Dagsprogram

 • Dag 1: Oslo – Frankfurt – Koblenz – Alken

  Du møter Elite Travels reiseleder på Oslo Lufthavn og sammen flyr vi direkte til Frankfurt. Derfra videre med buss til Koblenz, hvor MS Leonora venter. Bussturen tar cirka 1,5 time. Etter at vi har sjekket inn og funnet oss til rette i lugaren, samles vi i salongen og blir ønsket velkommen om bord av skipets skandinaviske cruisesjef. Han går gjennom praktisk informasjon og sikkerhetsprosedyrene.
  Så snart alle passasjerene er om bord kaster skipet loss og cruiset begynner. Den første etappen er kort. Bare tjue kilometer oppover Mosel kommer vi til Alken, hvor vi ligger i ro for natten.

  Oslo – Frankfurt – Koblenz – Alken
 • Dag 2: Bernkastel-Kues

  Tidlig om morgenen fortsetter cruiset på Mosel. Vi nyter en avslappende formiddag om bord, mens skipet glir sakte gjennom det vakre landskapet. Fra soldekket har vi utsikt til små landsbyer og bølgende vinmarker. Vi passerer vinbyene Cochem, Beilstein og Zell, samt Calmont med de bratteste vinmarkene i Europa. Enkelte steder har dalsiden en helning på hele 65%, så når druene skal høstet må drueplukkerne bruke sikkerhetsseler og tau for ikke å falle ned.

  Etter lunsj ankommer vi Bernkastel-Kues, som opprinnelig besto av to byer, Bernkastel og Kues, på hver sin side av elven. Den gamle bykjernen i Bernkastel er svært sjarmerende med bygninger som kan dateres tilbake til senmiddelalderen. Markedsplassen i hjertet av byen er omkranset av bindingsverkshus, fortauskafeer og gamle bygninger, deriblant rådhuset i renessansestil. Høyt hevet over byen ligger ruinene av borgen Landshut. Den ble bygget av erkebiskop Heinrich von Vinstingen i 1277, men ødelagt av en brann i 1692. Det er mulig å ta en buss opp til borgen. I Kues kan du besøke Vinoteket hvor man, etter å ha kjøpt en inngangsbillett, kan smake på så mange av de lokale vinene man måtte ønsker. Om ettermiddagen blir vi med reiselederen på en byvandring i gamlebyen. Skipet ligger ved kai i Bernkastel-Kues over natten.

  Vakre bygninger med unik arkitektur i Bernkastel-KuesBernkastel-Kues
 • Dag 3: Saarburg

  Cruiset fortsetter, først på Mosel og deretter på sideelven Saar. Tidligere var Saar en viktig transportåre for industrien i Saarland, som i hovedsak dreide seg om kull, jern og stål. Råmateriale og ferdige produkter ble fraktet med skip på Saar, via Mosel og Rhinen, til den store havnen i Rotterdam. Etter lunsj kommer vi til Saarburg og vi blir med reiselederen på en rusletur gjennom den lille byen, som bare har rundt åtte tusen innbyggere. Byen vokste opp rundt borgen Saarburg, bygget av grev Siegfried von Luxembourg for over tusen år siden. Borgen tilhørte senere kurfyrstene av Trier og var visstnok deres favorittresidens på 1300-tallet. I likhet med mange andre byer i området har Saarburg gjennom århundrene skiftet mellom å tilhøre Frankrike og Tyskland. I 1815 ble byen innlemmet i Preussen, og har siden den gang vært tysk. Den gamle bydelen i Saarburg kalles Staden. En liten sideelv av Saar renner tvers gjennom Staden hvor den danner Saarburgfossen (wasserfall Saarburg). Her stuper vannmassene tjue meter ned mellom husene. Ved elven ligger to gamle møller. Den ene, Hackenberger, var tidligere en kurfyrstelig mølle, men er nå museum. Skipet ligger ved kai i Saarburg til neste dag.

  Saarburg
 • Dag 4: Merzig

  Vi seiler videre oppover Saar, gjennom Saarschleife (Saar-sløyfen) der elven gjør en krapp u-sving, før vi kommer til Merzig i delstaten Saarland tidlig om ettermiddagen. Saarland ble opprettet i 1920, men en del år var det uklart om området skulle tilhøre Frankrike eller Tyskland. I 1935 stemte 90% av befolkningen for å tilhøre Tyskland. Det samme resultatet fikk man ved avstemningen i 1955, som resulterte i at Saarland ble offisielt en delstat i Tyskland. Etter lunsj beveger vi oss til fots mot byens sentrum, som byr på mange imponerende bygninger – dels i 1700-talls barokkstil og dels i jugendstil. En av de mest betydningsfulle bygningene er St. Peters kirke fra 1200-tallet. Vi ser også det gamle rådhuset, bygget mellom 1647–1649, som opprinnelig var et jaktslott for kurfyrsten av Trier. Skipet ligger i ro i Merzig over natten og de som ønsker kan ta en kveldstur i land etter middag.

