på UNESCOs verdensarvliste.

  Det er ikke felles middag i dag, men reiselederen hjelper gjerne til med å finne en passende restaurant. Reims har mange trivelige restauranter og brasserier å velge mellom (F).

  Notre-Dame de Reims
 • Dag 3, lørdag 7. mai: Hautvillers og Épernay

  I dag skal vi på heldagsutflukt i Champagnedistriktet. Fra Reims kjører vi en halvtimes tid gjennom et betagende landskap med bølgende vinmarker. Dagens første stopp er Hautvillers, av mange ansett som den vakreste landsbyen i Champagnedistriktet. Hautvillers er champagnes spirituelle hjem og kalles også champagnes vugge. I 1668 kom den unge munken Dom Pierre Pérignon til benediktinerklosteret i Hautvillers. Her jobbet han som kjellermester, med ansvar for produksjon av klosterets vin. Dom Pérignon har siden fått æren for sitt bidrag til utviklingen av champagne, men det var ikke før Ludvig XV i 1728 ga tillatelse til å selge vin i flasker at champagne ble en egen, ettertraktet vin. Allerede året etter etablerte Nicolas Ruinart sitt champagnehus. Før vi kjører videre ser vi gravstedene til både Dom Pérignon og Dom Ruinart.

  Neste stopp er Grand Cru-landsbyen Le Mesnil-sur-Ogier hvor vi skal besøke Champagne Launois Père et Fils. Huset ble etablert i 1872 og drives i dag av åttende generasjon, søstrene Séverine og Caroline Launois. Le Mesnil-sur-Ogier ligger på Côte des Blancs, et område med optimale forhold for dyrking av chardonnay-druen. Her finner vi majoriteten av Launois-familiens 21 hektar vinmarker. Nitti prosent av disse er sertifisert HVE (Haute Valeur Environmental), en arbeidsmetode som på beste måte tar hånd om naturen etter samme prinsipper som økologiske produsenter benytter. Vi får en omvisning i champagnehusets flotte museum, før vi får servert en fire-retters lunsj på Launois-familiens renessanseslott.

  Gode og mette fortsetter vi til Épernay, hovedstaden i vindistriktet Champagne og hjemstedet til mange av de best kjente champagneprodusentene. Her ligger Avenue de Champagne, som Winston Churchill kalte «The most drinkable address in the World». Vi får tid til å rusle en tur på egen hånd før vi skal besøke Möet & Chandon, et av de mest berømte, i hvert fall et av de aller vakreste, champagnehusene på denne avenyen. Möet & Chandon holder til i et lite slott, og den vakre hagen og fontene ble bygget med Versailles-slottet som forbilde. Champagnehuset er i dag del av luksus-foretaket LVMH – Louis Vuitton Moët Hennessy. Vi får en omvisning, og ser blant annet i vinkjellerne, før vi inviteres på vinsmaking.

  Etter en opplevelsesrik dag kjører vi tilbake til hotellet i Reims. Om kvelden samles vi til avskjedsmiddag på et brasserie i Reims. (F, L, M)

  Épernay
 • Dag 4, søndag 8. mai: Verzenay, Bouzy og hjemreise

  Etter frokost sjekker vi ut fra hotellet og setter bagasjen i bussen. Ved ni-tiden kjører vi mot den lille landsbyen Verzenay, hvor vi skal besøke Musée Le Phare de Verzenay. Det spesielle museet ligget delvis i et fyrtårn hvor det fra toppen er fantastisk utsikt over vinmarkene. Selve museet har en interessant audiovisuell omvisning hvor man kan lære alt om området og hvordan champagne blir til. Her er det også en butikk som selger mange morsomme champagne-relaterte suvenirer.

