Skip to main content

Idylliske Mosel og Saar

Gamle ruiner i Grevensburg. Utsikt over Mosel og Traben-Trabach.Utsikt over Traben-Trarbach fra Grevensburg
Alken
Utsikt over Bernkastel-Kues fra Landshut-borgen
Bernkastel og Landshut-borgen
Gamlebyen i Bernkastel
Gamlebyen i Bernkastel
Gamlebyen i Bernkastel
Vinmarker i Moseldalen
Saarburg
Saarburg
Saarburg-fossen
Luxembourg by
Porta Nigra i Trier
Gamlebyen i Trier
Gamlebyen i Trier
Traben Trarbach
Koblenz og odden Deutches Eck
Deutches Eck i Koblenz
Gamlebyen i Koblenz
Festningsanlegget Ehrenbreitstein i Koblenz


Inkludert utflukt til Luxembourg

Mosel og Saar bukter seg gjennom den vakreste delen av de tyske delstatene Rheinland-Pfalz og Saarland. Frodige dalsider, vinmarker og sjarmerende små byer danner rammen rundt vårt cruise med det førsteklasses skipet MS Leonora. Cruiset starter og ender i Koblenz, som ligger der Mosel munner ut i Rhinen. Derfra seiler vi til Bernkastel-Kues, Saarburg, Merzig og Traben-Trarbach. Det blir utflukt til lilleputtlandet Luxembourg, og Trier – kjent for sine romerske ruiner. Kombinasjonen av vakre landskap, besøk i interessante byer og et populært skip, bidrar til å gjøre dette til en minnerik opplevelse.

Høydepunkter

 • Koblenz, som ligger der Rhinen og Mosel møtes
 • Bernkastel-Kues med sin ­sjarmerende gamleby 
 • Saarburg, med Saarburgfossen
 • Utflukt til Luxembourg
 • Romerske ruiner i Trier
 • Vinsmaking i Saarburg og Traben-Trarbach
 • Førsteklasses skip med hyggelig atmosfære
Fritekstsøk

Dagsprogram

 • Dag 1: Oslo – Frankfurt – Koblenz – Alken

  Du møter Elite Travels reiseleder på Oslo Lufthavn og sammen flyr vi direkte til Frankfurt. Derfra videre med buss til Koblenz, hvor MS Leonora venter. Bussturen tar cirka 1,5 time. Etter at vi har sjekket inn og funnet oss til rette i lugaren, samles vi i salongen og blir ønsket velkommen om bord av skipets skandinaviske cruisesjef. Han går gjennom praktisk informasjon og sikkerhetsprosedyrene.
  Så snart alle passasjerene er om bord kaster skipet loss og cruiset begynner. Den første etappen er kort. Bare tjue kilometer oppover Mosel kommer vi til Alken, hvor vi ligger i ro for natten.

  Oslo – Frankfurt – Koblenz – Alken
 • Dag 2: Bernkastel-Kues

  Tidlig om morgenen fortsetter cruiset på Mosel. Vi nyter en avslappende formiddag om bord, mens skipet glir sakte gjennom det vakre landskapet. Fra soldekket har vi utsikt til små landsbyer og bølgende vinmarker. Vi passerer vinbyene Cochem, Beilstein og Zell, samt Calmont med de bratteste vinmarkene i Europa. Enkelte steder har dalsiden en helning på hele 65%, så når druene skal høstet må drueplukkerne bruke sikkerhetsseler og tau for ikke å falle ned.

  Etter lunsj ankommer vi Bernkastel-Kues, som opprinnelig besto av to byer, Bernkastel og Kues, på hver sin side av elven. Den gamle bykjernen i Bernkastel er svært sjarmerende med bygninger som kan dateres tilbake til senmiddelalderen. Markedsplassen i hjertet av byen er omkranset av bindingsverkshus, fortauskafeer og gamle bygninger, deriblant rådhuset i renessansestil. Høyt hevet over byen ligger ruinene av borgen Landshut. Den ble bygget av erkebiskop Heinrich von Vinstingen i 1277, men ødelagt av en brann i 1692. Det er mulig å ta en buss opp til borgen. I Kues kan du besøke Vinoteket hvor man, etter å ha kjøpt en inngangsbillett, kan smake på så mange av de lokale vinene man måtte ønsker. Om ettermiddagen blir vi med reiselederen på en byvandring i gamlebyen. Skipet ligger ved kai i Bernkastel-Kues over natten.