  Saarschleife (Saar-sløyfen)
 • Dag 5: Mehring – utflukt til Trier

  Vi nyter en rolig formiddag om bord mens skipet seiler tilbake til Mosel. Ved lunsjtid ankommer vi Mehring, som er utgangspunkt for en utflukt til Trier, Tysklands eldste by. Trier ble grunnlagt av den romerske keiseren Augustus i år 16 f.Kr. Han gav byen navnet Augusta Treverorum, og gjorde den til regionhovedstad for den galliske delen av Romerriket. På 300-tallet ble Trier hovedstad i det Vest-romerske riket. I tillegg til å være Tysklands eldste by er Trier er også det eldste erkebispesetet i Tyskland. Erkebiskopen av Trier var i en periode også kurfyrste med kontroll over store landområder. Byens historiske sentrum er oppført på UNESCOs verdensarvliste takket være mange fortidsminner fra både romertiden og middelalderen. Deriblant byporten Porta Nigra, amfiteateret fra 300-tallet, ruinene av det romerske badet og Liebfrauenkirche fra 1200-tallet. Filosofen Karl Marx, opphavsmannen til marxismen, ble født i Trier i 1818. I forbindelse med tohundreårs markeringen av hans fødsel, ble det avduket en fem meter høy statue av han i byen. Huset han bodde i er i dag museum. Etter byrundturen blir det tid til å oppleve Trier på egen hånd før vi kjører tilbake til skipet for middag.

  Trier
 • Dag 6: Traben Trarbach

  Cruiset fortsetter nedover Mosel til vinbyen Traben Trarbach, en annen av Tysklands dobbeltbyer som opprinnelig var to byer på hver sin side av elven. Både Traben og Trarbach ble ødelagt av store bybranner på 1800-tallet. Byene ble gjenoppbygd i jugendstil, og offisielt slått sammen i 1898 da de ble forbundet med en bro over Mosel. Ruinerne efter borgen Grevensburg, bygget i 1350, ligger på en høyde ovenfor Trarbach. Byen var tidligere et sentrum for vinhandel i Moseldalen. Etter ankomst tar reiselederen oss med på en byvandring, etterfulgt av vinsmaking i en lokal vinkjeller. Her blir det også anledning til å kjøpe vin du kan ta med hjem. Om kvelden inviteres vi på en drink i salongen med presentasjon av kapteinen og hans besetning, etterfulgt av festmiddag.

  Gamle ruiner i Grevensburg. Utsikt over Mosel og Traben-Trabach.Utsikt over Traben-Trarbach fra Grevensburg
 • Dag 7: Koblenz

  Om morgenen legger skipet ut på siste etappe av cruiset og i løpet av dagen skal vi gjennom flere sluser før vi kommer ned på samme nivå som Rhinen. Ved lunsjtid er vi tilbake i Koblenz, som ligger der Mosel munner ut i Rhinen. Koblenz er en av de tyske byene som ble hardest rammet av bombetokter under andre verdenskrig. Byen har blitt gjenoppbygget og sentrum består i dag av en blanding av gammel og nytt. I gangavstand fra skipet ligger odden Deutches Eck (Det tyske hjørnet). Her står en 37 meter høy statue at keiser Wilhelm I og overvåker sammensmeltingen av de to elvene.
  Vi har ettermiddagen til å utforske Koblenz. Først på en byvandring med reiselederen og deretter på egen hånd. Ønsker du en luftig oversikt over området, anbefales en tur til det gamle festningsanlegget Ehrenbreitstein, som ligger på en høyde på motsatt side av Rhinen. For å komme til festningen tar du gondolbanen som strekker seg tvers over elven. Både overfarten og festningen byr på storslått utsikt.

  Møtepunktet der Mosel og Rhinen møtes. Flere elvecruisebåter ligger ved kai på kveldstid. Koblenz ligger der Mosel og Rhinen møtes
 • Dag 8: Koblenz – Frankfurt – Oslo

  Et minnerikt cruise på Mosel og Saar er over for denne gang. Etter frokost tar vi farvel med skipet og kjører til flyplassen i Frankfurt. Direktefly tilbake til Oslo.

 • Viktig informasjon

  Elver er naturbaserte, og det kan skje uforutsette endringer i vannstanden. Skulle dette oppstå, forbeholder rederiet seg retten til å forandre seilingsrute, tider og program. Elvecruise er ikke tilrettelagt for bevegelseshemmede.

  Informasjon om flyselskap og klokkeslett i programmet og bekreftelsen er foreløpige, og endringer kan forekomme. Endelige flytider vil stå i reisedokumentene.