  Deretter går turen til den lille landsbyen Bouzy, som ligger i et område hvor det i hovedsak dyrkes den blå Pinot Noir-druen. Her skal vi besøke det lille vinhuset Champagne André Clouet, etablert i 1741 og dermed et av de eldste vinhusene i Champagne. Clouet har åtte hektar Grand Cru vinmarker og produserer rundt to hundre tusen flasker årlig. Vår vert, Jean-Francois Clouet som gjerne kalles JFC, bor i 1700-tallshuset hans forfedre bygget. Clouet-familie drev det offisielle trykkeriet for Ludvig XVs hoff i Versailles, noe han er ganske stolt over. Clouet har en hel serie med ulike champagner, tolv av dem kan kjøpes på Vinmonopolet. Den mest berømte, Cuvée 1911, pakkes i halm slik man gjorde det i gamle dager. Dette er en nydelig champagne laget av hundre prosent Pinot Noir-druer fra Clouets aller beste vinmarker. JFC er en meget artig fyr å høre på, og han har stor kunnskap og en stor porsjon humor. Det kommer også godt med i hans andre jobb, som borgermester i Bouzy! JFC tar oss med på en omvisning i vinhuset og vinmarkene, før vi avslutter med smaksprøver.

  Det blir tid til å spise lunsj, og kanskje litt shopping, i Épernay før vi kjører til Charles de Gaulle-flyplassen om ettermiddagen. Vi flyr med SAS via København tilbake til Oslo om kvelden. (F)

  F = Frokost, L = Lunsj, M = Middag

  Verzenay
 • Viktig informasjon

  Elite Travel tar forbehold for mindre endringer i programmet. Dette er en reise med begrenset antall plasser da mange champagnehus ikke tar imot store grupper.

Priser

Pris  
Pr. person i delt dobbeltrom (Tradition double/twin) 14 980
Enkeltrom (Tradition Single) 17 280

 

Alt dette er inkludert

 • Fly Oslo–Paris t/r med SAS
 • Flyskatter (kr 1031 pr. juni 2021)
 • Transport flyplass–hotell t/r
 • Tre netter på Hotel de la Paix i Reims med frokost
 • Enkel lunsj (baguetter) på bussen dag 1
 • Middag dag 1 og 3
 • Fire-retters lunsj med champagne på dag 3
 • Omvisning og vinsmaking på seks champagnehus
 • Utflukter, aktiviteter og transport iht. program
 • Tips til bussjåføren
 • Vinekspert Annika Groven er reiseleder på turen

 

Prisen inkluderer ikke

 • Turistskatt EUR 2,25 pr. person pr. natt (betales direkte på hotellet) 
 • Måltider utover de som er nevnt over
 • Drikkevarer til inkluderte måltider, bortsett fra lunsj dag 3
 • Reise- og avbestillingsforsikring

 

Hotel de la Paix
Vi skal bo tre nette på Hotel de la Paix som ligger i sentrum av Reims, med gangavstand til den historiske bykjernen. Se bilder av hotellet her.

Reiseleder

Annika Groven

Annika er født i vakre Skåne og studerte til lærer ved Lunds Universitet, men nysgjerrigheten gjorde at hun dro til sjøs isteden. Hun arbeidet i mange år på cruiseskip, seilte jorden rundt og fikk også oppleve Antarktis som purser på et ekspedisjonsskip.

Annikas største interesser er reiser, mat og drikke. Hun ble født inn i reiselivsbransjen og vin-interessen ble vekket allerede i tenårene da hun var med sin far på busstur i Mosel og Rheingau i Tyskland og plukket druer for første gang. Siden har hun gått hotellfagskole i Sveits og drevet restaurant sammen med sin mann. De siste 25 årene har hun arbeidet med vinimport, og hun har besøkt de fleste av verdens vinproduserende land. Annika har sin vinutdannelse fra Gastronomisk Institutt og innehar Advanced Certificate fra WSET (The Wine & Spirit Educational Trust). Hun har en spesiell pasjon for champagne og startet i 2005 CCC; Christiania Champagne Club, som er en av Norges største vinklubber. Hun er også medlem av Commanderie de Bordeaux à Oslo. Annika har vært reiseleder på en rekke reiser med mat og vin som tema, og elsker å dele sine kunnskaper med våre gjester.

Hvorfor velge Elite Travel?
✓ Kunnskapsrik turoperatør med solide eiere
✓ Ansatte med lang fartstid fra bransjen
✓ Gruppeturer med sosialt fellesskap
✓ Reiser for engasjerte voksne
✓ Dyktige norske reiseledere
Kontakt oss
Adresse:
Elite Travel AS
Henrik Ibsens Gate 90
0255 Oslo