  Vakre bygninger med unik arkitektur i Bernkastel-KuesBernkastel-Kues
 • Dag 3: Saarburg

  Cruiset fortsetter, først på Mosel og deretter på sideelven Saar. Tidligere var Saar en viktig transportåre for industrien i Saarland, som i hovedsak dreide seg om kull, jern og stål. Råmateriale og ferdige produkter ble fraktet med skip på Saar, via Mosel og Rhinen, til den store havnen i Rotterdam. Etter lunsj kommer vi til Saarburg, en liten by med rundt åtte tusen innbyggere. Byen vokste opp rundt borgen Saarburg, bygget av grev Siegfried von Luxembourg for over tusen år siden. Borgen tilhørte senere kurfyrstene av Trier og var visstnok deres favorittresidens på 1300-tallet. I likhet med mange andre byer i området har Saarburg gjennom århundrene skiftet mellom å tilhøre Frankrike og Tyskland. I 1815 ble byen innlemmet i Preussen, og har siden den gang vært tysk. Den gamle bydelen i Saarburg kalles Staden. En liten sideelv av Saar renner tvers gjennom Staden hvor den danner Saarburgfossen (wasserfall Saarburg). Her stuper vannmassene tjue meter ned mellom husene. Ved elven ligger to gamle møller. Den ene, Hackenberger, var tidligere en kurfyrstelig mølle, men er nå museum. Vi blir med reiselederen på en rusletur gjennom den lille byen, etterfulgt av vinsmaking. Skipet ligger i ro i Saarburg til neste dag.

  Saarburg
 • Dag 4: Merzig - utflukt til Luxembourg

  Vi seiler videre oppover Saar, gjennom Saarschleife (Saar-sløyfen) der elven gjør en krapp u-sving.
  Midt på dagen kommer vi til Merzig i delstaten Saarland. Merzig er en liten by med mange vakre bygninger, dels i 1700-talls barokkstil og dels i jugendstil. Byens gamle rådhus, bygget på midten av 1600-tallet, var opprinnelig et av jaktslottene til kurfyrsten av Trier.
  Merzig er utgangspunkt for en halvdagsutflukt til Luxembourg, eller storhertugdømmet Luxembourg som er det offisielle navnet. Luxembourg er et de miste landene i verden, men har hele tre offisielle språk. Kjøreturen fra Merzig til hovedstaden, Luxembourg by, tar cirka en time. Vel fremme utforsker vi den UNESCO-vernede, kompakte bykjernen til fots. Her ser vi blant annet Notre Dame katedralen, Guillaume-plassen og hertugpalasset – den offisielle residensen til storhertugen. En annen severdighet er Chemin de la Corniche, turstien langs den gamle vollen ovenfor byen som kalles Europas vakreste balkong. Herfra er det imponerende utsikt over gamlebyen nede i dalen. Retur til skipet for middag. Vi ligger ved kai Merzig over natten og de som ønsker kan ta en kveldstur i land.

  Luxembourg - med utsikt opp mot Chemin de la Corniche
 • Dag 5: Mehring – utflukt til Trier

  Vi nyter en rolig formiddag om bord mens skipet seiler tilbake til Mosel. Ved lunsjtid ankommer vi Mehring, som er utgangspunkt for en utflukt til Trier, Tysklands eldste by. Trier ble grunnlagt av den romerske keiseren Augustus i år 16 f.Kr. Han gav byen navnet Augusta Treverorum, og gjorde den til regionhovedstad for den galliske delen av Romerriket. På 300-tallet ble Trier hovedstad i det Vest-romerske riket. I tillegg til å være Tysklands eldste by er Trier er også det eldste erkebispesetet i Tyskland. Erkebiskopen av Trier var i en periode også kurfyrste med kontroll over store landområder. Byens historiske sentrum er oppført på UNESCOs verdensarvliste takket være mange fortidsminner fra både romertiden og middelalderen. Deriblant byporten Porta Nigra, amfiteateret fra 300-tallet, ruinene av det romerske badet og Liebfrauenkirche fra 1200-tallet. Filosofen Karl Marx, opphavsmannen til marxismen, ble født i Trier i 1818. I forbindelse med tohundreårs markeringen av hans fødsel, ble det avduket en fem meter høy statue av han i byen. Huset han bodde i er i dag museum. Etter byrundturen blir det tid til å oppleve Trier på egen hånd før vi kjører tilbake til skipet for middag.

  Trier
 • Dag 6: Traben-Trarbach

  Cruiset fortsetter nedover Mosel til vinbyen Traben-Trarbach, en annen av Tysklands dobbeltbyer som opprinnelig var to byer på hver sin side av elven. Både Traben og Trarbach ble ødelagt av store bybranner på 1800-tallet. Byene ble gjenoppbygd i jugendstil, og offisielt slått sammen i 1898 da de ble forbundet med en bro over Mosel. Ruinerne efter borgen Grevensburg, bygget i 1350, ligger på en høyde ovenfor Trarbach. Byen var tidligere et sentrum for vinhandel i Moseldalen. Etter ankomst tar reiselederen oss med på en byvandring, etterfulgt av vinsmaking i en lokal vinkjeller. Her blir det også anledning til å kjøpe vin du kan ta med hjem. Om kvelden inviteres vi på en drink i salongen med presentasjon av kapteinen og hans besetning, etterfulgt av festmiddag.

  Gamle ruiner i Grevensburg. Utsikt over Mosel og Traben-Trabach.Utsikt over Traben-Trarbach fra Grevensburg
 • Dag 7: Koblenz

  Om morgenen legger skipet ut på siste etappe av cruiset og i løpet av dagen skal vi gjennom flere sluser før vi kommer ned på samme nivå som Rhinen. Ved lunsjtid er vi tilbake i Koblenz, som ligger der Mosel munner ut i Rhinen. Koblenz er en av de tyske byene som ble hardest rammet av bombetokter under andre verdenskrig. Byen har blitt gjenoppbygget og sentrum består i dag av en blanding av gammel og nytt. I gangavstand fra skipet ligger odden Deutches Eck (Det tyske hjørnet). Her står en 37 meter høy statue at keiser Wilhelm I og overvåker sammensmeltingen av de to elvene.
  Vi har ettermiddagen til å utforske Koblenz. Først på en byvandring med reiselederen og deretter på egen hånd. Ønsker du en luftig oversikt over området, anbefales en tur til det gamle festningsanlegget Ehrenbreitstein, som ligger på en høyde på motsatt side av Rhinen. For å komme til festningen tar du gondolbanen som strekker seg tvers over elven. Både overfarten og festningen byr på storslått utsikt.

  Møtepunktet der Mosel og Rhinen møtes. Flere elvecruisebåter ligger ved kai på kveldstid. Koblenz ligger der Mosel og Rhinen møtes
 • Dag 8: Koblenz – Frankfurt – Oslo

  Et minnerikt cruise på Mosel og Saar er over for denne gang. Etter frokost tar vi farvel med skipet og kjører til flyplassen i Frankfurt. Direktefly tilbake til Oslo.

 • Viktig informasjon

  Elver er naturbaserte, og det kan skje uforutsette endringer i vannstanden. Rederiet forbeholder seg retten til å forandre seilingsrute, tider og program. Elvecruise er ikke tilrettelagt for bevegelseshemmede.

  Informasjon om flyselskap og klokkeslett i programmet og bekreftelsen er foreløpige, og endringer kan forekomme. Endelige flytider vil stå i avreisedokumentene.

Priser

Dekk 11.–18. september
Hoveddekk 15 990
Midtdekk 17 390
Øvre dekk 18 390
Suite, øvre dekk* 21 190

Pris pr. person i delt dobbeltlugar 
* Suite er kun på forespørsel

Tillegg for enkeltlugar**: kr 4500
** Dobbeltlugar brukt som enkeltlugar

Alt dette er inkludert

 • Fly Oslo–Frankfurt t/r
 • Flyskatter
 • Transport flyplass–skip t/r   
 • Syv netters cruise i utvendig lugar 
 • Havneavgifter  
 • Helpensjon om bord fra middag første dag til frokost siste dag  
 • Velkomstdrink  
 • Byvandringer iht. program med Elite Travels reiseleder 
 • Vinsmaking i Saarburg og Traben Trarbach
 • Utflukt til Luxembourg
 • Byrundtur i Trier
 • Kaffe og te tilgjengelig hele døgnet om bord  
 • Tips til besetningen
 • Norsk reiseleder fra Elite Travel 

 

Prisen inkluderer ikke

 • Drikkevarer om bord (det er mulig å forhåndskjøpe drikkepakke)
 • Reise- og avbestillingsforsikring

 

Drikkepakker

Stor drikkepakke: Inkluderer husets vin, øl og mineralvann i glass mellom kl. 11.00–23.00 (både i restauranten og baren). Prisen er kr 1365 pr. person

Hvis det er to personer i lugaren, må begge kjøpe drikkepakken.

Lugarer

Standard lugar på Ms Leonora dobbeltsengStandardlugar med fransk balkong

Alle lugarene på MS Leonora er utvendige og har bad med dusj, to senger som kan settes sammen til en dobbeltseng, skrivebord og stol, safe, lite kjøleskap, TV, hårtørrer og aircondition.

Lugarene på hoveddekk har to små vinduer høyt på veggen som ikke kan åpnes, mens lugarene på midtdekk og øvre dekk har vinduer fra gulv til tak som kan åpnes (fransk balkong). Alle standardlugarene er cirka 16 m2. Suitene ligger på øvre dekk og er cirka 24 m2.

 • Dobbeltseng i standardlugar på hoveddekk. Standardlugar, hoveddekk
 • Dobbeltseng og skrivebord på standardlugar. Vask og speil på baderom.Standardlugar, midtdekk eller øvre dekk
 • Skrivebord og dobbeltseng på standardlugar. Utsikt gjennom store vinduer.Standardlugar, midtdekk eller øvre dekk
 • Dusj, toalett og vask på suite på Leonora.Bad, suite
 • Dobbeltseng, sofagruppe og skrivebord på Leonora. Utsikt gjennom store vinduer. Suite, øvre dekk
 • Kart over ulike romkategorier på MS Leonora.Deckplan

Reiseleder

Espen Hoff

Espen Hoff er utdannet innenfor hotell- og restaurantfaget og har arbeidet med mat og vin i hele sitt voksne liv siden 1968. Han har i mange år arrangert mat- og vinsamlinger i Umbria i Italia i egen regi, og han har et varmt engasjement for nettopp det vi spiser og drikker både til hverdag og til fest.

Espen har hatt mange reiselederoppdrag over hele verden, først og fremst etter å ha jobbet 32 år som air steward og senere som air purser. De siste årene i SAS var Espen leder for Inflight Service med ansvar for mat, drikke og salg ombord i SAS Norge. Erfaringene fra SAS har vært gode å ta med seg inn i jobben som reiseleder.

Espen synes det er en spennende oppgave å være reiseleder. Det viktigste er å kunne innfri gjestenes forventninger og å løse de utfordringene man møter. Det morsomste er å møte gjester som han har møtt på tidligere turer og se at de kommer tilbake for nye opplevelser.

 

Skip

MS Leonora
MS Leonora er et elegant førsteklasses skip, men moderne interiør og uformell atmosfære. Den vennlige besetningen og gode kjøkkenet bidrar til at passasjerene får et uforglemmelig cruise. Cruisesjefen...
Hvorfor velge Elite Travel?
✓ Kunnskapsrik turoperatør med solide eiere
✓ Ansatte med lang fartstid fra bransjen
✓ Gruppeturer med sosialt fellesskap
✓ Reiser for engasjerte voksne
✓ Dyktige norske reiseledere
Kontakt oss
Adresse:
Elite Travel AS
Henrik Ibsens Gate 90
0255 Oslo